Revista presei internaţionale – 29 martie 2021

Criza coronavirusului, cu accent pe eforturile globale pentru vaccinare, dar și actualitatea politică sunt teme centrale abordate de presa internațională. „Până la jumătatea lunii iulie, imunitatea colectivă va fi atinsă în întreaga Uniune Europeană”, afirmă comisarul european pentru piaţa internă Thierry Breton, citat de La Stampa. „În Europa există capacitatea de a produce și de a furniza dozele de vaccin necesare pentru a obține imunitatea colectivă pentru coronavirus la jumătatea lunii iulie. Chiar înainte de începutul acestei luni va fi disponibil și primul pașaport sanitar european”. Thierry Breton a prezentat un prototip al documentului, care va fi disponibil atât în format tipărit, cât și pentru smartphone-uri. Pe document va apărea un cod QR și tipul de vaccin efectuat, precizează La Stampa. Italia “rămâne închisă până după luna mai”, anunță agenția Ansa. De luni, mai bine de jumătate din țară va fi în „zona roșie”, Calabria, Toscana și Valle d’Aosta fiind adăugate celor șapte regiuni și provinciei autonome Trento, în care sunt deja în vigoare cele mai dure restricții, în timp ce Lazio este din nou în „zona portocalie”. Elevii din „zonele roșii” până în clasa a V-a vor reveni în școli, în timp ce în „zonele portocalii” vor fi în clasă toți elevii până în clasa a VIII-a și 50% dintre elevii de liceu, notează Ansa. În contextul în care numeroase țări luptă pentru a-și procura vaccinuri anti-Covid, Serbia devine un centru de atracție pentru străinii care doresc să se vaccineze, notează Associated Press. „Mii de persoane din țările vecine s-au grăbit spre Belgrad, de sâmbătă, după ce autoritățile sârbe au oferit străinilor vaccinuri gratuite dacă se prezintă la sfârșit de săptămână. Cozi lungi de cetățeni din Bosnia, Muntenegru și Macedonia de Nord – în multe cazuri familii întregi – s-au format în fața centrelor de vaccinare din capitala Serbiei. Cei mai mulți dintre vecinii Serbiei se luptă cu lipsa vaccinurilor și abia au început procesul de imunizare în masă, în timp ce Serbia se laudă că are rezerve importante și una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare pe cap de locuitor din Europa”, comentează Associated Press.
Liderii celor 27 de state membre ale UE, reuniți prin videoconferință, l-au avut ca partener de discuții pe președintele american Joe Biden, care a vorbit despre valorile comune ale Uniunii Europene și Statelor Unite. „Biden vrea să facă din UE partenerul său în bătălia contra autocraţiilor”, titrează Le Figaro, amintind că „Este prima dată, de la Barack Obama, în 2009, când un preşedinte american este invitat la o reuniune a celor 27. Pentru că UE şi Statele Unite sunt democraţii liberale care au grijă de demnitatea umană şi de libertatea de exprimare, ele vor putea fi partenere în dosare cheie precum lupta contra Covid, clima, economia sau securitatea, a arătat Biden. El a avut grijă să adauge că este gata să coopereze în domeniile economiei şi comerţului. Preşedintele american a afirmat necesitatea unui angajament continuu între Statele Unite şi UE privind Turcia, Caucazul de Sud, Europa de Est şi Balcanii de Vest, dar și aceeaşi dorinţă de a colabora în privinţa Rusiei. Joe Biden şi-a încheiat alocuţiunea prin referiri la concurenţa Chinei şi provocarea pe care o reprezintă pe termen lung. Această ţară este, în opinia lui, simbolul acestei confruntări între democraţi şi „autocraţi”. În vreme ce secretarul american de Stat, Antony Blinken, a petrecut trei zile la Bruxelles, participarea lui Joe Biden la această întâlnire virtuală a celor 27 a fost interpretată ca un semn suplimentar al voinţei Washingtonului de a revitaliza relaţiile cu UE”, conchide Le Figaro.
Tot din registrul politicii, presa reține că popularitatea conservatorilor continuă să scadă în Germania pe fondul nemulțumirilor legate de modul de gestionare a pandemiei de coronavirus. Un sondaj de opinie, citat de Reuters, arată că sprijinul pentru creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel (CDU) şi aliaţii lor bavarezi (CSU) a coborât cu două procente în decurs de o săptămână, ajungând la 25%. „Această nouă scădere reprezintă cel de al patrulea declin consecutiv al sprijinului pentru alianţa conservatoare, care ajunge astfel la cel mai scăzut nivel de încredere din ultimul an. CDU a suferit înfrângeri în două alegeri regionale la începutul acestei luni, pe fondul nemulțumirii generate de campania de vaccinare anti-COVID, de ping-pongul cu restricțiile și de scandalul procurării de măști”. În schimb, suportul pentru Verzi a crescut cu 1 procent, până la 23%, conform sondajului realizat de Kantar pentru Bild am Sonntag, realizat în perioada 18-24 martie pe un eșantion de 1.447 de votanți și preluat de Reuters.
Iranul şi China semnează un „pact de cooperare strategică de 25 de ani”, scrie France24. În negociere de mai mulţi ani, acesta prevede investiţii reciproce în diferite domenii, în special transporturi, porturi, energie, industrie şi servicii. China este primul partener comercial al Republicii islamice Iran şi era unul din principalii cumpărători de petrol iranian înainte de restabilirea, în 2018, a sancţiunilor americane contra sectorului energetic iranian, care a dus la scăderea exporturilor de petrol ale Teheranului. Apropierea Teheranului şi Beijingului vine într-un climat de neîncredere întărit între Republica islamică şi Occident şi într-o perioadă de tensiuni între Washington de o parte şi Teheran şi Beijing de cealaltă, comentează France24.

(Florin Matei, Agenția de Presă RADOR)