Circulaţia metroului bucureştean a fost reluată la ora 22:00

Circulaţia metroului bucureştean a fost reluată aseară la ora 22:00, după ce a fost blocată de la 5:00 dimineaţă în urma unui protest al mai multor angajaţi care au blocat tunelul de metrou din staţia Piaţa Unirii. Iniţiatorii spun că protestul a fost unul spontan, generat de decizia noii conduceri a Metrorex de a suspenda majorarea salarială de 18 procente acordată în decembrie anul trecut. Reprezentantul salariaţilor, Dan Vasile, a afirmat că acţiunea nu ar fi avut legătură cu faptul că ministrul transporturilor a cerut sindicatului să elibereze spaţiile comerciale din staţiile de metrou, cu termen limită 2 aprilie.
Dan Vasile: Această oprire voluntară a lucrurilor nu are legătură cu spațiile comerciale din metrou. Nu dorim ca multinaționalele sau corporațiile să preia conducerea metroului.
Realizator: Pe de altă parte, ministrul transporturilor, Cătălin Drulă, a vorbit despre interese mafiote şi şi i-a transmis liderului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou, Ion Rădoi, că s-a terminat cu „acţiunile de şantaj”. Ministrul Drulă le-a cerut scuze călătorilor.
Cătălin Drulă: Este absolut inadmisibil ca o infrastructură critică națională să fie blocată, ca șinele să fie ocupate, comițând, astfel, multiple infracțiuni și le-am trecut pe acestea într-o plângere penală pe care am înaintat-o Direcției Naționale Anticorupție.
Realizator: Plângerea la DNA vizează zădărnicirea combaterii bolilor, abuz în serviciu şi infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe căile ferate. Au mai fost făcute alte două plângeri penale: una referitoare la legalitatea protestului, alta la acuzaţii de terorism depusă la DIICOT. Încetarea protestului a fost decisă după aprope cinci ore de discuţii în Comisia de dialog socia. Totodată, reprezentanţii Metrorex şi cei ai sindicatelor au convenit de luni să se continue negocierile./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -27 martie