2021. április 6

A miniszterenök a vendéglátóipar képviselőivel tárgyalt

A kormány arra törekszik, hogy az idén valamennyi román nyaralhasson, a koronavirus ellen beoltottak és a nem immunizáltak közötti megkülönböztetés nélkül. A digitális oltási igazolványra egyébként csak külföldi utazáskor lesz szükség. Épp ezért a hazai szállodák vállalták, hogy gyorstesztekkel ingyen ellenörzik azokat a turistákat, akik nem oltatták be magukat és nem fertőzödtek meg a koronavirussal. Ezek az aspektusok kerültek teritékre azon a találkozón, amelyet Florin Cîțu miniszterelnök és a vendéglátóipar képviselői tartottak kedden, a Victoria palotában. Június 1-től a szállodák és az éttermek harminc százaléktól 50 százalékig terjedő kapacitással működhetnek, nyilatkozta a megbeszélések után Dragoş Petrescu, a HORA szálloda képviselője, megjegyezve: „Egy munkacsoporttal közreműködünk az Oltási Bizottsággal annak érdekében, hogy a vendéglátóipar alkalmazottjai, akik immunizálni akarják magukat, könnyebben hozzájussanak a vakcinhoz és ezáltal biztonságot teremtsünk klienseink számára”. Dragoş Petrescu azt kérte ugyanakkor a kormánytól, hogy továbbra is szankcionálják azon gazdasági szereplőket, amelyek megszegik a járványügyi szabályokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.06)

Nincs hely az ország számos korházában a koronavirussal fertőzött betegek kezelésére

Az orvosok aggódnak amiatt, hogy a koronavirussal fertőzöttek jelentős részében alakul ki a betegég közepes és súlyos formája. A jászvásári, brassói és dévai korházakban egyetlen egy üres hely nincs a virussal fertőzött betegek kezelésére. Az orvosok szerint az utóbbi időben beutalt páciensek későre fordultak a szakemberkehez segitségért, noha a kornavirus-fertőzés szimptomái már korábban megjelentek esetükben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.06)

Megbeszélést folytattak az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Romániai Online Üzletek Szövetségének képviselői

A virtuális térben tapasztalt tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról tárgyaltak az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) és a Romániai Online Üzletek Szövetségének képviselői. Az internetes áruházak képviselői beszámoltak tevékenységükről az ANPC reprezentánsainak és együttműködést javasoltak annak érdekében, hogy védelmezzék a kliensek jogait. Megvitatták a jogszabályok gyakorlatba ültetését is, összhangban az Európai Omnibus irányelv előirásaival, amelyek a fogyasztóvédelmi szabályok modernizálásáról és az üzleti forgalomhoz mérten kiirt szankciókról szól.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.06)

Statisztikai adatok a februári munkanélküliségről

Februárban egyszázalékponttal 5,7%-ra emelkedett a munkanélküliség értéke, mig az állástalanok száma – a becslések szerint – 478 ezer volt, közölte az Országos Statisztikai Hivatala, mely szerint az év második hónapjában a munkanélküliségi szint a nők esetébe volt a legmagasabb.A Statisztikai Hivatal megjegyzi, hogy januártól a munkaerő elemzésére új módszert alkalmaz, összhangban az új európai szabályozással és ezért nincs lehetősége összehasonlitó adatok közlésére az elmúlt év azonos időszakával.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.06)

Rozália Gănciulescu