S-au deschis secţiile de votare din întreaga țară

Realizator: Secţiile de votare din întreaga țară se deschid de la această oră pentru alegerile parlamentare. Pentru a doua oară în acest an votăm în condiții speciale, generate de pandemia de coronavirus, iar regulile sanitare și de protecție sunt similare cu cele de la locale. Românii cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a-şi alege viitorii senatori și deputați pentru următorii patru ani. Reportarul nostru Alina Stănuț se află la Biroul Electoral Central (BEC) și ne oferă primele informații. Bună dimineaţa, Alina!
Reporter: Bună dimineaţa! Sunt așteptați la avut 18.191.396 de alegători, care vor decide ce parlamentari îi vor reprezenta în următorii patru ani. În țară au fost organizate 18.802 secții de votare, iar alegătorii pot afla secția de votare la care sunt arondați accesând „registrulelectoral.ro”. Votarea în țară are loc între orele 7:00 și 21:00, cu posibilitatea de prelungire până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare. Alegătorii votează cu un act de identitate valabil, respectiv cartea de identitate, cartea electronică de identitate, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic sau pașaportul de serviciu. Potrivit unei decizii a BEC alegătorul care deține un act de identitate din cele menționate anterior al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 îți poate exercită dreptul de vot astăzi. În țară alegătorii votează la secția de votare la care este arondată stradă sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ teritorială de pe raza circumscripției electorale de care aparțin pot vota la orice secție de votare din cadrul acesteia. Alegătorii din București votează numai la secția de votare unde sunt înscriși în lista electorală permanentă.
Românii aleg astăzi astăzi 465 de parlamentari, 136 de senatori și 329 de deputați. La secția de votare veți primi, așadar, un buletin de vot pentru Senat și unul pentru Camera Deputaților. Noi suntem la BEC, de unde vom transmite pe tot parcursul zilei date privind prezența la vot colectate în timp real.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 decembrie)