REUTERS: Mii de oameni au manifestat în România contra restricțiilor pandemice, sfidând interzicerea adunărilor

Mii de oameni s-au strâns marți pentru a treia zi consecutivă în marile orașe ale României, manifestând în fața sediului guvernului de la București, pentru a cere ridicarea restricțiilor pandemice, între care și o interdicție de circulație impusă de guvernul de centru.

Căutând să limiteze răspândirea rapidă a virusului din ultimele săptămâni, calificată de ele drept un al treilea val pandemic, autoritățile au extins duminică cu două ore perioada de izolare la domiciliu a populației pe timp de noapte, de la ora 20:00, în orașele în care infecțiile depășesc 4% [sic!] la mia de locuitori.

Protestatarii, mulți fără mască, au cerut demisia cabinetului condus de premierul Florin Cîțu, la putere de trei luni, și abrogarea stării de alertă care persistă de luni de zile și care implică portul obligatoriu și permanent al măștii în toate spațiile deschise și închise, interdicții de deplasare și închideri de firme.

La demonstrația din București s-a strigat „Jos guvernul”, „Libertate, libertate” și „Jos dictatura”, s-a suflat în vuvuzele și s-au fluturat steaguri ale României, protestul fiind susținut și de un grup parlamentar ultranaționalist și de mișcări [adepte ale teoriilor – n.trad.] conspirative.

Președintele Klaus Iohannis a declarat într-un discurs despre nevoia menținerii restricțiilor: „Nu există altă opțiune pentru a opri creșterea agresivă a numărului de infecții, care ar duce la blocarea sistemului de sănătate […] Virusul nu are culoare politică, nu are opinii”.

România a raportat marți 6.204 de noi cazuri, ridicând totalul infectărilor la 946.647 dintre care 23.409 s-au soldat cu moartea bolnavilor.

România e statul UE care cheltuiește cel mai puțin pentru sănătate, conform datelor Eurostat. Ea s-a alăturat marți altor 22 de țări pentru a pleda în favoarea unui tratat internațional care să ajute lumea să facă față unor viitoare urgențe sanitare ce ar putea face ravagii pe glob.

Articol de Radu Marinas

https://www.reuters.com/article/idUSL8N2LS6O6

Traducere: Andrei Suba

REUTERS (Marea Britanie), 30 martie 2021