Semestrul II de şcoală începe în mai puţin de 24 de ore tot în condiţii de pandemie

Semestrul II de şcoală începe în mai puţin de 24 de ore tot în condiţii de pandemie. După trei luni de cursuri online, marea majoritate a copiilor va reveni în clase sau la grădiniţă cu reguli mai stricte impuse de autorităţi pentru a-i ţine departe de infecţia cu coronavirus.

Şcolile au făcut curăţenie generală, în ultimele două zile, iar miniştrii educaţiei şi sănătăţii au încercat, cu explicaţii ample, să mai alunge din temerelile părinţilor şi să răspundă la întrebările legate de siguranţa elevilor. Felicia Mocanu are detalii.

Reporter: Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, explică în ce condiții se vor suspenda cursurile într-o clasă.

Sorin Cîmpeanu: Grădiniţe şi învăţământ primar la apariția primului caz de copil pozitivat se suspendă cursurile pentru 14 zile. În învățământul gimnazial și liceal, la apariția primului caz, se va declanșa o anchetă epidemiologică. Fie se suspendă în urma concluziei DSP încă de la apariția primului caz, fie nu e necesară suspendarea, se iau alte măsuri și se continuă până la apariția celui de-al doilea caz.

Reporter: Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că testarea se va face pentru profesorii și copiii cu simptome în cabinete medicale sau în izolator. În zonele în care nu există asistență medicală, acesta a recomandat colaborarea cu medici din alte localități.

Vlad Voiculescu: Un spaţiu care să poată fi folosit ca izolator, pentru ca acel copil sau acel adult asupra căruia există o suspiciune că e infectat cu SARS-CoV-2 să poată fi condus acolo şi acolo va fi chemat medicul şcolar, medicul de familie sau asistentul medical comunitar.

Reporter: Karina Caramihai, reprezentant al Consiliului Național al Elevilor, atrage atenția asupra necesității respectării regulilor igienico-sanitare de către elevi pentru a nu-şi pune în pericol sănătatea.

Karina Caramihai: Este nevoie de un parteneriat între elevi, profesori şi părinţi, pentru că normele ce trebuie respectate la şcoală trebuie, bineînţeles, spuse şi acasă şi explicate pe înţelesul tuturor.

Reporter: În prezent, 149 de localități din România sunt în scenariul roșu, 903 în scenariul galben, iar 2.181 de localități sunt în scenariul verde./aburtica/ovidiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 februarie