(Photo by John MACDOUGALL / AFP)

 

Potrivit rezultatelor exit poll Uniunea Creştin Democrată (CDU) duminică a obţinut o victorie lejeră la alegerile parlamentare regionale din Landul Saxonia – Anhalt – scrie Tagesschau. În Germania aceste alegeri au constituit ultimul test important înainte de alegerile generale din septembrie, a căror miza este: cine va fi urmaşul actualului cancelar, Angela Merkel?

Conform estimării publicate de institutul Infratest dimap principala forţă a actualei coaliţii guvernamentale, CDU a obţinut 36,2% din voturi, şi astfel au îmbunătăţit substanţial rezultatul obţinut acum patru ani (29,8%). Rezultatul de duminică – în cazul în care sondajele se vor confirma – consatituie o surpriză faţă de aşteptările anterioare. Cu doar o săptămână în urmă Institutul INSA a măsurat victoria formaţiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) cu un singur procent înaintea CDU.

Deşi AfD a obţinut locul doi cu 22,5%, rezultatul său este mai slab decât cel de acum patru ani (24,3%). Aşa cum se prevedea atât partidul Stânga (Die Linke), care este urmaşul fostului partid-stat din RDG, cât şi Partidul Social Democrat (SPD) au pierdut jumătate din votanţii săi. „Stânga” acum patru ani a obţinut locul doi cu 23%, acum însă a trebuit să se mulţumească cu 10,9%, iar SPD a coborât de la 21,5% la 8,4%.

Verzii la nivel naţional sunt cotaţi cu şanse egale cu alianţa CDU-CSU, însă în Saxonia – Anhalt au obţinut doar locul cinci cu un procent modest (6,2), dar şi aşa au îmbunătăţit uşor rezultatul lor de acum patru ani. Formaţiunea de orientare liberală, Partidul Liber Democrat (FDP) s-a clasat pe ultimul loc, dar poate să fie mulţumit, pentru că după patru ani au intrat din nou în legislativul regional.

În urma acestor rezultate, după toate probabilităţile prim-ministrul landului, Reiner Haseloff poate să-şi păstreze funcţia, şi să conducă landul alături de CDU, SDP şi Verzii (numită şi „coaliţia Kenya” pentru că culorile partidelor care alcătuiesc – negru /CDU, roşu /SPD, verde /Verzii – sunt culorile steagului ţării din est-centrul Africii). Creştin-democraţii încă înainte de alegeri au declarat că în afară de AfD şi Stânga sunt dispuşi să guverneze în coaliţie cu oricare dintre partide care vor intra în parlamentul regional.

Simpatizanţii CDU în lunile trecute au dat dovadă de îngrijorare şi frustrare din cauza Verzilor care au crescut spectaculos în sondaje şi deveneau favoriţi pentru câştigarea alegerilor generale. În plus în martie la două alegeri regionale CDU a suferit înfrângeri istorice. Părea deci foarte posibil ca seria neagră a creştin-democraţilor să continue şi în Saxonia – Anhalt. Succesul înregistrat însă în regiunea care aparţinea cândva fostei RDG a făcut pe comentatorul Tagesschau să scrie că asistăm la schimbarea trendului negativ al CDU şi acest lucru se datorează prim-ministrului Reiner Haseloff. Potrivit unui sondaj 40% din cei care au votat CDU, au făcut-o pentru Haseloff, care în timpul campaniei s-a delimitat clar de extrema dreaptă. Acest lucru a subliniat premierul şi în prima sa declaraţie de după anunţarea rezultatelor exit poll.

Secretarul general al CDU, Paul Ziemak a calificat rezultatul ca una „senzaţională”. Şi preşedintele AfD a fost mulţumit cu rezultatul obţinut, şi a spus că acesta a arătat că cetăţenii din Saxonia – Anhalt doresc un guvern CDU – AfD. O asemenea coaliţie însă nu are nicio şansă, mai ales după ce şi liderii Verzilor şi a social democraţilor au declarat că sunt gata pentru continuarea guvernării alături de CDU.

Mai mult decât atât, candiadul pentru funcţia de cancelar al alianţei CDU-CSU, Armin Laschet recent a declarat într-un interviu acordat radioului public Deutschlandfunk că AfD „este periculos nu doar pentru CDU, dar pentru orice democrat”. Potrivit analiştilor preşedintele CDU trebuie să dovedeasacă fermitate faţă de AfD pentru că lupta partidului cu Verzii este foarte strânsă şi Laschet nu are voie să ofere posibilitatea contracandidatului său Annabella Baerbock (copreşedintele Verzilor) să îl atace, că ar fi conciliant cu extremiştii.

Potrivit sondajului publicat vineri de Institutul Forsa, dacă duminică ar fi alegerile generale, atunci alianţa CDU-CSU ar primi 25%, iar Verzii 24%. Pentru locul trei se dă o luptă între SDP şi FDP, amândoi fiind cotaţi cu 14% din voturi.

Székely Ervin, RADOR