Proiectul de buget pe acest an a fost adoptat de comisiile de Buget-Finanţe din parlament

Bugetul de stat pentru acest an și cel al asigurărilor sociale au fost adoptate astăzi de comisiile de specialitate ale parlamentului, iar votul final în plen este programat pentru marți. Iulia Gherman a urmărit dezbaterile de astăzi.

Reporter: Proiectul bugetului de stat a fost adoptat în comisii cu 25 de voturi pentru din partea reprezentanților puterii și 16 parlamentari PSD şi AUR s-au exprimat împotrivă. Documentul a trecut în forma prezentată de guvern, niciuna dintre propunerile opoziţiei cu privire la suplimentarea de fonduri nefiind acceptată.

PSD şi AUR au depus au depus peste 3.000 de amendamente pe care spun că le vor susține din nou săptămâna viitoare, luni și marți, când sunt programate dezbaterile în plenul reunit al Parlamentului asupra proiectului de lege. Liderii din opoziție acuză un buget de austeritate, fără salarii, alocații și pensii majorate, în timp ce coaliţia aflată la guvernare afirmă că sumele alocate asigură depășirea crizei economice și sanitare. Un raport favorabil a primit și bugetul asigurărilor sociale, despre care ministrul muncii, Raluca Turcan, a declarat că este cu 10% mai mare decât cel de anul trecut și cu 20% mai mare față de proiectul din 2019.

Realizator: În ceea ce privește majorarea alocațiilor pentru copii, ministrul muncii a precizat că în actualul buget sunt prevăzuți bani pentru două astfel de tranșe. Raluca Turcan a explicat că alocațiile nu se pot majora fără o creștere economică, întrucât acest lucru ar genera inflație și scăderea puterii de cumpărare:

Raluca Turcan: Legea existentă în parlament prevede două tranșe de majorare a alocațiilor, una la 1 ianuarie și una la mijlocul anului. În bugetul pe care noi îl avem pentru anul acesta în privința alocațiilor avem incluși bani pentru majorarea de anul trecut intrată în plată și de asemenea pentru majorarea de la 1 ianuarie./apuscasu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 februarie