Revista presei internaţionale – 8 aprilie 2021

Criza coronavirusului, cu accent pe eforturile globale pentru vaccinare, dar și actualitatea politică sunt teme centrale abordate de presa internațională. Relaţia de cauzalitate între vaccinul AstraZeneca şi cheagurile de sânge este „posibilă, dar nu e confirmată”, precizează Organizația Mondială a Sănătății, pe fondul controverselor din ultima perioadă pe tema siguranței vaccinului. Potrivit Reuters, Comisia consultativă privind siguranţa vaccinurilor din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a afirmat că o relaţie de cauzalitate dintre vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 şi cazurile rare de cheaguri de sânge şi trombocitopenie este „considerată plauzibilă, însă nu este confirmată”. „Este important să notăm că, deşi sunt îngrijorătoare, evenimentele supuse evaluării sunt foarte rare, fiind raportat un număr mic în rândul celor 200 de milioane de persoane din întreaga lume care au primit vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19”, precizează comisia OMS, adăugând că se va reuni din nou săptămâna viitoare pentru a evalua datele suplimentare.
Între timp, în Marea Britanie, Agenția Medicamentului a decis să recomande ca persoanele sub 30 de ani să fie vaccinate anti-COVID cu alt ser decât AstraZeneca. Potrivit The Guardian, recomandarea are în vedere riscul scăzut de a dezvolta forme grave de Covid la categoria de vârstă sub 30 de ani. La grupele mai în vârstă, beneficiile vaccinului depășesc riscurile rare ale unor efecte secundare, susțin experții. Recomandarea vine pe fondul controverselor legate de siguranța vaccinului AstraZeneca și în contextul în care s-a confirmat că agenția europeană de reglementare în domeniu verifică dacă alte vaccinuri care utilizează o tehnologie similară ca AstraZeneca implică vreun risc.
Speranța de viață a scăzut în UE pe fondul pandemiei, după decenii de creștere constantă, anunță Eurostat, citat de The Financial Times. Cea mai mare scădere s-a înregistrat în Spania, cu o cădere de 1,6 ani față de 2019, care e urmată de Bulgaria, Lituania, Polonia și România, cu scăderi doar un pic mai mici. În Spania, un om născut în 2020 se poate aștepta să trăiască 82,4 ani, comparativ cu 84 de ani dacă s-ar fi născut în 2019, ceea ce înseamnă că speranța de viață s-a întors la nivelul din 2010. Germania, Franța și Italia au înregistrat scăderi de 0,2, 0,7, respectiv 1,2 ani. Speranța de viață la naștere a crescut în medie cu doi ani per deceniu începând din anii ’60, la nivelul întregii UE, mai arată datele Eurostat preluate de The Financial Times.
Din domeniul politicii internaționale, presa reține echilibristica diplomatică pe care o face fiecare dintre vârfurile triunghiului UE-SUA-China pentru a-și spori puterea și influența. „UE trebuie să judece China în mod independent” de relația cu SUA, i-a transmis președintele chinez Xi Jinping cancelarului german Angela Merkel, în cursul unei convorbiri telefonice, după cum arată publicația Politico. “În prezent, relațiile dintre China și UE au șansa unei noi dezvoltări, dar întâmpină și diverse obstacole. Dezvoltarea Chinei reprezintă o șansă pentru UE. Sperăm ca UE să ia decizia corectă independent și să-și asigure o autonomie strategică în adevăratul sens al cuvântului”, a susținut președintele Xi. „Apelul președintelui chinez survine pe fondul relațiilor reci dintre China și UE după ce Beijingul a impus sancțiuni unor membri ai Parlamentului European, având în vedere că UE a înscris patru oficiali din provincia Xinjiang pe o listă cu sancțiuni ca urmare a încălcării drepturilor omului împotriva minorității uigure”, comentează Politico. „Biden ar trebui să-și adune curajul pentru a inversa cursul în privința Chinei”, titrează The Financial Times opinând că „Politicile dure ale lui Donald Trump au servit doar la consolidarea lui Xi Jinping și a sistemului comunist”. Pe fondul unui secol sau chiar mai mult de umilințe și suferințe, viața chinezilor n-a mai fost nicicând atât de bună. În termeni de dezvoltare umană, ultimii 40 de ani au fost cei mai buni ani din cele patru milenii de istorie chineză. În consecință, strategia de război rece nu va funcționa pentru SUA. Administrația Biden comite o eroare strategică continuând politicile lui Donald Trump referitoare la China. Chiar dacă Biden ar dori să schimbe cursul în privința Chinei, el e constrâns de atmosfera anti-chineză predominantă în clasa politică americană. Măsuri necugetate adoptate sub Trump rămân în vigoare: închiderea consulatului chinez din Houston, restricții impuse jurnaliștilor chinezi, sistarea programelor Peace Corps și Fulbright Scholarship în China. Administrația Biden are la dispoziție o cale mai înțeleaptă de urmat. Ar trebui să declare că Trump s-a înșelat în privința Chinei. Ar trebui apoi să apese butonul de pauză al competiției geopolitice sino-americane, câtă vreme va cerceta dacă Washingtonul nu poate formula o strategie mai bună contra unui astfel de rival formidabil. A pune capăt războiului comercial cu China ar stimula creșterea economică a SUA și totodată l-ar ajuta pe Biden la alegerile generale din 2022.
Ecourile alegerilor parlamentare din Bulgaria persistă în presă, publicația sofiotă Dnevnik întocmind o listă a celor mai importante lucruri pe care le-a schimbat rezultatul scrutinului. „Pentru prima dată de la înființare, partidul GERB și liderul său, premierul Boiko Borisov, sunt într-o poziție slabă; Trei noi forțe politice intră în Adunarea Națională și înlocuiesc aproape jumătate dintre membrii acesteia; Cele trei mari partide politice – GERB, Partidul Socialist Bulgar, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, care în perechi sau individual puteau decide totul, nu mai sunt azi cele trei forțe politice majore; Naționaliștii rămân în afara parlamentului pentru prima dată în ultimii 16 ani; Bulgarii din străinătate nu numai că votează mai mult decât înainte, dar sunt deja un factor-cheie pentru rezultatul final”, menționează Dnevnik. Premierul Boiko Borisov l-a chemat pe Slavi Trifonov, președintele partidului antisistem clasat pe locul doi în alegeri, „Există un astfel de popor”, să înceapă pregătirile pentru guvernarea țării și chiar i-a promis sprijin. Tot din peisajul jurnalistic bulgăresc, Mediapool comentează că „Deși este pe primul loc, GERB a pierdut mult din sprijinul de la alegerile anterioare. Partidul Socialist Bulgar care pentru prima dată în 20 de ani nu este a doua, ci a treia forță politică, a pierdut aproape jumătate dintre alegătorii care au susținut-o în urmă cu patru ani.

(Florin Matei, Agenția de Presă RADOR)