REUTERS: Președintele României a semnat un proiect de lege care interzice Chinei și companiei Huawei să participe la dezvoltarea rețelelor 5G

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri un proiect de lege susținut de Washington, care interzice efectiv Chinei și companiei Huawei să participe la dezvoltarea rețelelor sale de telecomunicații 5G, din motive de securitate.

Guvernul premierului Florin Cîțu, un aliat al lui Iohannis, a aprobat în aprilie o măsură privind interdicția firmelor controlate de China, iar Parlamentul a aprobat-o ulterior. Europa a devenit un câmp de luptă în „Războiul Rece” al tehnologiei, disputat între Beijing și Washington, iar concurenții europeni ai Huawei, firmele Ericsson și Nokia, ar putea deveni un duopol al furnizorilor în cazul în care chinezii vor fi excluși.

Proiectul de lege are la bază un memorandum SUA-România din 2019, document în care cele două guverne consemnau: „Ca parte a unei abordări de securitate bazate pe riscuri, este necesară o evaluare atentă și completă a furnizorilor 5G”, fiind excluși cei controlați de un guvern străin și care nu dispun de o structură transparentă în privința proprietarilor. România a fost un aliat ferm al Washingtonului chiar înainte de aderarea în 2004 la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Washingtonul consideră că Huawei este un braț al mecanismului de supraveghere global al Partidului Comunist din China. Huawei a negat în repetate rânduri că ar spiona pentru statul chinez./cstoica/czaharia

REUTERS – 11 iunie