La începutul fiecărui an, experți din diverse domenii, de la analiști politici, la astrologi sau oameni de afaceri, fac fel de fel de prognoze, prin lansarea unor opinii și teorii sau prin elaborarea unor planuri de viitor, menite să aducă un pic mai multă lumină în viețile noastre de zi cu zi. În fond, toată lumea este interesată, într-o mai mică sau mai mare măsură, să afle ce anume ne așteaptă în viitorul apropiat! Cum era de așteptat, industria designului interior nu face excepție. Desigur, nu este nevoie și nici chiar indicat să deveniți sclavii noilor tendințe și să vă reamenajați întreaga locuință  în fiecare an, aducând un omagiu modei trecătoare. Dar, dacă doriți o reîmprospătare a interiorului, un aspect mai modern pentru noul dvs. apartament sau, pur și simplu, căutați cele mai interesante idei pentru căminul dvs., puteți selecta unele dintre cele mai la modă tendințe de design interior în 2021. Nu este foarte greu de anticipat că tendințele și stilurile care vor domina 2021 în materie de design interior sunt strâns legate de felul în care am trăit în 2020. Consemnarea la domiciliu și telemunca, în mare parte, au făcut ca și nevoile oamenilor în raport cu propriul spațiul să se schimbe. Mânați de incertitudine sau teamă, foarte mulți și-au găsit refugiul în cu totul alte preocupări decât cele obișnuite, descoperindu-și pasiuni surprinzătoare chiar și pentru ei înșiși – grădinărit, curățenie, remodelări interioare sau reamenajări exterioare, astfel că toată moștenirea anului 2020 se vede destul de limpede în predicțiile designerilor pentru 2021. Designul de interior vine într-o gamă extrem de variată de forme și formule, uneori cu totul distincte, alteori cu mici și subtile diferențe. Cu toate acestea, fiecare stil își prezintă propria sa aromă sau experiență, redând unui spațiu „capitole” unice de inspirație, istorie și eforturi creative. Prin urmare, cunoașterea diferitelor stiluri de design interior și posibilitatea diferențierii lor pot fi mult mai ușoare decât v-ați închipui, asigurându-vă, totodată, alegerea stilului perfect pentru spațiul și ambițiile dvs. și ajutându-vă să atingeți perfecțiunea vizuală cu o mobilizare infimă. 

* Stilul Modern – Stilul modern, atât ca arhitectură, cât și ca design interior, este un termen general pentru temele de design unite printr-o intenție comună – o sărbătoare a materialelor, tehnologiei și compoziției prin autenticitate, transparență și eficiență. Inspirat de mișcarea de artă modernistă care a precedat-o, stilul modern(ist), născut în zorii secolului al XX-lea, a reinventat relația noastră cu spațiul și estetica pentru a ne apropia și mai mult de ele. Prin urmare, interioarele moderne sunt adesea o suprapunere complexă de programări funcționale, compoziții atente și linii geometrice clar articulate. Materialitatea inerentă a unei forme este o parte integrantă a acestui limbaj de proiectare, la fel ca și accentul pus pe simplitatea vizuală și funcțională.

* Stilul Mid-Century Modern – Stilul modern de la mijlocul secolului (tradus mot-à-mot) descrie un stil care a luat avânt în urma celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu ecouri ale stilului Bauhaus (curent german extrem de influent în arhitectură, arte plastice, design, fotografie, mobilier și decorări interioare în secolul al XX-lea) și ale mișcării internaționale, acest „afluent” al designului interior modern se deosebește prin utilizarea culorilor vii, a liniilor clare și a dialogurilor interactive dintre natură și interior. Accentul este pus aici pe consolidarea legăturilor interumane. Spațiul a fost privit ca fiind mai mult decât un „container funcțional” și a apărut ca o urmare logică pentru ideologiile personale și sociale care au condus umanitatea după cel de-Al Doilea Război Mondial. Interioarele generoase și deschise, cu accent pe zone comune, interfețe largi între casă și împrejurimile sale naturale și o claritate funcțională și vizuală integrantă în stilul modern marchează acest tip de design. Paleta de culori a stilului Mid-Century Modern plutește, de obicei, între nuanțe de portocaliu, galben, verde și maro, deși abaterile nu sunt neobișnuite. Accentele Mid-Century Modern se vor menţine în tendinţe în designul interior. Preferinţele pentru pattern-uri geometrice, liniile simple şi rafinate, precum şi spaţiile ce prioritizează funcţionalitatea în faţa formei vor rămâne în prim-plan. Canapelele simple, dar sofisticate, şi fotoliile cu mânere din lemn se vor integra la fel de bine în casa fiecăruia şi în 2021, alăturate unui covor cu model în dungi sau romburi, aliniat paletei cromatice simple.

* Stilul Minimalist – Apărute ca urmare a mișcării artistice minimaliste din anii 1960 și 1970 și inspirate de designul tradițional japonez și filosofia Zen, interioarele minimaliste exprimă conceptele conducătoare ale modernismului într-o paletă aproape puritană. Descoperind lucrurile până la elementele lor de bază, minimalismul ne oferă o estetică care se bazează pe eficiența designului. Lipsite de distrageri sau dezordine, interioarele minimaliste sunt simplificate pentru a maximiza impactul vizual îndrăzneț și utilizarea de bază a spațiului. Elementele și motivele sunt menținute la un nivel minim, cu soluții de depozitare ascunsă și detalii atente, jucându-și rolul cuvenit. Culorile sunt explorate în tonuri silențioase, cu un accent sau două în centrul atenției. Repetarea și mișcarea liniilor și o introducere generoasă de lumină naturală păstrează aceste interioare ușoare și dinamice. Lipsa eternă de timp și o supraabundență de informații în lumea modernă își pun încă o dată amprenta: tot mai mulți oameni aleg minimalismul. În modă, în design interior și, în general, în viață. Dacă și dvs. faceți parte din categoria celor care s-au cam săturat de cultul impus de consumerism și vă simțiți confortabil înconjurat de un minimum de lucruri, acest interior funcțional a fost creat special pentru dvs.!

* Stilul Maximalist – Maximalismul oferă interioare extravagante de neuitat, nuanțe și materiale contrastante, un amestec puternic de stiluri, piese de mobilier declarative și multă personalitate. Stilul maximalist este o îndepărtare de minimalism, venită din dorința de exprimare, de bucurie transpusă în culoare și creativitate. Dintre toate trend-urile lui 2021, maximalismul este cel mai ofertant. Culorile luxuriante, combinația între vechi și nou, între texturi și stiluri diferite, faptul că ne permite să ne umplem casele cu lucruri pe care le iubim, ne va face pe toți să ne îndrăgostim de acest stil absolut fabulos. Dacă iubiți cărțile, arta, culoarea, texturile pline și piesele impozante nu aveți cum să nu deveniți fascinat de maximalism. Maximalismul nu este stilul perfecțiunii, este însăși personalizarea stilului. Nu există o modalitate greșită de a crea un stil maximalist. Pur și simplu puteți decora cu acele obiecte pe care le iubiți, tot ceea ce aveți nevoie fiind pasiunea pentru crearea unui spațiu cu adevărat unic.

* Stilul Scandinav – La fel ca și ceilalți „omologi” moderniști ai săi, stilul scandinav întruchipează o mișcare către simplitate, funcționalitate și eficiență, aducând, totuși, un accent pe accesibilitatea paletei. Amestec al unor idealuri de design democratic, designul scandinav creează un echilibru atent între eficiența minimalistă și invitațiile calde și personale. Acest stil interior se caracterizează prin materiale organice, lipsa ornamentației și detalii curate. Paleta cromatică înoată în alb și negru, sau gri și albastru, cu ocazionala pată de culoare, ce aduce un răgaz vizual. Siluetele și contururile din interiorul scandinav sunt mai rotunjite și mai sinuoase, care, împreună cu texturile organice, creează o atmosferă mult mai confortabilă, chiar și în cele mai nefericite aspecte și aranjamente.

* Stilul Industrial – Interioarele industriale sărbătoresc privirea modernistă pentru eficiență și funcționalitate, transformând părțile „de lucru” ale unei clădiri în estetica lor primară. Grinzile, coloanele, conductele și flanșele sunt aduse în prim-plan pentru a sublinia „mașinăria în care trăim”, transformând aceste interioare într-un ton în mare parte masculin. Spre deosebire de multe alte ramuri ale mișcării moderne, interioarele în stil industrial nu se feresc de greutate sau rugozitate, îmbrățișând finisajele și materialele uzate, reciclate și recuperate. Fiind adesea stilul ales în conversiile de depozite și în remodelările mansardelor, interioarele industriale tind să rămână la culori calde și neutre, cum ar fi gri și maro, cu fier sau oțel, beton expus și zidărie neterminată, care le completează perfect. Atunci când alegeți mobilierul și decorul, nu uitați că modelele industriale de epocă vor completa cu succes  aspectul. Stilul industrial absoarbe elementele scandinave, amestecate cu pop-art, arătând ca un pod amenajat, dar mai brutal și mai reținut. Este excelent pentru dormitoarele masculine și camere de zi moderne sau birouri. Puternic și independent, acest stil nu va lăsa pe nimeni indiferent: fie îl veți iubi, fie nu îl veți înțelege (cu o vădită părere de rău). În același timp, interiorul industrial se transformă cu ușurință în stiluri similare cu un set adecvat de decor.

* Stilul Contemporan – Stilul contemporan, prin însăși definiția sa, este actual și, prin urmare, este o măiestrie artistică în continuă evoluție, care reflectă tendințele și gusturile predominante în orice moment. Ca atare, este dificil să caracterizăm acest stil ca un set de idei, intenții sau trăsături date; totuși, ca stil de design, acesta se îndepărtează de estetica modernistă printr-o abordare mai echilibrată și rotunjită a designului interior. Având în vedere ascensiunea stilului Mid-Century Modern din acest moment, interioarele contemporane împrumută în mare măsură din acesta. Însă, culorile și liniile sunt prezentate în compoziții mai blânde, care fac la fel de mult spațiu pentru indulgența vizuală ca și pentru eficiența funcțională. Nici prea reci, dar nici prea formale, acestea sunt spații calde și confortabile, mult mai fluide și instinctive în realizarea lor.

* Stilul Urban – Accentul interioarelor în stilul urban se bazează pe elemente care aduc vibrația „sângeroasă” a contextului urban în interior. Nu trebuie să vă fie teamă să experimentați cu materiale și caracteristici neobișnuite, pentru că acest stil de design interior își exprimă ideile în așa fel încât ajunge la un aspect distinctiv și adesea boem. Înclinat spre sensibilitățile industriale, stilul Urban elaborează caracteristici structurale, componente industriale și conducte expuse, la fel ca mentorul său, stilul industrial. Cu toate acestea, elementele sunt combinate în spații deschise, care plutesc în culori deschise și finisaje curate, care adaugă o notă de eleganță feminină procedurilor finale. De fapt, interiorul urban vine de obicei cu o doză puternică de îngăduință artistică, adesea apelând la neprevăzut pentru răspunsuri.

* Stilul Tradițional / Clasic – Amplasat în confortul și îngăduințele decorului clasic european, stilul tradițional se plasează în trecut pentru a crea idei de viitor. Abordarea de aici poate fi fidelă sursei sau o ușoară reluare a sugestiilor clasice, aducând elemente, motive și proporții, testate în timp, pentru a se potrivi unui stil de viață modern. Interioarele în stil tradițional sunt deosebite prin siluetele lor. Scaunele cu spătare „înaripate”, piesele de mobilier elaborate, mesele cu picioare în formă de gheare și alte modele de mobilier și design își au originea în stilurile englezești, neoclasice, franceze sau coloniale din secolul al XVIII-lea. Fundalurile sunt de obicei palide și simple, cu culori bogate, linii și profiluri care înglobează opulența clasică în spațiu. Mobilierul din lemn de culoare închisă sculptat și lăcuit delicat și ornamentele arhitecturale abundă în acest stil interior.

* Stilul de Tranziție – Acest frumos stil de design interior este o fuziune încântătoare și, în acest fel, o tranziție surprinzătoare între două tendințe de design interior cu individualitate specifică – tradiționalul clasic și modernul contemporan. Aceste două stiluri ar putea părea prea îndepărtate unele de altele, stilul tradițional fiind considerat oarecum „de modă veche” și „greu”, în timp ce stilul modern oarecum „impersonal” și „rece”. Totuși, designerii au descoperit un mod inteligent de a lua ce este mai bun din aceste două „lumi” și de a le afișa într-un mod cât mai plăcut. Stilul de tranziție prezintă articole de mobilier solide cu o dimensiune mai mare și o structură robustă, cu linii curbe și accent pe confort, tipic pentru interioarele tradiționale. Ornamentația foarte slab reprezentată, liniile drepte și restricția clară a numărului de obiecte celebrează, totuși, tendințele minimaliste ale stilului contemporan. Rezultatul este uimitor – rafinament generos afișat cu simplitate modestă. Paleta de culori a stilului de tranziție este predominant neutră și monocromatică, prezentată pe pereți, tavane, podele și tapițerie. Culorile variază de la taupe intens (gri-maro) la bronz cald sau vanilie, adăugând adâncime și echilibru confortabil. Acest fundal neutru oferă, totuși, opțiuni excelente pentru introducerea accentelor de culoare în elemente mai mici.

* Stilul Art Deco – În stilul Art Deco, îndrăznețul și bombasticul se exprimă în compoziții elegante prin echilibru pur și reținere. Cu origini în entuziasmul și farmecul Europei și Americii de după război, stilul s-a născut în anii 1920-1925, pentru a oferi o nouă estetică asupra noilor vremuri. În centrul său, acest stil este o explorare senzuală a ordinii și simetriei, liniile și geometria ocupându-se de design și compoziții. Modelele unghiulare, desenele stratificate și curbele îndrăznețe declanșează un joc de formă și estetică cu ecou în accesoriile strălucitoare de crom și alamă, vopseaua lucioasă, lemnul lăcuit și în abundența de sticlă stropită și elemente „oglindite”. După ce a „persistat” mai bine de o sută de ani, stilul Art Deco revine în casele noastre. Acesta este, practic, un sac fără fund de elemente interesante, pentru că se pare că are de toate: dragostea pentru culori retro și vibrante, geometrie, o nouă interpretare a clasicului și chiar și un pic de kitsch. Art Deco este perfect pentru decorarea apartamentelor mari și a camerelor de zi luminoase. Cele mai scumpe piese de mobilier, materiale opulente, corpuri de iluminat exclusiviste, cristal, marmură și metalele prețioase, toate acestea fac din stilul art deco, stilul numărul 1 în design-ul interior de lux. Cu o paletă de culori clasică: bej-maro, alb-crem sau roz pal, alături de accente strălucitoare de auriu sau combinații de gri perlat și negru, art deco-ul se combină armonios cu alte stiluri elegante, care sunt deseori alese pentru decorarea interioarelor de lux – precum cele clasice, neoclasice sau moderne, rezultatul fiind un interior eclectic neobișnuit de spectaculos.

* Stilul Mediteranean (sau de Coastă) – Proaspăt, relaxat și extrem de versatil, la fel ca oceanul care îl inspiră, stilul maditeranean preia inspirația organică și o poartă în noi dimensiuni. În loc să înfrumusețeze doar interiorul cu materiale oceanice, motive și elemente, acest stil face un pas mai departe și oferă o estetică care este în întregime sărutată de soare și de tonul nautic. Lumina naturală în proporții abundente este, desigur, primordială, respingând jucăuș contrastul de alb și albastru care diferențiază aceste interioare. Aqua, teal, turcoaz, și alte nenumărate nuanțe de albastru, prind viață în materiale organice ușoare, care amintesc de vară, soare, plajă și mare. Există, desigur, și posibilitatea de a merge complet literal cu tema, folosind totul, de la scoici, frânghii, bărcuțe și alte elemente nautice, până la lemnul de drift pentru un impact estetic maxim.

* Stilul Shabby Chic – Apărut în anii ’80 ai secolului al XX-lea, stilul Shabby Chic a reinterpretat estetica tradițională britanică pentru a crea afirmații vizuale fine și feminine. Creionat în spații marcant de line, domoale și aerisite, acest stil atinge un echilibru perfect între aspectul ușor degradat al unei cabane de munte și îngăduințele delicate ale influențelor mai clasice. Rezultatul este o atmosferă complet romantică, cu o înclinație pentru lucrurile mai delicate și gingașe din viață. Bumbacul moale și inul sunt reprezentate în modele fluide, care explorează pastelurile la perfecțiune. Trecerea timpului este sărbătorită aici ca o colecție de elemente și caracteristici de epocă care dau un suflu nou spațiului de locuit; chiar și mobilierului nou i se oferă un aer mai „trist” pentru a atenua aspectul general, senzația și tonul interioarelor. Acest stil acordă o mare importanță detaliilor și felului în care sunt combinate diferite elemente, care joacă un rol important în orice decor. O gamă largă de vaze, tablouri vechi, materiale textile și alte obiecte artizanale se găsesc în casele decorate shabby chic. Decorațiunile sunt în culori pastel, majoritatea fiind făcute de mână sau restaurate, cu multe flori, precum trandafiri sau lavandă, dar și cu oglinzi cu rame foarte ornamentate. Puteți completa interiorul cu candelabre ornamentate, care oferă eleganță oricărei camere.

* Stilul Eclectic – Surprinzător, neașteptat și fără teama că încalcă regulile, interioarele în stil eclectic personifică individualitatea și libertatea. Fără linii directoare sau intenții în sine de încadrare, acest stil împrumută fără scrupule elemente din alte teme de decorare, armonizând o gamă de idei și inspirații pentru a se potrivi spațiului și scopului. În esență, acest stil de design vine cu o mulțime de variații și stratificări, folosindu-le cu îndemânare pentru a crea un ritm general care animă interiorul și îl salvează de la a fi cu totul copleșitor. Stilul eclectic se bazează pe sensibilitățile de bază ale designului pentru a da sens haosului în care locuiește, izbind armonia prin culoare, compoziție, echilibru și materialitate. În mod special, țesăturile și textura joacă un rol deosebit de important în crearea acestor variații și straturi, atât în spațiul propriu-zis, cât și ca estetică, fără a compromite, însă, fluiditatea și coerența niciuneia dintre ele. Desi poate fi considerat cu indulgență un stil în sine, eclectismul în designul interior reprezintă o combinație de elemente distincte, ce aparțin mai multor stiluri. Printre acestea, se numără modernismul, minimalismul, clasicismul, perioada retro ori vintage. Cu alte cuvinte, în orice încăpere pot coexista piese foarte diferite, ca vechime și ca aspect, ce creează un contrast puternic, dar și o armonie spectaculoasă. Într-o locuință amenajată eclectic nu aveți cum să vă plictisiți pentru că la orice pas există ceva nou de descoperit. Oriunde v-ați uita, veți găsi câte un obiect deosebit, cu o poveste interesantă, iar explozia de nuanțe și imprimeuri conferă spațiului o personalitate unică.

* Stilul Vintage – Contrar părerii populare, stilul vintage nu înseamnă recrearea unei piețe de vechituri în casa dvs., pentru că nu tot ceea ce este vechi are farmec vintage. În schimb, acest stil aduce un omagiu anilor 1940 și 1950, unde în urma celui de-Al Doilea Război Mondial, oamenii s-au adaptat și s-au armonizat, lucrând cu orice era disponibil, pentru a-și reconstrui casele și a crea spații calde și iubitoare. Această estetică „mix and match” („amestecă și potrivește”), adusă la viață în mare parte prin trecerea și testarea timpului, face diferențierea interioarelor de epocă. De regulă, mișcarea liniilor este esențială aici, prin contrastul de modele și motive și prin compoziția de profiluri și siluete. Culorile din interiorul stilului vintage sunt, prin urmare, de obicei în tonuri deschise și neutre, cu nuanțe vii folosite exclusiv pentru impact. De fapt, decorul unui interior de epocă se bazează pe această strategie de a eleva estetica și a-i aduce o eleganță rafinată. Adăugați câteva elemente de mobilier sau decorative în culori puternice, vii, care vor contrasta plăcut cu nuanțele neutre și pastelurile specifice temei vintage. Puteți opta pentru culorile anilor ‘70, portocaliu aprins, albastru acvamarin sau galben muștar. Nu este nevoie să (re)creați un decor compus integral din elemente vintage. Din contră, pentru a nu cădea în patima melancoliei, este suficient să vă rezumați la câteva obiecte particulare și unice. De exemplu, unul sau două candelabre vintage în livingul open-space, un bufet din lemn de mahon lăcuit, cu uși din sticlă, și un grupaj de decorațiuni și fotografii pe măsuța de cafea (neapărat cu aspect învechit) vor crea exact acea atmosferă însuflețită și originală pe care o doreați.

* Stilul Asiatic / Zen – Aducând la viață principiile esențiale ale filosofiei tradiționale japoneze, interioarele în stil Zen, la fel ca omonimul lor, sunt legate de echilibru, armonie și considerație. Spre deosebire de majoritatea celorlalte stiluri, spațiile Zen sunt mai puțin preocupate de impact și mai degrabă obsedate de introducerea tăcerii și a liniștii, atât în interior și la exterior. Fiecare linie, formă și suprafață este plasată cu o atentă și eficientă gândire, fără toleranță la înverșunări sau frivolități. Paleta de materiale are un caracter preponderent organic, lemnul și fibrele naturale (in, bambus) fiind singurele materiale din care puteți alege pentru un stil autentic. Existând în imediata apropiere de natură, stilul Zen se angajează să respecte cu exigență elementele naturale, împletindu-le în modelele și estetica sa. Culorile sunt fine și naturale, în armonie cromatică și continuitate, echilibrând suprafețele și spațiile. Acest concept este centrat în jurul culorilor relaxante în care mobila este aranjată armonios în stil Feng-Shui pentru a crea un mediu sănătos și plăcut privirii. În general, pereții sunt albi și bine finisați, împodobiți din loc în loc cu tablouri simple și mesaje care să vă amintească de esența lucrurilor. Rețineți că designul interior Zen este legat de simplitatea și de afișarea a câtor mai puține elemente decorative. Aveți neapărată nevoie de câteva locuri special create pentru a depozita lucrurile mai puțin folosite, pentru a ține la distanță dezordinea și a menține un spațiu frumos, deschis și liber.

* Stilul Wabi-sabi – Acest stil este noul trend în designul interior, cea mai interesantă tendință zen, și noua preferință a specialiștilor în domeniu. În estetica japoneză tradițională, pentru că de aici își trage obârșia, Wabi-sabi este o viziune asupra lumii centrate pe acceptarea tranziției și a imperfecțiunii. Estetica este adesea descrisă ca o frumusețe „imperfectă, nepermanentă și incompletă”. Este un concept derivat din învățătura budistă a celor trei mărci ale existenței, în special nepermanența (efemeritatea), suferința și goliciunea sau absența auto-naturii. Caracteristicile esteticii Wabi-sabi includ asimetria, asprimea (rigiditatea), simplitatea, economia, austeritatea, modestia, intimitatea și aprecierea integrității ingenioase a obiectelor și proceselor naturale. Wabi înseamnă simplitate, umilință și trăire în ton cu natura, descriind pe cineva care se mulțumește cu puțin sau cu ceea ce are, în timp ce Sabi se referă la trecerea timpului și este despre tranziție, frumusețea și autenticitatea vârstei. Așa cum 2017 a fost anul „Hygge” (tendința de design scandinav care se concentrează pe crearea de interioare simple, însă de un confort desăvârșit), în anul 2021 este momentul pentru o schimbare. Mult mai mult decât un simplu termen la modă în designul contemporan, Wabi-sabi reprezintă o filosofie de viață centrată în jurul frumuseții imperfecte a meșteșugului și a naturii incomplete a spațiilor. Apărut pentru prima dată în Japonia în secolul al XII-lea, Wabi-sabi a fost popularizat la nivel global de designerii Tatsuro Miki și Axel Vervoodt, ale căror lucrări eclipsează timpul, locul sau tendințele cu estetica lor liberă și textuală. Dar Wabi-sabi a fost cultivat în special de esteți, în secolele XV-XVI, când au creat ceremonia japoneză a ceaiului prin organizarea unor adunări aristocratice mai simple și mai puțin pretențioase, infuzându-le cu spiritul solitudinii rustice și maniere simple. Trăim într-o lume care se străduiește în permanență să se perfecționeze în toate aspectele vieții: o casă perfectă, o familie perfectă, o slujbă perfectă. Această „foamete” constantă pentru lipsa de integritate a dus la creșterea nivelului de stres și a format o națiune care caută mereu mai mult. Există credința unanimă că dacă am acorda puțin mai multă atenție vechii filosofii japoneze Wabi-sabi, am putea să ne eliberăm de nevoia unei vieți perfecte sau a unei imagini de sine desăvârșite, să ne întoarcem la viețile noastre, nu neapărat simple, ci normale, și să ne bucurăm de lumea din jurul nostru așa cum este ea cu adevărat – Imperfectă. Despre asta este Wabi-sabi!

* Stilul Boem – Stilul boem este asociat oamenilor cu spirit liber și minți deschise, care își exprimă filosofia personală neconvențională de a trăi dincolo de orice norme ale societății contemporane. Individualitatea lor remarcabilă este înfățișată inclusiv în interiorul caselor lor. Atât de unice, exuberante și vii, aceste interioare au dat naștere unui stil de design foarte specific, cunoscut sub numele de „boho” sau „boho-chic”, un stil care a câștigat o popularitate imensă și tot atâți adepți. La Vie Bohème permite libertate totală și individualitate puternică în exprimarea gusturilor personale. Și la fel cum acestea diferă extrem de mult, interioarele în stil boho se caracterizează printr-un „amestec” unic, surprinzător de elegant și vesel de articole, accesorii și culori care, la prima vedere, nu au nicio coerență, fie în caracteristicile de design, fie în paletele de culori. Spațiul este unul intens ocupat, atât ca număr de articole, cât și ca aspect, siluete și forme. Mobilierul este un amestec interesant de obiecte vechi, chiar degradate, și altele mai moderne. Țesăturile și accesoriile izbucnesc în tonuri, imprimeuri și modele strălucitoare, creând o ambianță veselă pentru un stil de viață liber, degajat și nesupus.

* Stilul Tropical – Interioarele în stil tropical se referă la romanticii plajelor nesfârșite, la junglele luxuriante și la culorile vibrante ale ținuturilor exotice la care visăm. Inspirat de natură, acest stil de design interior prezintă o abundență de materiale naturale și palete de culori caracteristice regiunii tropicale, în toată frumusețea sa flamboaiantă. Suprafețele mai mari cu verdeață luxuriantă și nuanțe de turcoaz și albastru, creează fundaluri pentru rafale vesele de culori vibrante, precum roz, violet și portocaliu afișate pe diferite articole decorative și textile. Amprentele exotice de fructe tropicale și frunze de palmier domină decorul pereților. Elementele-cheie de mobilier sunt de design simplu și sunt realizate din lemn, întrucât acest material este primordial într-o casă tropicală. Ușile, mesele, paturile, scaunele, dulapurile și obiectele de depozitare sunt dotate cu tec regal, bambus confortabil sau ratan, răchită delicată sau mahon maiestuos.

* Stilul Hollywood Regency – Stilul Hollywood Regency se referă la readucerea strălucirii epocii de aur din anii ’30 a industriei cinematografice americane în plină expansiune. Prezintă stilul de decor generos al caselor marilor vedete de film din acele vremuri. Cu toate acestea, chiar dacă se referă la trecut, este departe de a fi marcat ca „retro”. Hollywood Regency este în schimb un amestec interesant de stiluri și tendințe, care oferă cele mai bune caracteristici ale lor, în combinații izbitoare, astfel încât să creeze o ambianță de confort și opulență plină de farmec. Această libertate de exprimare face ca stilul Hollywood Regency să devină atemporal. Interioarele sunt spațioase, în plan deschis și fără prea multe obiecte, detalii sau elemente. Mobilierul nu domină spațiul și este mai degrabă la scară mică, cu linii simple, curate, în limita modestiei rezervate a stilului Mid-Century Modern. Elementele de mobilier se remarcă însă prin suprafețe luminoase, lucioase, finisaje metalice din alamă și aur, modele îndrăznețe art deco cu contrast accentuat, țesături somptuoase și texturi în culori vibrante. Spațiul abundă în strălucire senzuală printr-o bogăție de accesorii luxoase, cristale fine, dar și textile și covoare împodobite cu franjuri și ciucuri mătăsoși.

* Stilul Country sau Rustic – Confortul este cheia atunci când proiectați interioare în stil rustic, deoarece aceste spații evocă îmbrățișarea caldă a unei căsuțe rurale atemporale. Ca atare, acest stil poate avea rădăcini în diferite tradiții (engleză, franceză, toscană sau scandinavă) și, prin urmare, poate varia semnificativ în vocabular, de la stil rustic, la provincial (rustic franţuzesc) sau country (rustic englezesc). Însă, fiecare dintre aceste tradiții este unită prin dragostea și aprecierea ei față de organic și rustic. Lemnul, ceramica și o mulțime de materiale organice populează aceste spații, sculptate într-o dimensiune și un caracter tipic intime. Sunt evidențiate culorile calde și țesăturile cu modele, precum și pereții tapetați sau vopsiți. Există o varietate bogată în stilul Country, cu o serie de elemente și caracteristici care se reunesc pentru a crea căldură, fluiditate și echilibru. Cu simplitatea sa clasică și senzația caldă pe care o emană, stilul rustic iese în evidență, fiind printre cele mai populare stiluri de design „veșnic verzi”. Are farmecul acela irezistibil al unei case de familie de la țară, după care tânjește omul contemporan din orașele aglomerate. Prin urmare, nu este o surpriză să găsiți stilul rustic în diferite clădiri și interioare, atât în ​​case de țară, cât și în apartamente urbane. Paletele de culori în stil rustic pot varia de la nuanțe mai închise de maro la tonuri văruite de culori neutre. Decorul prezintă o mulțime de articole lucrate manual, recondiționate și făcute din lemn, piele, fibre naturale, răchită și fier forjat. Obiectele de mobilier au o structură robustă și un design clasic, arătând oarecum grosolan și degradat. Sunt realizate în mare parte din lemn masiv, de obicei, de culoare închisă, asortat cu tapițerie din piele naturală și țesături mai aspre. Variantele stilului includ adesea și mobilier din răchită și din ratan. Este preferat, de cele mai multe ori, pentru şarmul său deosebit şi pentru prezenţa unor elemente ca piatra, lemnul şi plantele, motivele folclorice şi decoraţiunile tradiţionale, care ne aduc constant aminte de legătura cu natura, cu nostalgia copilăriei petrecute la bunici, elemente care îl ajută să câştige constant în popularitate. Puţini sunt cei care pot rezista în faţa unui interior cald şi primitor, decorat în stil rustic, care te face să te gândeşti imediat la căminul ideal, într-o atmosferă ruptă dintr-un basm, stând pe un covor moale şi miţos, în faţa şemineului dogoritor.

* Stilul Rustic Modern sau Rustic Vogue – Stilul rustic modern se numără printre cele mai populare tendințe de design interior contemporan din Europa, America de Nord și alte colțuri ale planetei, influențate de cultura europeană. Căci, într-adevăr, caracteristicile-cheie ale acestui stil se bazează pe farmecul cald și oarecum nostalgic al fermelor confortabile din mediul rural idilic din Europa de Vest și de Nord. Ceea ce stăpânește interiorul fermelor moderne este senzația liniștitoare din trecut, interpretată prin decor tradițional, obiecte practice de mobilier, adesea recondiționate, și materiale naturale care contribuie la aspectul fermecător vintage și rustic al ambelor, atât la interior, cât și la exterior. Spațiul este păstrat netulburat, dar confortabil și funcțional, tonurile sunt suave și neutre, iar decorațiunile sunt un afișaj echilibrat „mix-and-match” al ambelor tendințe ale modei vintage și contemporane în decorul interior. Așadar, numiți-l clasic, tradițional, de epocă sau rustic, designul interior al caselor de țară moderne este absolut despre „a vă simți ca acasă”. Un cămin decorat în stil rustic nu înseamnă neapărat păstrarea sau conservarea tradiţionalului, bătrânescului sau a folclorului, putând fi în egală măsură sofisticat, modern şi actual. De altfel, tema aceasta rustic-modernă este din ce în ce mai prezentă în amenajările interioare, întrucât farmecul, căldura şi confortul rusticului fac „casă” foarte bună cu îndrăzneala, creativitatea şi originalitatea elementelor moderne de design interior. De exemplu, o podea de culoare deschisă, mobilierul modern, ferestrele generoase, schema generală de culori neutre, calde, de pământ şi expunerea pieselor arhitecturale naturale, conservate reprezintă cheia amenajării unui spaţiu rustic-modern. Fratele mai sofisticat al stilului rustic, Rustic Vogue se adresează celor îndrăgostiți de confortul modern, dar care doresc să aducă și câteva detalii personale și luxoase în spațiile de locuit. Acest stil se pretează caselor mai vechi, cu personalitate și caracteristici speciale, cum ar fi grinzile expuse, pereții cu lambriuri și podelele din lemn masiv, la care se adaugă elemente moderne, mobilier din lemn reciclat alături de piese unice, texturate, nefinisate.

* Stilul Grandmillennial (Grandmother + Millennial = stilul Grandmillennial) – Acest stil îmbină elemente moderne cu accente demodate, precum volanele, ciucurii, imprimeurile florale şi broderiile. Alăturarea nu este ironică, ci pur şi simplu aduce o perspectivă creativă asupra unor tapiţerii şi textile suprasaturate de idei glam. Stilul vine şi ca o contrapropunere pentru amenajările neutre, în tonuri temperate, cu multe nuanţe pământii şi este o oportunitate pentru a vă reflecta personalitatea într-un mod inedit. Probabil nu v-ați fi așteptat ca sufrageria bunicii să redevină trendy. Ei bine, stilul grandmillennial reprezintă o răzvrătire a generației tinere la interioarele moderne de la mijlocul secolului și spațiile minimaliste, complet albe, care domină casele de ani de zile. Pornită din nostalgia confortului resimțit în casele bunicilor, tendința grandmillennial se adresează tinerilor de 20-30 ani cu o afinitate pentru tendințele de design considerate până de curând învechite – macrameuri, imprimeuri florale, lemn bogat, lenjerie brodată și volane, la care se adaugă o notă substanțială de individualitate – toate creând un trend delicat și vesel. Plin de modele și texturi, trend-ul granny-chic reflectă dorința celor tineri pentru un spațiu în care să-și arate și să-și exprime individualitatea. Grandmillennial este de fapt o abordare actualizată, modernă și jucăușă a stilului tradițional. Culorile predominante sunt nuanțele pastelate cu accente de culori vii, tapițerii și tapete cu model, în special modele florale, iar materialele sunt cele naturale cu broderii și volane, porțelanul și lemnul pictat.

* Stilul Neotenic – Designul Neotenic pune accent pe trăsăturile ce inspiră fragilitatea și drăgălășenia infantilă, mai ales în rândul puilor de animale. Aceste caracteristici au capacitatea de a trezi în noi o avalanșă de reacții emoționale. Obiectele create în design Neotenic sunt formate, în general, dintr-un volum principal, inspirat din lumea animalelor. Obiectele sunt adeseori obținute prin turnare sau presare. Formele curbate, rotunjite dau impresia de siguranță primitoare. Geometria designului Neotenic se bazează aproape exclusiv pe forme circulare, linii curbe, unghiuri deschise, iar acest lucru inoculează obiectelor o energie caldă și o fluiditate ce-ți lasă privirea să călătorească ritmic, aproape muzical, de-a lungul contururilor. Neotenic introduce designul de obiect ca pe un partener de joacă. Cel puțin pentru imaginație.

* Stilul Efervescent – Culorile anului 2021 anunţă o preferinţă pentru nuanţele tari. Anul acesta ne vom bucura de multe culori saturate. Dacă până acum a fost o abundenţă de culori neutre, grej, variaţiuni de gri şi alb, în anul ce abia a început, aceste culori vor deveni secundare pentru a pune în valoare nuanțe și tonuri vibrante precum galben, orange, rubin, cărămiziu. Având în vedere cât de mult am stat în casă, vrem să ne îndreptăm către culori care ne stârnesc fericirea, optimismul. Nu întâmplător, Pantone a propus o alăturare de culori pentru 2021, Ultimate Grey + Illuminating. Griul care ne-a dominat casele în anii anteriori nu dispare, însă de data asta este folosit pentru a scoate în evidenţă şi pentru a accentua vibraţia culorilor saturate, cum ar fi galbenul, o culoare care emană bună dispoziţie şi efervescenţă.

* Stilul Biofilic/ Botanic – Întoarcerea la natură, unul din trendurile anului 2021, vorbește despre dinamism prin multifuncționalitate, dar și rezistență în timp a obiectelor și finisajelor. Este un trend care vorbește despre a trăi conectat cu natura, un trend axat pe utilitarism, unde obiectele sunt multifuncționale, independente de energia convențională, unde textilele sunt durabile, eficiente și se curăță ușor. Texturi, culori și forme inspirate din viața celor care se aventurează în natură cu cortul, dar și în situații extreme. Este un trend spre tot ce înseamnă eco, bio, în armonie cu natura și cu un impact redus asupra naturii. Este o evoluție firească după ce industrializarea scăpată de sub control și slab coordonată ne-a adus în postura de a vedea cum se epuizează resursele naturale. Designul biofilic/botanic reprezintă un trend al zilelor noastre, transpus în sintagma: dragoste pentru tot ce are viață. Se axează pe preluarea, în mediul construit, a unor aspecte și elemente ale naturii care contribuie la dezvoltarea sănătoasă a vieții moderne, pe scurt, la integrarea naturii în arhitectură: „Arhitectură și design interior în armonie cu natura, inspirate de natură”. În paralel, designul botanic se referă de multe ori la elemente decorative care preiau, ca temă, motive vegetale. Până nu de mult, lemnul părea greu de integrat într-un decor urban, mai ales pentru un apartament, fiind considerat dificil de întreținut. În ultimul timp, însă, perspectiva a suferit modificări și acesta a revenit în topul preferințelor în combinație cu texturi sau materiale ușoare, în nuanțe de alb sau pasteluri. Optând pentru designul biofilic facem în același timp un pas uriaș către natură. Elementele decorative create din fibre vegetale (trestie indiană, ramura de salcie, agava, cocos, fire de iută) vor aduce o notă elegantă sufrageriei tale, dar și un strop de căldură. Printurile florale sau tropicale sunt în trend în continuare în designul de interior și pot completa fericit un decor biofilic. Designurile florale creează o atmosfera fresh într-o încăpere, fie că vorbim despre tapițeria pentru mobilă sufragerie (canapele, fotolii, băncuțe, scaune), sau alte accesorii gen perne decorative, covoare sau abajururi pentru lămpi. Fotoliile sau scaunele făcute din lemn sau alte materiale organice pot fi un element de design ideal, atât pentru interiorul, cât și exteriorul casei tale. Putem aduce într-o compoziție originală trunchiuri de copaci, bușteni ca scaune, butuci în loc de mese și o minusculă cascadă de interior. Pereții naturali, decorațiunile naturale sunt alte aspecte importante ale designului biofilic. Lichenii sunt tot mai mult folosiți pentru înfrumusețarea spațiilor – grădini verticale, dar și a pieselor de mobilier. Pot fi material de placare a unui perete, dar și accesoriu decorativ pentru rafturi. Prezența plantelor de interior este cel mai important aspect al designului biofilic. Decorative, naturale, pline de viață și având nevoie de atenție și îngrijire, plantele își pot găsi cu ușurință locul în orice încăpere. Folosirea plantelor, poate da complexitate unei scenografii spațiale, poate constitui un accent abstract, sau poate îmbogăți o paletă generală de materiale naturale folosite într-o compoziție spațială, de exemplu un perete din piatră naturală, o masă din butuci și mai mulți copăcei decorativi sau ghivece cu plante. Dincolo de faptul că înveselesc atmosfera și aduc viață în peisaj, plantele sunt și o preocupare plăcută, contribuind la sentimentul de apropiere cu natura și mediul înconjurător. Transformați-vă casa în micul dvs. paradis și oferiți-i în noul an o ambianță proaspătă și în tendințe. Filtrându-l prin prisma preferințelor și a propriilor gusturi, creați un decor autentic caracterizat de o savoare a spațiului și de mai multă apropiere cu natura, un loc în care grijile rămân la ușă, iar stresul devine doar un stimulent.

* Stilul Funcţional – Nu am putea să facem referire la tendințele de design din 2021, fără să ne raportăm la consecințele izolării și ale muncii la domiciliu. În orice spațiu de locuit, ca să putem delimita zona de lucru de cea personală, avem nevoie de design funcţional, în contextul în care am fost nevoiţi aproape un an să ne reorganizăm locuințele, astfel încât să includem o zonă de lucru, dar şi o zonă de relaxare mai bine organizată. Chiar dacă am fost luați pe nepregătite, pentru că nu aveam un spațiu de lucru bine definit în propriul cămin, telemunca va marca și acest an (și probabil și pe cei care vor veni), aducând după sine o explozie a birourilor pentru acasă. Indiferent că dispuneți de un spaţiu mai mic sau mai mare, vor fi multe idei neexploatate până acum, care vor îmbina funcţionalitatea cu stilul. O tendinţă în continuă creştere este aceea a mobilierului multifuncţional, ca mese pliabile, birouri retractabile, rafturi şi sertare multi-scop, toate dezvoltându-se și căpătând proporții uriașe în anul 2021.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://adorable-home.com/smart-home/most-popular-interior-design-styles-54284

https://edecortrends.com/2021-trends-in-interior-design-styles/

https://www.homesandgardens.com/news/interior-design-trends-2021

https://www.insider.com/best-and-worst-interior-design-trends-for-2021