(Photo by Handout / POMPEI ARCHAEOLOGICAL PARK / AFP) /

Elegant și ușor, uimitor pentru complexitatea și rafinamentul decorațiunilor din tablă și bronz, incredibil prin complexitatea sa, cu urmele pernelor, ale corzilor care susţin coroanele de flori și amprentele a două spice de grâu lăsate pe unul dintre scaune. La Pompei, săpăturile vilei de la Civita Giuliana nu încetează să uimească, scoţând acum la iveală acum un extraordinar car de paradă, pictat în roșu și acoperit cu decorațiuni tematice erotice, foarte probabil destinat cultului Ceres și Venus, sau unei ceremonii nupţiale aristocratice. „Pentru Italia, acest car reprezintă o descoperire de mare importanță pentru cunoașterea lumii antice”, spune pentru agenţia ANSA Massimo Osanna, directorul Parcului Arheologic. „Pompei continuă să uimească cu descoperirile sale și așa va fi mulţi ani de-acum încolo, având în vedere că mai aveam de săpat douăzeci de hectare ”, comentează ministrul culturii Dario Franceschini.
Obiectul descoperit ar un Pilentum, sau ceea ce sursele antice descriu ca fiind un car de ceremonie, un vehicul folosit doar de elite și numai în contexte ceremoniale. „Până acum, în Italia nu a fost găsit niciun Pilentum, comparația putând fi făcută doar cu mai multe caruri găsite acum cincisprezece ani într-un mormânt trac din nordul Greciei, la granița cu Bulgaria ”, spune Osanna. Unul dintre aceste caruri tracice „seamănă foarte mult cu al nostru, însă nu este decorat”.
Aceste caruri, citate de Claudiano și de alții, puteau fi vopsite în albastru sau roșu, ca în cazul descoperirii pompeiene. Rezervate exclusiv claselor mai înstărite, erau folosite de cultele religioase. Descoperirea din aceste zile redeschide, așadar, misterul proprietarilor acestei mari vile construite la porțile orașului antic, care astăzi este scoasă la lumină și pentru a opri ravagiile tâlharilor de morminte, care în ultimii ani au săpat tuneluri în jurul camerelor, prădându-le și distrugându-le.
Descoperirea carului apare, așadar, ca o piesă nouă, prețioasă, în complicatul puzzle al acestei povești. Mai ales că foarte probabil nu era unicul. Întrebarea pe care o punem este: la ce folosea acest pilentum decorat și sclipitor ca o bijuterie? Cine au fost cu adevărat proprietarii bogați ai acestei moșii care, cu terasele sale fabuloase, ajungea până la malul mării?

„Pe cenușa întărită scoasă de pe unul dintre cele două scaune am găsit urme de spice de grâu”, dezvăluie Osanna. Un detaliu care ne-ar putea face să ne gândim la cultul lui Ceres, care la Pompei era onorată împreună cu Venus și care indică, prin urmare, „prezența în vilă a unei preotese a acestor culte”. Pe de altă, spicele ar putea reprezenta o dorință de fertilitate: „Spicele de pe scaun ar putea fi indiciul unei căsătorii celebrate recent, sau care era pe cale să fie sărbătorită”. Cu toate acestea, misterul identităţii gazdelor, rămâne. În sprijinul celei de-a doua ipoteze, cea a viitoarei, sau proaspăt celebratei nunți, pare să împingă cumva și natura hotărât erotică a decorațiunilor rafinate din tablă aplicate pe suportul de bronz pentru a împodobi spatele și părțile laterale ale carului: o serie de cupidoni și nimfe angajaţi în îmbrățișări pasionale. Operaţiunile de restaurare, deja începute în laboratorul Park, și studiile arheologiilor, vor clarifica mai multe. Dar, între timp, concluzionează Osanna, „întrucât sursele antice fac aluzie la utilizarea pilentumului de către preotese și doamne din înalta societate, nu este exclus ca recenta descoperire să fi fost un car folosit pentru a conduce mireasa la noul său cămin”.www.ansa.it
https://www.ansa.it/sito/notizie/cultura/arte/2021/02/26/eros-e-nozze-a-pompei-ritrovato-un-carro-mai-visto_c62c25bc-27ad-4762-a51e-7a43523d08fb.htm
Traducerea Cătălina Păunel/cpaunel