Aleksei Pușkov a explicat de ce Biden are nevoie de un summit ruso-american la nivel înalt, cu Putin

Senatorul rus Aleksei Pușkov a explicat de ce preşedintele SUA, Joe Biden, are nevoie de un summit ruso-american la nivel înalt, în cadrul căruia să se întâlnească cu Vladimir Putin. Senatorul rus a comentat pe canalul său de pe Telegram propunerea președintelui SUA de a organiza un summit bilateral la nivel înalt cu omologul său din Rusia.

Potrivit reprezentantului Consiliului Federației, această inițiativă are trei motive. În primul rând, ideea summitului este corelată de escaladarea conflictului din Donbas, ale cărui consecințe pot avea efecte și asupra pozițiilor Washingtonului.

„Biden se teme probabil de o degradare a situației din jurul Donbasului şi de degenerarea într-un nou conflict armat, în cadrul căruia Statele Unite nu vor putea lupta de partea Ucrainei. La un moment dat, Kievul s-a aruncat într-un astfel de conflict și a pierdut lamentabil. Repetarea unui astfel de conflict, cu consecințe mult mai grave pentru Ucraina, ar reprezenta o lovitură puternică la adresa pozițiilor SUA, fapt pe care Biden tinde să-l evite”, a explicat Pușkov.

În plus, a remarcat senatorul rus, Biden este conștient de vulnerabilitatea țării sale față de armamentul rusesc de ultimă generaţie: iar dorinţa sa de a nu ”exagera” cu contramăsurile, din cauza sancțiunilor, indică în mod clar dorința de a continua dialogul.
În cele din urmă, liderul american vede întâlnirea cu Putin ca pe o oportunitate de a readuce Rusia în cadrul ”comunității internaţionale”, a adăugat Pușkov. Totodată, Washingtonul va solicita Moscovei să facă concesii în schimbul revenirii Rusiei în cadrul Grupului G8: ceea ce ar înseamna, în mod special, ca partea rusă să renunţe să mai sprijine autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk. Cu toate acestea, Rusia a declarat, în repetate rânduri, că nu este interesată de formatul G8, a reamintit senatorul.

Marți, Joe Biden, într-o conversație telefonică avută cu Putin, a propus să se organizeze un summit la nivel înalt ruso-american, o întâlnire față în față pe un teritoriu neutru, într-o ţară terţă, în următoarele săptămâni. Președintele Statelor Unite și-a exprimat îngrijorarea cu privire la consolidarea prezenţei militare ruse în Crimeea și la frontierele Rusiei cu Ucraina, subliniind ”angajamentul neclintit al Statelor Unite de a sprijini suveranitatea și integritatea teritorială” a țării respective (Ucraina, n.r.).

Două zile mai târziu, joi, Washingtonul a anunțat noi sancțiuni împotriva Moscovei și expulzarea a zece diplomaţi ruşi. Instituțiilor financiare americane li s-a interzis, de asemenea, să cumpere obligațiuni de stat rusești, în timpul plasamentului inițial, începând cu data data de 14 iunie./vdraguta/gpodea

www.ria.ru – 17 aprilie