Mercedes începe producţia de maşini complet electrice, la Kecskemét – anunţă ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó

Mercedes-Benz Manufacturing Hungary îşi extinde în mod semnificativ fabrica sa din Kecskemét cu o nouă investiţie de 50 de miliarde forinţi (141,47 milioane euro). În urma investiţiei, compania va fi prima din Ungaria care va începe să producă maşini complet electrice, a anunţat, luni, Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, la fabrica de la Kecskemét, în cadrul unei conferinţe de presă online, transmisă pe pagina sa de Facebook.

Pentru investiţia de 50 de miliarde de forinţi, Guvernul ungar va acorda o subvenţie de 15 miliarde de forinţi (42,45 milioane euro). Astfel va fi asigurat viitorul a peste 4.400 de locuri de muncă, a adăugat ministrul. Acesta a subliniat că una dintre cele mai mari şi mai moderne companii auto din lume a decis să facă o investiţie uriaşă, importantă în tehnologie de vârf, în Ungaria, acum, când în industria auto din întreaga lume „nu se prea vorbeşte de investiţii noi”.

Pentru aceasta, compania va construi şi o fabrică de caroserii şi va începe pregătirea tehnologică a fabricii din Kecskemét pentru producţia în serie a maşinilor complet electrice, a precizat politicianul. Ministrul a numit investiţia drept o piatră de hotar pentru uzina Mercedes din Kecskemét şi pentru economia ungară şi industria auto. În era clasică a automobilelor, industria auto din Ungaria a fost, de asemenea, şi „nava amiral” a industriei auto din Europa şi din lume, iar acum a făcut un mare pas către o poziţie similară în viitor în ceea ce priveşte producţia de maşini electrice, a explicat Szijjártó.

Ministrul ungar a adăugat că în orice direcţie s-ar îndrepta industria auto mondială, în orice ritm, soarta fabricii şi a producţiei din Kecskemét este asigurată. Toate acestea consolidează şi mai mult cooperarea economică ungaro-germană, germanii formând cea mai mare comunitate de investitori din Ungaria, o cincime din totalul investiţiilor străine provin din Germania, a menţionat politicianul. Acesta a explicat că este important ca 60% dintre companiile germane care operează în Ungaria să afirme că situaţia lor de afaceri se va îmbunătăţi anul viitor, ceea ce reprezintă o aşteptare încurajatoare în situaţia epidemică actuală.

Szijjártó a subliniat că vitalitatea economiei ungare este demonstrată de faptul că în timp ce în întreaga lumea se închid fabrici, sunt anunţate concedieri în masă, în Ungaria pot fi anunţate noi şi noi investiţii în toate regiunile ţării. Aceste investiţii demonstrează în mod evident că Ungaria este una dintre câştigătoarele noii ere economice mondiale. Christian Wolff, directorul executiv al Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., a afirmat că la Kecskemét va fi fabricat modelul EQB, adică autoturismul complet electric, iar producţia în serie a acestuia ar putea începe din ultimul trimestru al anului 2021. Noul model va avea premiera mondială în primăvara anului viitor. Noua fabrică, cu unitatea de presaj, anunţată în martie anul acesta, va începe să funcţioneze în anul 2022, a precizat specialistul. Ca urmare a performanţelor remarcabile ale celor 4.400 de angajaţi ai fabricii din Kecskemét, concernul a ales din nou fabrica din Kecskemét, care va juca un rol şi mai important în cadrul companiei, a declarat Christian Wolff. Acesta a amintit că în primăvară, din cauza epidemiei şi a întreruperii aprovizionării cu piese, producţia a fost oprită timp de o lună. În timpul pauzei forţate, până la sfârşitul lunii aprilie, au fost introduse o serie de măsuri de protecţie, iar din luna august, producţia a fost reluată la capacitate totală.

Klaudia Szemereyné Pataki, primarul oraşului Kecskemét, a declarat că simte bucurie şi mândrie pentru noua investiţie, care va crea sute de noi locuri de muncă şi va face viitorul mai previzibil şi mai sigur pentru aproximativ 5.000 de familii. În anul 2019, la fabrica din Kecskemét au fost produse aproximativ 190.000 de maşini compacte Mercedes-Benz. În anul 2019, Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a realizat o cifră de afaceri de aproximativ 3,7 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creştere cu 2,7% faţă de anul precedent./lendrefy/dsirbu

MTI – 14 decembrie