Al doilea tur al alegerilor locale din Franţa

Francezii votează azi în al doilea tur al alegerilor locale după ce prima rundă de duminica trecută a fost marcată de un absenteism istoric.

Potrivit corespondentei RRA la Paris, motivele indiferenţei electoratului francez sunt diverse, dar observatorii sesizează falia tot mai adâncă dintre clasa politică și cetățeni după ani de promisiuni nerespectate. Scrutinul local este considerat un preambul al confruntării pentru președinția Franței din primăvara viitoare. Daniela Coman relatează:

Reporter: Pe lângă participarea la vot, cel mai așteptat rezultat de diseară este cel al partidului de extremă dreapta condus de Marine Le Pen, rivala președintelui Emmanuel Macron.

În primul tur, candidații săi au obținut rezultate mai slabe decât prevedeau sondajele, însă cel clasat pe primul loc pe Coasta de Azur nu este lipsit de şansa de a câștiga regiunea. Partidul prezidențial, clasat abia pe locul patru săptămâna trecută la nivel național, nu găsește, se pare, nicio cale de a se impune în teritoriu. Ecologiștii, care au câștigat anul trecut primăriile mai multor orașe mari, nu au avut același succes la regionale.

Partidele tradiționale, socialiștii și republicanii rămân, se pare, preferații scrutinelor locale./aburtica/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 iunie