EL PAIS: Un nou incendiu crește la 21 numărul de morți din cauza incendiilor din spitalele româneşti, în mai puțin de trei luni

Un nou incident fatal s-a adăugat la recordul sumbru al deceselor provocate de incendii în unitățile sanitare din România. Un incendiu la Institutul „Matei Balş” din București, cel mai mare spital din țară, cu pacienți Covid-19, a provocat decesul a cinci persoane în această vineri și a forțat evacuarea a aproximativ 120 de oameni. Este al treilea incident cu aceste caracteristici în mai puțin trei luni, ceea ce arată precaritatea infrastructurilor țării est-europene, unul dintre cei mai defavorizaţi membri ai UE.
La mijlocul lunii noiembrie, 15 persoane infectate cu coronavirus și-au pierdut viața într-un centru din orașul Piatra Neamț (nord-est), după ce a izbucnit un incendiu în Unitatea de Terapie Intensivă (UCI), dar de data aceasta a fost vorba despre o defecţiune la instalaţia de echipamente medicale. Și un alt pacient, în vârstă de 33 de ani, a murit într-un alt incendiu provocat de o țigară la spitalul din Socola (nord-est) în noaptea zilei de Crăciun.
Incendiul de vineri, care a avut loc la ora 5.00 dimineaţa, s-a produs la parter și a distrus patru încăperi. Inițial, autoritățile au raportat că patru pacienți au murit, trei fiind carbonizați, dar câteva ore mai târziu au raportat un al cincilea decedat al cărui corp, tot calcinat, a fost găsit într-o baie. Serviciile de urgență au procedat la transferarea rapidă a aproximativ 50 de pacienți către alte centre din capitală, aproximativ 10 dintre aceștia fiind admiși la UCI, trei dintre ei necesitând intubarea. Criza sănătății din România, care a intrat în cea mai gravă fază din octombrie, a agravat condițiile deja proaste ale spitalelor din țară.
Situația era deja îngrijorătoare: 98% dintre pacienții din clădire erau conectați la un dispozitiv de oxigen din cauza unei stări grave datorate coronavirusului, boală care a provocat 18.196 de decese și a infectat cel puțin 724.250 de persoane până acum în România. La rândul său, Parchetul investighează deja cauzele tragediei și va stabili dacă va deschide o anchetă pentru „omucidere din neglijenţă”, deși primele informații indică un posibil scurtcircuit. Între timp, familiile victimelor și autoritățile se contrazic reciproc. Conform mărturiilor, clădirea, construită în 1953 și complet renovată, a avut recent probleme cu sistemul de încălzire centrală, care a lăsat pacienții internați fără căldură și fără apă caldă.
„Săptămâna trecută, mama mea mi-a spus că îi este foarte frig, așa că am cerut permisiunea reprezentanților spitalului să aduc un instrument cu aer cald și am primit acordul lor”, a declarat pentru portalul G4Media Mihaela Tănase, fiica unei paciente internate în pavilionul ars. Totuşi, primarul Bucureștiului ales în septembrie, Nicușor Dan, a susținut că nu au existat probleme de alimentare cu energie termică în timpul săptămânii sau în noaptea incendiului.
La începutul lunii decembrie, unele mass-media raportaseră că Institutul „Matei Bal” a rămas fără căldură după ce firma municipală Termoenergetica a întrerupt furnizarea din cauza facturii uriașe datorate de Consiliul municipal, o datorie care a făcut ca instituțiile publice, printre acestea aflându-se şi spitale, să nu aibă încălzire în mijlocul iernii, o problemă dură încă nerezolvată. Dar conducerea centrului a precizat că pacienții au fost încălziți cu mai multe pături și cu dispozitive de aer condiționat și a subliniat că nu a permis folosirea radiatoarelor electrice, ca să evite o supraîncărcare a tensiunii în rețea.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în funcție de la începutul acestui an, a insistat că Institutul „Matei Balş” se numără printre centrele de sănătate care au primit cele mai multe resurse financiare. Cu toate acestea, sistemul de sănătate din România, care suferă de o subfinanțare cronică – a doua țară care cheltuieşte cel mai puțin pentru asistența medicală din UE cu 5,6% din PIB-ul său și cea care cheltuiește cei mai puțini bani per cetățean cu 580 de euro pe an -, a fost afectat de corupție și gestionare deficitară, cum ar fi dezvăluirea că 300 de spitale românești au folosit dezinfectanți atât de diluați de o companie furnizoare încât efectele lor igienice au fost anulate. „Avem probleme structurale evidente în spitale”, a spus președintele român, Klaus Iohannis, aflat la locul sinistrului, unde programase o vizită oficială, şi i-a cerut ministrului Voiculescu „să lucreze cu celeritate la o reformă totală a sistemului de sănătate”.
Articol de Raul Sanchez Costa

EL PAIS (Spania), 29 ianuarie 2021

https://elpais.com/internacional/2021-01-29/un-nuevo-fuego-eleva-a-21-los-muertos-por-incendios-en-hospitales-rumanos-en-menos-de-tres-meses.html

Traducerea: Rodezia Costea