REUTERS: România aprobă o lege pentru a interzice accesul Chinei și al Huawei la rețelele 5G

Guvernul de centru al României a aprobat joi o lege susținută de SUA care efectiv le interzice Chinei și companiei Huawei să participe la dezvoltarea rețelei ei 5G, a declarat pentru Reuters un membru al Comitetului de Securitate Națională și IT&C.

Europa a devenit un câmp de bătălie într-un „război rece” tehnologic purtat de China și SUA, iar rivalii europeni ai Huawei, Ericsson și Nokia, s-ar putea transforma într-un duopol al aprovizionării dacă firma chineză va fi exclusă.

Guvernul tocmai a aprobat această lege de o importanță primordială pentru România, pecetluind un memorandum din 2019 semnat cu Washingtonul, conform căruia China și Huawei sunt excluse din orice parteneriat potențial cu statul român legat de 5G”, a declarat Pavel Popescu.

Cele două guverne afirmau în august 2019 în memorandum: „ca parte a unei abordări de securitate bazate pe [evaluarea de – n.trad.] riscuri, e necesară o evaluare atentă și completă a furnizorilor de 5G”.

România era un aliat devotat al SUA chiar și înainte să adere la NATO în 2004. SUA consideră că Huawei este un braț al mașinăriei globale de spionaj a Partidului Comunist din China.

Huawei, care joacă un rol de seamă în contextul în care lumea telecomunicațiilor se pregătește pentru următoarea generație de tehnologie fără fir, a negat în mod repetat că ar spiona pentru statul chinez.

Legea aprobată joi reflectă memorandumul cu SUA, precum și poziția Consiliului Suprem de Apărare al României. Popescu a declarat: „Securitatea națională e un obiectiv esențial, iar protejarea datelor personale ale viitoarelor generații ale României este crucială.”

Legea stipulează că evaluarea unui furnizor trebuie să stabilească dacă o companie face obiectul controlului unui guvern străin, dacă are o structură de proprietari transparentă și dacă face obiectul unui sistem juridic care implementează practici corporatiste transparente.

Popescu a declarat că legea, a cărei aprobare de către parlament – o simplă formalitate – ar putea avea loc în decursul următoarelor două săptămâni, constituie o precondiție pentru lansarea licitațiilor 5G în statul de la Marea Neagră, posibil în a doua jumătate a anului.

Articol de Radu-Sorin Marinas

https://www.reuters.com/article/idUSKBN2C21NW

Traducere: Andrei Suba

REUTERS (Marea Britanie), 15 aprilie 2021