Declaraţii ale premierul Florin Cîțu, după o întâlnire cu reprezentanții sectorului HoReCa de pe litoral

Realizator: Turiștii vor putea sta pe plajă de la 1 iunie fără mască, dar România nu va putea renunța la toate restricțiile chiar de la începutul sezonului estival. O a doua etapă de relaxare va fi la 1 august – a declarat joi premierul Florin Cîțu, după o întâlnire cu reprezentanții sectorului HoReCa de pe litoral și organizatorii de evenimente.
Reporter: Petruța Obrejan: La meciurile din cadrul Campionatului European de Fotbal 2020, pe care România le va găzdui în această vară, vor putea participa doar suporterii vaccinaţi, premierul Florin Cîțu afirmând la Constanţa că aceasta a fost soluţia găsită de UEFA, soluţie cu care s-a declarat de acord.
Florin Cîțu: Aceasta a fost propunerea pe care am primit-o de la UEFA, pentru spectatorii care vor fi în stadion să fie doar persoane vaccinate. Aceasta este soluţia pe care ne-a trimis-o UEFA.
Reporter: În ceea ce priveşte marile festivaluri, cum ar fi Neversea sau Untold, premierul a explicați că acestea s-ar putea organiza cel mai probabil în jurul datei de 1 august sau după această dată.
Florin Cîțu: Când vorbim despre aceste evenimente mari ar trebui să ne gândim că nu se vor întâmpla de la 1 iunie. Ele vor avea loc mai aproape de 1 august sau după 1 august. Eu aş spera și așa vreau, dar el nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie. Putem să vorbim despre o fază ulterioară.
Reporter: Cât despre recompensarea financiară a persoanelor care se vaccinează șeful executivului crede că nu este o soluție, ci este nevoie de dorința fiecărui cetățean de a reveni la o viață normală, iar soluția la îndemână este vaccinarea.
Florin Cîțu: Cel mai bine funcţionează să ne gândim că mergem iarăşi la concerte, să ne gândim că venim pe litoral și stăm fără mască, că mergem în restaurante, că putem să călătorim. Să revenim la viaţa pe care o aveam înainte – este cred cea mai bună motivaţie; este să ai o viaţă normală, să nu mai trebuiască să circulăm noaptea cu declaraţie pe propria răspundere şi aşa mai departe.
Realizator: Propunerile și măsurile de relaxare ce vor fi aplicate de la 1 iunie vor fi discutate voi în cadrul Comitetului interministerial./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 mai)