2017. január 4

Sorin Grindeanu kijelölt miniszterelnök a parlament elé terjesztette a kormányprogramot

Sorin Grindeanu kijelölt miniszterelnök a parlament plénuma elé terjesztette a tevékenységi területek szerint kidolgozott kormányprogram-tervezetet, amelyre bizalmi szavazatot kér.Grindeanu kijelentette, hogy kabinetjének fő célkitűzése egy normális Románia kiépitése, ahol az állampolgárok jó életkörülmények között élnek és az európai állampolgárokhoz hasonló jogokat élveznek.Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető a maga részéről biztositott afelöl, hogy a Sorin Grindeanu által ismertetett kormányprogramot teljes egészében gyakorlatba ültetik. Ezzel szemben Raluca Turcan liberális ideiglenes elnök úgy vélekedett, hogy a miniszterek listája rá világit  arra, hogy a PSD nem képes európai modell szerint modernizálni és kormányozni, s következésképpen nem szavazza meg az új kormányt. A  Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is az új kormány beiktatása ellen szavaz, mondotta Nicuşor Dan, e politikai alakulat elnöke. Az RMDSZ közölte, Kelemen Hunor elnök révén, hogy a PSD-vel és az ALDE-vel megkötött megállapodás alapján megszavazza az új kormányt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.01)

Az üzemanyagok ára a novemberi szintre csökkent

Az idén csökkent az üzemanyagok ára, ami a literenkénti 7 eurócentes jövedéki adó megszűntetésének és a hozzáadottérték-adó (TVA) 20%-ról 19%-ra való leszoritásának köszönhető.Az aradi sofőrök úgy vélik azonban, hogya nagy olajttársaságok decemberben mesterségesen megdrágitották az üzemanyagokat, most pedig gyakorlatilag visszatérnek a novemberi árra, közölte a román rádió helyi tudósitója.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -04.01)

Traian Băsescutól visszavonták a moldáv állampolgárságot

Igor Dodon, a Moldovai Köztársaság Szocialista Pártjának oroszbarát elnöke szerdán aláirta azt a rendeletet, mely értelmében visszavonják a moldáv állampolgárságot Traian Băsescu volt román államfőtől. A rendelet nem vonatkozik a volt román államelnök nejére is, Maria Băsescura, aki továbbra és megőrizheti a moldáv állampolgárságot. Igor Dodon azzal vádolja Traian Băsescut, hogy nem volt hajlandó elismerni a moldáv államiságot és a moldáv nép létét, mig az állampolgárságot a Moldova Köztársaságban hatályos törvények megszegése mellett itélték oda. Megemlitendő, hogy Traian Băsescu volt román államfő és neje, Maria Băsescu, a moldáv állampolgárságot néhány hónappal ezelőtt, Nicolae Timofti volt államfő által aláirt rendelet értelmében vette fel.Traian Băsescu korábban úgy nyilatkozott, hogy amennyiben Igor Dodon visszavonja tőle az állampolgárságot – bepereli.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -04.01)

Éhségsztrájk a Hunedoara Energetikai Komplexumnál

A Muntele szakszervezeti szövetség három vezetője szerdán 15 órától éhségsztrájkba kezdett, ezáltal fejezve ki szolidaritásukat a lupényi bányászokkal, akik ma délelőtt nem akartak lemenni a bányába.Vasile Păduraru, a három tiltakozók egyike, kijelentette, hogy addig éhségsztrájkol, amig lemond a vállalat vezetősége, amelyet illetéktelenséggel vádolnak. A bányászok – mint mondotta – lemennének a mélybe, de a szigorúan szükséges anyagok hiányában nem folytathatják a termelést. A lupényi bányánál az I.-és a II.-ik váltás több, mint 200 bányásza tiltakozik, akik a III-ik és a IV.-ik váltásból kijövő kollégáik csatlakozására számitanak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.01)

Rozalia Ganciulescu