2021. május 26

Betiltották a galambok köztéri etetését Temesváron

Amint arról a közszolgálati rádió tudósítója, Alina Bujancă beszámolt, azok akik megszegik a rendelkezést 100-tól 200 lejig terjedő büntetéssel sújthatók. A helyhatóság erről szóló határozatát a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) javaslatára fogadta el a tanács. A döntés indoklása szerint a lakosok által etetett galambok túlzottan elszaporodtak és veszélyeztetik a történelmi műemlékeket. A kezdeményezést többen ellenezték arra hivatkozva, hogy az Opera Téren már több mint 70 éve jelen vannak a galambok, s hozzátartoznak a hagyományos városképhez. Ők úgy vélték, hogy ma már korszerű eszközökkel ellenőrzés alatt lehet tartani a madarak szaporodását.

Néhány évvel ezelőtt a nagyváradi városi tanács hozott hasonló határozatot, azonban a városközpontban nem csökkent jelentősen a madarak száma. (Radio România Actualităţi – RADOR Hírügynökség)

Florin Cîţu miniszterelnök ma a parlamentben, a két ház együttes ülésén, bemutatja az Országos Helyreállítási Tervet (PNRR)

A Képviselőház elnöke, Ludovic Orban elmondta, hogy a beszámolót követően a frakcióknak lehetőségük lesz véleményt mondani a tervezetről, amelyet ezt követően elküldenek Brüsszelbe, az Európai Bizottságnak. A Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint az Országos Helyreállítási Terv finanszírozása hitelekből fog történni, a kormány reformelképzelései pedig jövedelmek csökkenését, az adók és illetékek emelését fogják jelenteni az állampolgárok számára. (RADOR Hírügynökség)

Közel 4,2 millió személy kapta meg eddig a COVID-ellenes védőoltást

Ugyanakkor tegnap 17 óráig több mint 3,2 millióan mindkét oltást megkapták. Az utóbbi napokban az oltási kedv csökkenését tapasztalták a szakemberek. Így tegnap például mindössze 68.800 oltást adtak be, a múlt héten jegyzett 120.000-es napi oltási rekorddal szemben. A tegnapi nap beadott oltások közel két harmadát olyanok kapták meg, akiket már beoltottak a vakcinák első dózisával. (RADOR Hírügynökség)

Ma reggel a rendőrség 98 házkutatást tartott

Az átfogó rendőrségi akció célja fényt deríteni olyan bűncselekményekre, mint kábítószerkereskedelem, emberkereskedelem, csempészet, a lőfegyverek és lőszerek kezelésére vonatkozó szabályok megszegése, gyermekpornográfia, bűnszövetkezet létrehozása, csalás, hamisítás és hamis okirat felhasználása. Továbbá nyomoznak olyan bűncselekmények ügyében is, mint zsarolás, szolgálati visszaélés, prostituáltak futtatása és a lopás minősített esetei. A közszolgálati rádió riportere, Cătălin Radu elmondta, hogy az eljárás során előállítják azokat a személyeket, akiket a fent említett bűncselekmények legalább egyikének az elkövetésével gyanúsítanak. (Radio România Actualităţi)

A második osztályos tanulók számára ma tartják az országos felmérő teszteket

Ma a román nyelvű olvasásból, illetve a nemzeti kisebbségek nyelvén tanuló diákok esetében az anyanyelvű olvasásból adnak számot felkészültségükről a gyerekek. A tesztek 30 percig tartanak, a kapott jegyeket nem hozzák nyilvánosságra és nem vezetik be a naplóba. Az országos felmérés holnap a számtannal folytatódik. (RADOR Hírügynökség)

A mezőgazdaság alulfinanszírozása miatt tiltakoznak ma a gazdák

A Gazdák ereje (Forţa fermierilor) nevű érdekvédelmi szervezet ma 12 órakor traktoros felvonulást szervezett a fővárosban. A mezőgazdasági járművek megkerülték a parlament épületét. Az akció célja az volt, hogy felhívják a honatyák figyelmét arra, hogy a mezőgazdasági támogatások összege nagyon alacsony és ilyen körülmények között a romániai gazdák nem tudnak versenyezni az import élelmiszerek áraival. A tiltakozó megmozdulás idejére forgalomkorlátozást rendeltek el.(Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR