Camera Deputaţilor a adoptat fără amendamente proiectul Legii 5G

Camera Deputaţilor a adoptat fără amendamente, în formă agreată de guvern, proiectul Legii 5G. Acesta prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil, prin decizia primului ministru, pe baza avizului conform al CSAT. S-au înregistrat 277 de voturi pentru, unul împotrivă și 23 de abțineri. Iulia Gherman are detalii.
Reporter: În proiectul de lege se precizează că avizul CSAT va ține cont de obligațiile asumate de statul român față de Uniunea Europeană și de partenerii strategici, iar vechile echipamente și softuri ale unui producător care nu obține acest aviz mai pot fi utilizate doar cinci ani. Deputatul USR PLUS Radu Miruță a declarat că introducerea acestei tehnologii va obliga instituțiile să accelereze procesul de digitalizare. La rândul său, liberalul Pavel Popescu a numit documentul o lege istorică pentru România.
Radu Miruţă: România demonstrează astăzi că este un stat matur și că, în pofida tuturor presiunilor care s-au făcut, alege calea corectă. Calea corectă pentru România este în primul rând pentru protecția datelor cetățenilor ei, este pentru protecția siguranței și securității statului român.
Realizator: Social-democrații au spus că prevederile proiectului de lege corespund Memorandumului 5G semnat în 2019 de Guvernele României și Statelor Unite.
Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte PSD: Grupul PSD susține acest proiect, chiar dacă în toată această perioadă am avut diverse discuții cu cei care sunt în această piață și care au trimis diverse observații vizavi de acest proiect.
Reporter: Liderul AUR, George Simion, spune că proiectul de lege conţine prevederi care pot atrage despăgubiri pentru mai multe companii, de până la 1 miliard de euro. Iar deputatul Gabriel Grosaru, din partea Grupului minorităţilor naționale, acuză probleme de constituționalitate. Votul final asupra proiectului de lege va fi dat de senatori./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 mai