RFI: Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență își începe activitatea la București

RFI, 31 mai 2021 – Ovidiu Nahoi – Astăzi se inaugurează Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC), o importantă instituție aflată sub egida NATO și a Uniunii Europene, și găzduită de București.
Evenimentul se va desfășura cu participarea președintelui României, Klaus Iohannis, a secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și a vicepreședintelui Comisiei Europene, Maroš Šefčovič.
Proiectul este rezultatul unei inițiative a României pentru a întări rezilienţa NATO, UE și a statelor membre într-un context dominat de așa-numitele amenințări asimetrice – cum ar fi dezinformarea sau operațiuni menite să divizeze societățile.
România se transformă astfel într-un pol de excelență și un furnizor de expertiză pentru statele membre NATO și UE, respectiv pentru parteneri ai celor două organizații, în domeniul rezilienței.
Concret, vorbim despre capacitatea societăților de a răspunde provocărilor, de a recunoaște amenințările și de a le răspunde.
Amenințarea este clară, așa cum o defineau recent și liderii celor nouă state de pe flancul estic al alianței, reuniți în cadrul formatului București 9.
NATO se confruntă cu ameninţări şi provocări distincte din toate direcţiile strategice. Acţiunile agresive ale Rusiei şi creşterea prezenţei sale militare în vecinătatea imediată a NATO, inclusiv recenta escaladare din Marea Neagră, la graniţele Ucrainei şi în Crimeea anexată ilegal, precum şi activităţile agresive hibride derulate de aceasta, continuă să ameninţe securitatea euro-atlantică şi să conteste ordinea internaţională bazată pe reguli.
Liderii celor nouă au condamnat actele de sabotaj ale Rusiei pe teritoriul Alianţei, aşa cum au demonstrat exploziile din 2014 de la depozitul de muniţie de la Vrbětice, din Republica Cehă, – o violare gravă a dreptului internaţional. În plus, același tipar comportamental a fost constatat pe teritoriul Bulgariei.
Terorismul rămâne o ameninţare. Războiul hibrid, dezinformarea şi minciuna au ca scop semănarea neîncrederii în societăţile noastre, cu obiectivul final de a șubrezi fundamentul democraţiilor şi de a ne submina unitatea. Instabilitatea de dincolo de frontierele NATO și UE contribuie, de asemenea, la migraţia ilegală. Acestea sunt preocupările la care noul centru va trebui să răspundă.
Cei nouă șefi de state și de guverne au salutat, în declarația din 10 mai, înființarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență.
Iar expertiza asigurată de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență ar trebui să vină și în sprijinul instituțiilor românești, în domenii de relevanță.
Centrul este gândit să funcționeze ca un hub de expertiză în domeniul rezilienței, care poate fi folosit inclusiv în sprijinul statelor membre NATO și UE. De asemenea, E-ARC va colabora cu sectorul privat, mediul academic, instituții de cercetare internaționale și societatea civilă pentru a facilita dezvoltarea unei abordări privind reziliența la nivelul societății.
Activitatea instituției este prevăzută să se desfășoare pe trei piloni:
1. Combaterea/reducerea riscurilor prin anticipare și adaptare;
2. Dezvoltarea de instrumente analitice și bune practici;
3. Cooperare practică în domeniul educației, instruirii și exerciții comune.
Este un răspuns concret dar și sofisticat la adresa unor provocări concrete la adresa societății democratice și deschise, pe care le simțim zi de zi, inclusiv atunci când navigăm pe rețelele sociale.

https://www.rfi.ro/politica-134544-centru-euro-atlantic-rezilienta-incepe-activitate-bucuresti/ czaharia