Decizii adoptate în cadrul Consiliului Nord-Atlantic

Realizator: Statele Unite își vor retrage forțele din Afganistan până la 1 septembrie – a anunțat președintele Joe Biden. Fosta administrație a lui Donald Trump decisese ca retragerea să aibă loc până cel târziu la 1 mai, însă această dată s-a dovedit a fi nerealistă. Retragerea este consecința Acordului de pace semnat între americani și insurgenții talibani, dar are loc în ciuda faptului că încă nu există și un acord de pace inter-afgan și, deci, nici un fel de garanții că războiul din acea ţară va lua sfârșit.
Între timp și NATO, care avea o misiune paralelă cu cea americană, a decis să înceapă să-și retragă militarii de la 1 mai. O decizie în acest sens a fost adoptată aseară în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, unde s-a discutat, de asemenea, despre concentrările de trupe rusești la graniţa Ucrainei.
Reporter: Carmen Gavrilă: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a explicat că decizia de retragere din Afganistan nu a fost una uşoară şi că există riscuri. De altfel, în declarația Consiliului Nord-Atlantic aliaţii atrag atenția că orice atac al talibanilor în perioada următoare va avea parte de răspuns în forță. Jens Stoltenberg a motivat decizia NATO prin faptul că se fac progrese în procesul de pace inter-afgan. Nu este sfârșitul, ci începutul unui nou mod de cooperare cu Afganistanul – a spus Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg: Toţi aliaţii au fost de acord şi au adoptat declarația de retragere a tuturor militarilor începând cu 1 mai din Afganistan. E o decizie prin care vom continua să ne concentrăm pe Afganistan, nu doar pentru retragerea în siguranță și ordine, dar și pentru a începe să construim un nou capitol, un nou tip de parteneriat cu Afganistanul. Nu sprijini o ţară doar prin mii de soldați trimiși acolo, putem face asta și prin metode diplomatice, economice, instrumente de dezvoltare sau ajutor umanitar.
Reporter: În ce privește Rusia, toți cei 30 de aliați s-au arătat profund îngrijorați de recentele manevre ale Kremlinului în Ucraina. Jens Stoltenberg a explicat că Rusia a adus în zonă cel mai mare număr de militari de la anexarea ilegală a Crimeii în 2014 și până acum și, în numele NATO, a cerut Rusiei retragerea imediată.
Realizator: România a fost reprezentată la reuniunea de ieri de ministrul de externe, Bogdan Aurescu, și de cel al apărării, Nicolae Ciucă. Acesta din urmă a transmis după reuniune că ţara noastră, care participă cu peste 600 de militari la misiunea NATO, își va retrage la rândul său forțele din Afganistan.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 aprilie)