2020. július 16

Klaus Iohannis államelnök részt vesz az Európai Tanács brüsszeli rendkivüli ülésén

Klaus Iohannis államelnök pénteken és szombaton, Brüsszelben részt vesz az Európai Tanács rendkivüli ülésén, amelyen napi renden szerepel az EU következő hét éves költségvetése és az európai gazdasági helyreállitási csomag. Az Európai Unió hosszú távú, 2021-2027-es költségvetésére utalva, Klaus Iohannis ismételten megerősitette: Románia legfontosabb célkitűzése a lehető legmagasabb összegek elnyerése a kohéziós- és agrár politikák keretében, és emellett kiáll a brüsszeli rendkivüli ülésen. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.16)

Ludovic Orban bejelentette, hogy megtalálja a megoldást a gyermeknevelési pótlék növelésére

Ludovic Orban bejelentette, hogy a pénzügyi- és munkaügyi miniszterekkel együtt a következő két hét alatt megtalálják a megoldást a gyermeknevelési pótlék növelésére. A miniszterelnök sajnálatának adott hangot amiatt, hogy nincs pénz e pótlék megduplázára. Mint ismeretes, az alkotmánybiróság nemrég alkotmányosnak tekintette azt a törvényt, amely semmisnek minősiti a gyermeknevelési pótlék növelésének augusztus 1-ig való elhalasztását előirányzó sürgösségi kormánytendeletet. A szociáldemokraták által kezdemélnyezett dokumentum szerint a 2-18 év közötti gyermekek után járó összegek 150 lejről 300 lejre emelkednek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.16)

Komoly problémákkal küzd a Hunyadi Energetikai Komplexum

A széntermelés a minimális történelmi szintre zuhant annak nyomán, hogy egy hónappal ezelőtt a lupényi bányát elöntötte a viz és a több mint 1,5 milliárd euró adósság mellett a vállalat nehezen talál beszállitó céget a szigorúan szükséges anyagokra. Cristian Roşu, a vállalat adminisztrátora elmondta a román közszolgálati rádió helyi tudósitójának, hogy a „komplexum nagy adósságot halmozott fel az alkatrész-beszállitói cégek fele is, amelyek már nem hajlandóak kiszolgálni a vállalatot és a hátralékos tartozás kifizetését követelik”. „Ne feledjük, hogy fizetésképetelennek nyilvánitott vállalat vagyunk, amely az évek során 1,5 milliárd euró adósságot halmozott fel és mindez nem tarthat a végtelenségik”, fűzte hozzá Cristian Roşu. Jeleneg csak a Vulcan- és a Lónya-bánya termel a Mintia-Déva Energetikai Hőközpont számára, de e két bánya nem tudja fedezni a napi fogyasztást.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.16)

Romániában 777 új koronavírusos megbetegedést azonositottak az elmúlt 24 órában

A stratégiai kommunikációs törzs által csütörtökön közölt adatok szerint a járvány kezdete óta 35 003-an fertőződtek meg az országban az új típusú koronavírussal. Közülük 22 189-en meggyógyultak (140-en az elmúlt 24 órában), 1971-en meghaltak (19-en az elmúlt 24 órában). Jelenleg 10843 aktív fertőzöttet tartanak számon, közülük 8697-et kórházban kezelnek, 2146-an pedig lakhelyi elkülönítésben próbálnak meggyógyulni. A kórházak intenzív osztályain 261 beteget ápolnak. Romániában április végéig növekedtek, május során csökkentek, majd június első hetétől ismét növekedni kezdtek a járvány mutatói. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.16)

Tiz százalékkal csökkent a romániai sörfogyasztás a koronavirus-járvány kezdete óta

A március-május közötti időszakban tiz százalékkal csökkent a romániai sörfogyasztás. A gyártók szerint a válság a harmadik negyedévben fogja éreztetni hatását, közölte csütörtökön a Romániai Sörgyártók Egyesülete, amely aggodalmának adott hangot a vendéglátópiar helyzete miatt, mivel a vendéglők a beltérben nem fogadhatnak vendégeket, csak a teraszokon, de ott is korlátozott számban.Az egyesület emlékeztetett, hogy hagyományosan a harmadik negyedévben fogy a legtöbb sör, az számít a csúcsidőszaknak, ezért arra számítanak, hogy ekkor fog leginkább megérződni a fogyasztás csökkenése. Az egyesület szerint létfontosságú a kormány által a vendéglátóiparban működő vállalatok számára meghirdetett támogatások mielőbbi gyakorlatba ültetése. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.16)

Gănciulescu Rozália