PV MAGAZINE: România pregătește o licitație pentru ample proiecte vizând energia solară și regenerabilă

Programul ar urma să fie lansat în termen de 18 luni. Potrivit declarațiilor firmei de avocatură Schoenherr România, investitorii dn această țară manifestă un interes crescând pentru proiecte solare de amploare

Energia solară, care asigură 7% din energia electrică a României, urmează să înregistreze o dezvoltare mai mare comparativ cu alte surse de energie. Potrivit unui anunț din partea gestionarilor Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Climei (NECP), până în anul 2030, energia solară fotovoltaică (solar PV) se va extinde de la 1.362 MW, cât este acum, la 5.054 MW. În următorii zece ani, țara trebuie să asigure în total 6 GW prin noi capacități de energie eoliană și solară.

În prezent, nu există un program care să sprijine noi proiecte, dar România dorește să apeleze la un nou mecanism”, a declarat pentru PV Magazine Monica Cojocaru, partener al firmei Schoenherr România. “În ultimele luni, am constatat un interes sporit față de energia regenerabilă atât pe piață, cât și printre clienții noștri”.

George Niculescu, secretar de stat la Ministerul Energiei, a declarat că un Contract pentru Diferență (CpD) ar urma să intre în vigoare cel mai târziu peste doi ani.

Ministerul dorește să accelereze proiectul, iar asta ar face ca acest sprijin să fie posibil peste 16 – 18 luni”, a declarat el în cadrul unui eveniment organizat de Schoenherr România săptămâna trecută, el adăugând că condițiile de finanțare pentru a beneficia de Fondul UE pentru Modernizare ar putea fi stabilite până în luna decembrie.

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România, Patres, militează pentru  un amplu program de reforme pe piața energetică locală și pentru un rol mai important acordat așa-zișilor ‚prosumeri’ (consumatori care tind să devină producători, n. red.)

România se confruntă cu niște costuri mari în materie de electricitate, unul dintre cele mai mari din Europa. Țara trebuie să-și revizuiască reglementările pentru a spori investițiile”, a declarat pentru PV Magazine vicepreședintele Patres, Martin Moise, el subliniind totodată că, în acest moment, țara se confruntă cu o criză de energie, bazându-se tot mai mult pe importuri.

Problemele legate de instalațiile fotovoltaice (PV) se datorează și recentelor schimbări din legislația cu privire la terenurile agricole.

Lucrurile au devenit și mai complicate decât erau pe vremea primului val de investiții în energia regenerabilă”, afirmă Simona Chirică, partener al firmei Schoenherr România. „În afara problemelor de ordin juridic, care sunt de obicei examinate atunci când se asigură terenul necesar dezvoltării unor proiecte de energie regenerabilă (care sunt destul de numeroase), a apărut o serie de noi probleme, creeate de recentele amendamente legislative, amendamente care trebuie și ele să fie atent examinate, cum ar fi noua procedură vizând achiziționarea de terenuri agricole, aprobată în acest an, sau necesitatea obținerii unui certificat cu privire la calitatea solului”.

Săptămâna trecută. firma Schoenherr și-a lansat publicația  anuală Renew Romania, care evidențiază pașii imediați pe care țara trebuie să îi facă pentru a pune în aplicare planul RED II (Directiva UE cu privire la Energia Regenerabilă, n. red.) ca să respecte  Acordul PPA (Power Puchase Agreement – Acordul vizând comercializarea ennergiei, n. red.), grăbind totodată sprijinul acordat prin mecanismul CfD (Contract for Difference – contract care acoperă diferența dintre costul la deschiderea afacerii și cel la care s-a ajuns în urma tranzacțiilor bursiere, n. red.), adoptând o nouă lege în mterie de electricitate și o lege cu privire la energie eoliană maritimă, astfel încât să asigure un acces mai ușor la fondurile UE.

România și-a atins în avans obiectivele pentru anul 2020, iar asta s-a datorat unui program de sprijin aplicat în perioada 2008 -2011. Potrivit unui raport, rezultatul pozitiv a sporit însă pasivitatea guvernului român, guvernul de la București silindu-se să limiteze efectele programului de sprijin asupra facturilor la energie.

În prezent, producția de energie electrică a României se bazează pe hidrocentrale (34%), cărbune (21%) și pe energia eoliană (15%).

*PV MAGAZINE este o publicație internațională lunară înființată în 2008, cu redacții în Australia, China, Franța, Germania, India, Mexic, Spania și SUA

PV MAGAZINE*, 25 mai 2021

Articol de Sergio Matalucci, Berlin

https://www.pv-magazine.com/2021/05/24/romania-preps-auction-scheme-for-large-scale-solar-renewables/

Traducerea: Alexandru Danga