2020. július 14

Florin Cîțu: Már láthatóak a gazdaság fokozatos talpraállitásának első jelei

Az Országos Statisztikai Hivatal szerint már láthatóak a gazdasági növekedés első jelei, nyilatkozta kedden Florin Cîțu pénzügyminiszter, aláhúzva, hogy a helyreállás sokkal gyorsabb a vártnál és az egyetlen megoldás továbbra is a befektetések költségvetési forrásokból való massziv támogatása marad. Az ipari termelés és az ipari üzleti forgalom májusban valamelyest emelkedett áprilishoz mérten. Az ipari termelés szempontjából Románia azon uniós országok között van, amelyek a legjobb  eredményeket érték el májusban az előző hónaphoz képest, igy a ranglistán az ötödik helyet foglalja el Olaszország, Franciaország, Szlovákia és Magyarország után. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.14)

A képviselőház elfogadta a köztisztségekbe bűntetlen előéletű személyek kinevezését támogató állampolgári kezdeményezést

A képviselőház kedden 295 szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadta el azt az állampolgári kezdeményezést, amely bűntetlen előéletű személyek köztisztségekbe való kinevezését támogatja.A dokumentum szerint nem tölthetnek be köztisztségeket állami intézményekben a letöltendő börtönbűntetésre itélt személyek. A kezdeményezés megvitatásán Alfred Smonis, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőházi frakciójának vezetője a politikai konszenzus és összefogás fontosságát hangoztatta a fontos döntéshozatalokban, meggyőződésének adva hangot, hogy e kezdeményezés révén visszanyerhető az állampolgárok bizalma. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatta az állampolgári kezdeményezést. Dan Barna, a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) történeli pillanatról beszélt e dokumentum elogadása nyomán, véleménye szerint ezáltal megteremtődik az erkölcsi igazság az ország számára.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.14)

A 16 évet betöltött, valamely oktatási intézmény végzősei hat hónapi munkanélküliségi segélybe részesülhetnek

A 16 évet betöltött, valamely oktatási intézmény végzősei 50%-os munkanélküli segélybe részesülhetnek hat hónapon át. A Bukarest Főváros Munkaerő-foglalkoztatási Ügynöksége szerint az érdekelteknek a munkaerő- foglalkoztatási ügynökségeknél kell regisztrálniuk magukat, mint munkahelykereső személyek, naptárszámitás szerint 60 napon belül az iskola befejezésétől. A dokumentumok benyújthatóak online formában is a lakóhely közelében lévő ügynökség e-mail cimére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.14)

Romániában továbbra is napi 600 új esetet meghaladó ütemben terjed a fertőzés

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi 24 órában 637 új fertőzést azonosítottak, ami az utóbbi két hét átlagának több mint 40 százalékát jelenti. A járvány kezdete óta Romániában több mint 33 500 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, közülük több mint 1900-an meghaltak, több mint 1800-an meggyógyultak. Kedden 7856 koronavirussal fertőzött beteget ápoltak kórházban.  A GCS szerint 658 fertőzöttet saját kérésére engedtek haza a korházakból, az alkotmánybíróság júlis 3-i határozata értelmében, mely előirányozza, hogy senkit sem lehet akarata ellenére kórházi kezelésre vagy karanténra kötelezni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.14)

Bukarestben megkezdődtek az előkészületek a Román Repülés és Légierők Napjára

A katonai repülégek már gyakorlatoznak Bukarestben, amelyek a Levegő Hőseinek Emlékműve fölött repülnek át július 20-án. A koronavirus leküzdésére és terjedésének megelőzésére hozott intézkedések tiszteletben tartása közepette szükkörben tartandó katonai és vallásos ceremónia keretében 15 gép repül el ezen a napon a Repülősök Emlékműve fölött. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.14)

Gănciulescu Rozália – RADOR