EURACTIV: Campania de vaccinare a României șovăie și e pe punctul de a se opri

România e departe de a-și atinge obiectivele de vaccinare auto-asumate și a început chiar să închidă centre de vaccinare din cauza cererii reduse. Marți mai puțin de 4,6 milioane de români erau vaccinați cu cel puțin o doză, sub ținta de 5 milioane stabilită de guvern pentru 1 iunie.
România pare a fi pe o traiectorie care nu-i va permite să-și atingă nici obiectivul de a vaccina 10 milioane până la 30 septembrie, tot din cauza cererii reduse. Drept urmare, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat închiderea unor centre și reducerea stocurilor.
România și-a redus drastic achizițiile de vaccinuri pentru iunie, de la cele 7,1 milioane de doze planificate la 2,6 milioane. Pregătește de asemenea cadrul legislativ pentru a vinde dozele pe care le are deja în stoc și pentru a dona Moldovei o parte din ele.
România a folosit cam 60% din cele 15 milioane de doze primite până acum. Numărul vaccinărilor zilnice a căzut la mai puțin de 40.000 săptămâna trecută.
Țara închide 12 centre de vaccinare și reduce programul de lucru la alte 100.
Gheorghiță a declarat însă că guvernul nu intenționează să închidă complet centrele de vaccinare, întrucât ele ar trebui să fie pregătite în caz că un nou val va lovi mai târziu.

EURACTIV (Belgia), 16 iunie 2021 – Articol de Bogdan Neagu (EURACTIV.ro)

Traducere: Andrei Suba