Motanul Larry, prima felină din Marea Britanie care a primit titlul de „Chief Mouser”(„prinzător șef de șoareci ”) , va sărbători luni, 10 ani la Downing Street. Era 15 februarie 2011 când pisicuţa cu blană tărcată și pete albe, care avea atunci patru ani, a pus pentru prima dată lăbuţa în biroul premierului britanic. De-atunci, s-au succedat trei premieri și Marea Britanie a parcurs calea dificilă a Brexitului. Între timp, felina inefabilă, care provine dintr-un adăpost londonez pentru animale abandonate, a ținut tot timpul frâiele puterii, în ciuda faptului că după un început promițător, abilitățile sale de a vâna șoareci au lăsat mult de dorit.
Diplomația lui Larry, bazată, fără îndoială, pe „soft power”, „a cucerit inimile cetățenilor britanici”, explică o notă din Downing Street, dar şi pe cele ale jurnaliștilor, care nu au pierdut nicio ocazie pentru a-i oferi mângâieri și gustări și a-i documenta excesele ocazionale, cum ar fi luptele pentru supremație cu Palmerston, pisica de la Foreign Office, care anul trecut a abandonat politica pentru a se retrage la țară.
Relațiile cu liderii mondiali sunt fluctuancte. Dacă Larry s-a lăsat mângâiat de fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama, relația cu succesorul acestuia, Donald Trump a fost ceva mai complicată, Larry adăpostindu-se sub limuzina fostului preşedinte american şi refuzând să părăsească postaţia cu o obstinație hotărâtă care l-ar fi făcut mândru chiar şi pe Churchill.
Cu toate că şi-a obișnuit publicul cu o tăcere demnă, Larry și-a deschis sufletul într-o biografie, „The Larry Diaries”, semnată de jurnalistul James Robinson, și se mândrește cu un profil neoficial de Twitter, @ Number10cat, urmărit de peste 433.000 de persoane. Intervievat de France Presse, administratorul profilului a declarat că este un simplu purtător de cuvânt și că se limitează să raporteze fidel gândurile lui Larry.
„Primul lucru pe care ţin să-l reamintesc este că eu locuiesc aici permanent, politicienii doar co-abitează cu mine până când sunt concediați”, avertizează felina, care precizează „mai devreme sau mai târziu toată lumea va înțelege că eu sunt cel care comandă aici”./cpaunel

www.lastampa.it

Traducerea Cătălina Păunel