5G, acord european pentru rețeaua independentă, implementarea va începe în Germania

Ericsson, Vodafone, Oppo și Qualcomm au anunțat încheierea unui acord pentru a implementa o rețea independentă 5G în Europa, începând cu marile orașe germane, inclusiv Frankfurt. În comunicarea inițiativei sunt enumerate avantajele acesteia pentru industrii, guverne și companii și pentru utilizatorii de dispozitive mobile: latență redusă, viteză mare și o capacitate mare de date. Rețeaua independentă 5G – informează o notă – funcționează practic complet independent de 4G și garantează o latență mai mică decât rețelele actuale 5G non-independente, permițând mai multor persoane și obiecte conectate simultan să utilizeze date mobile.
Rețeaua Vodafone va susține „tranșarea” rețelei (diferite părți ale aceleiași rețele pot fi alocate pentru diferite cazuri de utilizare specifice), iar consumul de energie al utilizatorilor de telefoane mobile se așteaptă să scadă cu aproape 20 la sută.
Între timp, „criza cipurilor” ar putea avea repercusiuni şi asupra 5G. La începutul pandemiei, cererea de semiconductori a crescut semnificativ pentru aplicațiile de smartphone de ultimă generație legate de produsele și dispozitivele 5G utilizate în inteligența artificială și centrele de date. Producătorii de autovehicule, practic blocaţi din cauza lockdown-urilor, suspendaseră comenzile de cipuri, dar, între timp, producătorii de cipuri s-au trezit supraîncărcați cu comenzi provenite din industria electronică de consum, care a văzut o creștere a cererii de dispozitive premium, cum ar fi jocurile console, smartphone-uri, PC-uri, a căror utilizare a fost potenţată de lockdown și telemuncă.
În plus, s-au adăugat probleme contingente care au avut un impact negativ asupra producției de cipuri, cum ar fi cutremurul din Japonia, furtuna de iarnă din Texas, înghețarea mărfurilor în Canalul Suez, iar, acum, şi președintele american Joe Biden vrea să înțeleagă cum se poate face față crizei cipurilor, a căror penurie pune în dificultate companiile auto din SUA și din afara SUA. Casa Albă a anunţat că luni, Biden va participa la un summit virtual cu șefii marilor companii electronice și automobilistice despre lipsa globală de semiconductori, pentru a discuta despre modalitățile de creștere a ofertei și producției în Statele Unite. La dezbatere vor participa 19 companii.
Între timp, în Italia, propunerea privind Planul Național de Redresare și Reziliență, aprobat de Comisia IX (Transport, Poștă, Telecomunicații) din Camera Deputaților, cere creșterea nivelurilor de emisii în aşa fel încât să se alinieze la standardele europene, trecând de la media italiană actuală de 6 V/m, la un maxim de 61 V/m și de la 0,1 Watt/m2, la un maxim de 10 Watt/m2. O propunere care nu place Alianței italiene Stop5G, care începând de astăzi, promovează un lanț de solidaritate prin greva foamei./cpaunel/vdraguta

https://www.rainews.it/