Camera Deputaţilor va dezbate şi supune votului modificarea la Codul de Procedură Penală

Realizator: Modificarea Codului de Procedură Penală astfel încât sentințele să fie pronunțate în același timp cu motivarea se apropie de final. Inițiativa urmează să fie votată luni în Camera Deputaților, la o lună de la decizia Curții Constituționale care a solicitat această modificare. Există însă obiecții din partea PSD, care spune că procedura accelerată nu ar fi respectat regulamentul parlamentar, ceea ce face proiectul vulnerabil.
Reporter: Iulia Gherman: Modificările aprobate săptămâna trecută de Senat la Codul de Procedură Penală urmează să fi dezbătute și votate luni și de Camera Deputaților în calitatea de for decizional. Proiectul de lege prevede că hotărârile judecătorești nu mai pot fi pronunțate fără să fi redactată și motivarea, iar termenul pentru anunțarea sentințe este de cel mult 120 de zile după încheierea procesului. Senatoarea USR PLUS Simona Spătaru afirma că documentul inițiat de coaliția aflată la guvernare răspunde solicitărilor CCR.
Simona Spătaru: Iniţierea acestui proiect de către coaliţie, în colaborare cu Ministerul Justiţiei, răspunde mai ales unei urgenţe: asigurarea apărării drepturilor celor care sunt acum părţi în procesele penale şi aşteaptă un verdict de la un judecător. Dreptul la un proces echitabil înseamnă nu doar accesul la o instanţă independentă şi imparţială, care să judece cauzele în mod echitabil, public, ci şi într-un termen rezonabil.
Reporter: Social-democrații au criticat însă modul accelerat de dezbatere a proiectului de lege care ridică probleme de constituționalitate.
Robert Cazanciuc, senator PSD: Adoptarea în grabă a acestor modificări la procedură penală, cu încălcarea regulamentului Senatului privind sesizarea Comisiei juridice. În Joia Mare n-am mai avut răbdare să primim avizele. Nu mai vorbesc că se putea face un birou permanent pentru a sesiza Comisia juridică, ci ne-am grăbit să le facem pe toate dintr-o dată. O grabă cel puţin suspectă.
Reporter: La Senat așteaptă votul din plen asupra propunerii guvernului de suspendare, pentru 15 până la 30 de zile, activității operatorilor economici care nu respectă măsurile stabilite de autorități pentru limitarea infectării lor cu COVID-19./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 mai)