Zimbrul părăsește lista speciilor vulnerabile

Zimbrii nu mai sunt considerați o specie vulnerabilă datotrită muncii de conservare care are loc constat în Europa, România fiind printre puținele țări cu zimbri în libertate. Rezultatul conservării pe termen lung a speciei zimbru (Bison bonasus) este creșterea populației de la aproximativ 1.800 în 2003 la peste 6.200 în 2019, justificând trecerea de la vulnerabil la aproape amenințat în lista roșie a specillor conform IUCN.

Specia era mai rară decât rinocerul negru și a supraviețuit doar în captivitate la începutul secolului al XX-lea. S-a început reintroducerea zimbrului în sălbăticie în anii 1950, iar în România în 2012. Cele mai mari subpopulații se găsesc acum în Polonia, Belarus și Rusia, dar doar opt dintre ele sunt suficient de mari pentru a fi viabile genetic pe termen lung. Specia rămâne dependentă de măsurile de conservare în curs, cum ar fi translocările zimbrilor în habitate optime pentru a crea populații viabile și promovarea coexistenței om-zimbru.

În România sunt acum mai mult de 100 de exemplare de zimbri în sălbăticie în trei zone diferite: Parcul Natural Vânători Neamț, Munții Făgărș și Munții Țarcu. Cea mai mare populație, de peste 65 de exemplare, se află în Munții Țarcu prin inițiativa Rewilding Europe și WWF România. Zimbrii de aici au fost aduși din rezervații și centre de reproducere din Europa în urma unui proces complex de selecție pentru a asigura diversitatea genetică. Obiectivul proiectului este de a crea o populație viabilă care se reproduce în sălbăticie și dezvoltă atât biodiversitatea cât și idei de antreprenoriat sustenabil bazat pe ecoturism în comunitățile locale.

Echipa proiectului LIFE Bison monitorizează cu atenție comportamentul zimbrilor pentru a asigura bunăstarea acestora și pentru a se asigura de coexistența cu localnicii din comunitățile vecine zonei de resălbăticire. Zimbrul este o specie umbrelă care asigură calitatea vieții celorlalte specii din lanțul trofic și menține echilibrul natural de care depindem cu toții. El a devenit un simbol local care a permis oamenilor locului să redescopere bogăția naturii care îi înconjoară, peisaje minunate care fascinează turiștii în căutare de aventuri pe urmele zimbrilor sau de tihna de la sat.

© Daniel Mîrlea / Rewilding Europe

„Nașterile în sălbăticie și sprijinul comunităților locale sunt semnale bune care ne spun că zimbrii aparțin acestor plaiuri ancestrale, dar să nu uităm că specia este încă amenințată de provocări diverse, de la pierderea habitatului la neclaritatea proceselor legislative. De aceea considerăm că doar împreună putem lucra spre a ne asigura că nu va regresa progresul făcut în ultimii 70 de ani, ci vom fi martorii unei schimbări în bine.” ne spune Marina Drugă, managerul proiectului LIFE Bison.

Doctorul Bruno Oberle, directorul general al IUCN, a declarant că zimbrii și alte douăzeci și cinci de specii au fost recuperate conform actualizării listei roșii IUCN, ceea ce demonstrează puterea acțiunilor de conservare. „Cu toate acestea, lista în creștere a speciilor dispărute este un semnal clar că eforturile de conservare trebuie să se extindă urgent. Pentru a aborda amenințările globale, cum ar fi pescuitul nesustenabil, defrișarea terenurilor pentru agricultură și speciile invazive, conservarea trebuie să se întâmple în întreaga lume și să fie încorporată în toate sectoarele economiei. ” a mai afirmat acesta.

Descarcă comunicatul de presă (în varianta word)
Citește articolul pe wwf.ro
Reintroducerea zimbrilor a fost posibilă cu sprijinul Primăriei comunei Armeniș, Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate Serviciul Teritorial Caraș-Severin, Gărzii Forestiere Județene Caraș-Severin, Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Reșița,  și Oculului Silvic Teregova.
Această inițiativă Rewilding Europe și  WWF-România nu ar fi posibilă fără ajutorul și cooperarea acestor instituții, rezervațiilor, comunităților locale din Armeniș și Teregova și a co-finanțării prin programul LIFE al Uniunii Europene.
Descarcă fotografie grup zimbri © Daniel Mîrlea/Rewilding Europe
Descarcă fotografie zimbru iarna © WWF-România
Descarcă fotografie pui de zimbru © Daniel Mîrlea/Rewilding Europe
Despre proiect
Odată răspândit în întreaga Europă, zimbrul european a fost dus la dispariție la începutul secolului al XX-lea prin vânătoare excesivă și pierderea habitatului. Începând cu anul 2014, programul de reintroducere a zimbrilor, în curs de desfășurare de către Rewilding Europe și WWF România, este cea mai mare încercare de acest gen din Carpații Meridionali.
Primele două transporturi au avut loc în 2014 și 2015 în Munții Țarcu, în vecinătatea comunei Armeniș. Transporturile s-au repetat apoi în fiecare an în cadrul proiectului LIFE Re-Bison finanțat de Comisia Europeană. Astăzi avem peste 65 de exemplare în sălbăticie. Obiectivul general al proiectului LIFE Bison este stabilirea unei populații sălbatice de zimbri viabilă din punct de vedere demografic și genetic în Carpații Meridionali. Subpopulațiile vor fi conectate prin coridoare naturale, permițând migrația și schimbul genetic.

Natura ca motor de dezvoltare a regiunii
Reintroducerea zimbrului nu este singura acțiune începută în cadrul acestei inițiative, deși totul se leagă și contribuie direct sau indirect la acest obiectiv central de conservare. Zimbrii reprezintă piesa centrală a unei viziuni complexe în care natura devine motorul de dezvoltare al acestei regiuni și o sursă de bunăstare pentru comunitățile locale. Acest lucru se întâmplă datorită eforturilor continue investite în ecoturism, dezvoltare comunitară, educație, cercetare și inovare tehnologică, în beneficiul naturii și omului deopotrivă.

Cercetarea în sfera naturii și monitorizarea reprezintă priorități-cheie, pentru a măsura impactul zimbrului asupra habitatelor și biodiversității, pentru a fundamenta acțiunile de conservare, a înțelege mai bine și atenua provocări precum conflictele om-specii de animale sălbatice.
Pe partea de dezvoltare locală, inițiativa a încurajat înființarea, de către localnici, a unei asociații denumită AMZA (Asociația Măgura Zimbrilor Armeniș) care este partenerul local în organizarea transporturilor și eliberărilor de zimbri, în relaționarea cu autoritățile locale, în dezvoltarea și oferirea de servicii de ecoturism (ex. cazare și masă, ghidaj specializat) și produse locale.

Colaborare strânsă
WWF România și Rewilding Europe colaborează îndeaproape cu comunitățile locale din ambele locații de reintroducere a zimbrilorilor, cu implicarea antreprenorilor locali, Romsilva, a ocoalelor silvice, a asociațiilor de vânătoare și a operatorilor de turism, asigurând că programul de reintroducere a zimbrilor va atinge toate obiectivele propuse.

Proiectul LIFE-Bison este derulat de WWF-România și Rewilding Europe, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul LIFE.

LIFE Bison website
Coexistența cu zimbri
Facebook
Instagram
Pentru mai multe informații contactați:

Marina Drugă, Manager proiect LIFE-Bison, WWF-România, mdruga@wwf.ro, +40 729.097.969
Bianca Ștefănuț, Specialist comunicare WWF-România, bstefanut@wwf.ro, +40 730.098.722

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)
Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.
Logo wwf
Copyright © 2020 WWF Romania, All rights reserved.
Ați primit acest email pentru că sunteți prieteni ai naturii, sunteți în baza noastră de date și am promis să vă ținem la curent cu noi informații despre mediul nostru și al vostru, înconjurător. Ne-am dori să nu vă dezabonați, dar dacă e musai, aveți și această posibilitate așa cum, în fiecare zi, puteți alege să trăiți în armonie cu natura. WWF Programul Dunăre-Carpați recunoaște sprijinul financiar oferit de Comisia Europeană. Conținutul și poziția care se regăsesc în acest newsletter aparțin exclusiv WWF.