Parlamentul European şi-a oficializat nemulţumirea faţă de acordul financiar de relansare a UE

Parlamentul European şi-a oficializat ieri nemulţumirea faţă de acordul financiar de relansare a Uniunii, printr-o rezoluţie în care avertizează că ar putea să nu voteze bugetul multianual dacă nu va fi îmbunătățit. Europarlamentarii au reclamat nivelul prea mic al unor fondurii și prevederi considerate neclare legate de statul de drept. Le-a dat dreptate parţială şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Carmen Gavrilă a urmărit dezbaterile şi are detalii.
Reporter: Legislativul a anunţat că este gata de negociere, dar și că vrea să aibă un cuvânt greu de spus în ce privește liniile bugetare. De altfel, rezoluția arată că bugetul multianual trebuie să poată aborda principalele provocări cu care se confruntă Europa cum ar fi pactul ecologic, digitalizarea, rezistența la vulnerabilități economice și combaterea inegalităților. În plus, europarlamentarii consideră cel puțin neclară, dacă nu chiar diluată, condiționarea acordării fondurilor de situația statului de drept. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis revizuirea propunerii din 2018 de mecanism privind statul de drept.
Ursula von der Leyen: Vom lucra împreună cu ceilalţi colegislatori ca să ne asigurăm că această propunere este îmbunătățită acolo unde este nevoie. Protejarea bugetului european și respectarea statului de drept merg mână în mână.
Reporter: Ursula von der Leyen a admisă că sunt justificate nemulțumirile Parlamentului legate de alocările mai mici pentru: cercetare, inovare, migrație, sănătate, apărare sau programe ca Erasmus, ori pentru politica de vecinătate, dar a explicat că în schimb au fost evitate alte tăieri dorite de unele state membre.#HUN./rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 iulie)