Părinţii lui Raman Pratasevici cer ajutorul Angelei Merkel

Părinţii jurnalistului de opoziţie Raman Pratasevici au solicitat intervenţia cancelarului Germaniei, Angela Merkel în vederea eliberării fiului lor. „Rugăm mult ajutorul, ca nevinovaţii să fie eliberaţi din închisoare” – i-a citat ediţia de sâmbătă a ziarului german Bild pe Dmitri şi Natalia Pratasevici.

„Au nevoie urgent de ajutor pentru că în fiecare zi sunt expuşi la violenţe şi sadism” – scriau cei doi în mesajul lor transmis cancelarului german prin care cereau oprirea preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko. „În fiecare zi, chiar în fiecare oră sunt ameninţate vieţile tinerilor, chiar și a copiiilor nevinovaţi”. Părinţii lui Pratasevici s-au refugiat din Belarus cu zece luni în urmă, din cauza activităţii fiului lor şi în prezent trăiesc în exil în Polonia.

Dmitri Pratasevici a scris că fiul lor nu primeşte scrisorile pe care i le trimit şi nu pot vorbi nici cu avocatul lui la telefon, în schimb forţele de ordine au publicat două videoclipuri în care Raman Pratasevici a recunoscut faptele de care este acuzat. Potrivit spuselor tatălui său, din imaginile difuzate se pot constata clar urmele torturii la care fiul său a fost supus. Dmitri Pratasevici crede că nasul fiului său a fost spart, iar pe gâtul acestuia se văd urme care indică faptul s-a încercat sugrumarea lui. Familia lui Pratasevici este convinsă că înregistrările s-au făcut sub presiune.

După cum am scris, la data de 23 mai autorităţile belaruse – invocând o ameninţare cu bombă – au forțat aterizarea avionului companiei Raynair care efectua o cursă regulată între Atena şi Vilnius. În urma controlului efectuat nu s-a găsit nicio bombă, însă a fost arestat Raman Pratasevici şi prietena acestuia Sofia Sapega, care are cetăţenia rusă. Raman Pratasevici a fost redactorul şef al canalului Telegram, NEXTA. În această calitate simpatiza cu demonstraţiile antiprezidenţiale care s-au declanşat după alegerile din 9 august 2020, care după toate aparenţele au fost fraudate. Cazul a stârnit reacţii internaţionale puternice, iar Uniunea Europeană a aplicat sancţiuni pentru Belarus.

Székely Ervin

RADOR – 12 iunie