Amnesty International va clarifica unde s-a greșit şi de ce Navalnîi nu a fost declarat „prizonier de conștiință”

Amnesty International, va desfăşura o investigație internă pentru a clarifica ce n-a mers, unde s-a greșit şi de ce Aleksei Navalnîi nu a fost declarat „prizonier de conștiință”.
Organizația internațională pentru drepturile omului, Amnesty International, va efectua o anchetă internă asupra modului în care a fost luată decizia de a respinge propunerea de a-l declara pe Aleksei Navalnîi „prizonier de conștiință”, a declarat Julie Verhaar, secretarul general al organizației.

„Vom demara o investigație internă pentru a stabili ce anume a mers prost și cum am ajuns în situația în care ne aflăm”, a scris ea pe Twitter.
Amnesty International a fost contactată în numele aliaţilor lui Navalnîi, a precizat Julie Verhaar, secretarul general al organizației. Potrivit acesteia, auditul intern va lua în considerare „procedura de luare a acestei decizii” de a respinge propunerea de a-l declara pe Navalnîi „prizonier de conștiință” și „decizia internă de a nu-l mai considera „prizonier de conștiință””.

Verhaar a menționat că, în această situație, „procedurile și sistemele au eșuat”, „în special, permițând ca discuţiile din interiorul Amnesty International să ajungă pe mâna mass-media controlată de Kremlin, RUSSIA TODAY”.
Secretarul general al Amnesty International consideră că este „evident” faptul că organizația „a devenit ținta unei campanii calomnioase a Guvernului rus”.
Verhaar nu a oferit, însă, probe care să ateste faptul că cautoritățile ruse desfăşoară o campanie împotriva Amnesty și a faptului că materiale confidențiale au ajuns „în mâinile RUSSIA TODAY”.

Jurnalistul canadiano-american Aaron Mate a relatat că Amnesty International nu-l mai declară pe Navalny „prizonier de conștiință”. Acest fapt a fost confirmat în răspunsul organizației oferit la solicitarea jurnalistului, pe care acesta l-a postat pe Twitter. După cum a scris jurnalistul în microblogul său, vineri, el a trimis o cerere către organizație, după ce un „susținător al Amnesty” i-a trimis corespondența sa cu organizația.

Potrivit lui Aaron Mate, datorită faptului că el a fost „primul care a făcut acest anunţ”, acum se încearcă o asociere a jurnalistului cu „o conspirație inventată de RUSSIA TODAY”. Jurnalistul consideră că „în schimb să se ocupe de faptul că un xenofob nepocăit era considerat erou, fanii lui Navalnîi au decis că totul este un fel de conspirație secretă a RUSSIA TODAY”.
Departamentul de Stat nu a răspuns la întrebarea dacă îl consideră pe Navalnîi „prizonier de conștiință”

Potrivit ziarului britanic „The Times”, organizația internațională Amnesty International a luat o decizie de a schimba statutul lui Navalnîi, fără a consulta Biroul său din Moscova. Potrivit ziarului, „decizia a fost luată de sediul central din Londra, după o solicitare din partea persoanelor aliate cu RUSSIA TODAY”. Ziarul nu oferă informații suplimentare despre acest fapt și nici probe. Publicația notează că Navalnîi a fost privat de statutul de „prizonier de conștiință”, din cauza declarațiilor sale despre migranți, făcute în urmă cu 14 ani.

Amnesty International a refuzat recent să-l declare pe Navalnîi „prizonier de conștiință” (acest statut i-a fost acordat acum o lună și jumătate). Motivul retragerii acstui statut au fost declarațiile politicianului făcute pe la mijlocul anilor 2000. Ulterior, organizația a informat că a luat decizia cu privire la statutul lui Navalnîi, fără a se exercita o presiune asupra sa din exterior, ci după o analiză aprofundată a declarațiilor făcute de Navalnîi.
Amnesty International explică de ce a refuzat să-i acorde acest statut şi să-l declare pe Navalnîi „prizonier de conștiință”: o serie de personalități publice rusești, inclusiv fondatorul Partidului Iabloko, Grigori Iavlinski, și presa occidentală au atras atenția, cu câțiva ani mai devreme, asupra declarațiilor naționaliste ale lui Navalnîi și asupra participării sale la marșurile naționaliste din anii 2000.

Un tribunal din Moscova, la 2 februarie, a decis să anuleze pedeapsa cu suspendare cu una cu executare a lui Navalnîi în dosarul Yves Rocher și să o înlocuiască cu 3,5 ani cu excutare într-o colonie de regim general, din cauza numeroaselor încălcări ale termenilor de eliberare condiţionată.

Acuzațiile că Navalnîi este urmărit doar pentru activitățile sale politice au fost infirmate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, CEDO, Strasbourg-ul nu a recunoscut că ar exista motive politice în dosarul Yves Rocher, deși a cerut statului rus despăgubiri pentru ţinerea lui în arest la domiciliu, care au fost plătite integral de către autoritățile ruse./vdraguta/gpodea

www.ria.ru – 27 februarie