Revista presei internaționale – 6 iulie

Presa internațională continuă să acorde spații largi evoluției pandemiei de coronavirus și campaniei de vaccinare. Cotidianul francez Le Monde face o trecere în revistă a situației la nivel mondial, constatând că epidemia de COVID-19 a accelerat în ultima săptămână în mai multe regiuni din întreaga lume, existând neliniști tot mai mari legate de varianta Delta, care a lovit din plin mai multe țări și ar putea conduce la un nou val pandemic. Rusia a anunțat duminică peste
25 .000 de noi infectări în ultimele 24 de ore, nivelul cel mai ridicat atins după data de 2 ianuarie. În Asia, anumite țări, cum ar fi Indonezia sau Bangladesh, au reintrodus carantina, reamintește Le Monde.
Un alt cotidian francez, 20 Minutes, notează: „Cu ocazia sărbătorii naționale a Statelor Unite, Joe Biden a reamintit că noul coronavirus nu este încă „învins”. Biden le-a cerut compatrioților să nu lase garda jos și să se vaccineze: „A fi vaccinat este, în aceste condiții, cea mai patriotică acțiune existentă”.
Revenind în Europa, ANSA relatează, de asemenea, că potrivit celor mai recente tabele de prognoză ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), în ultima săptămână, cazurile COVID au crescut mai mult decât era de așteptat, în special în Belgia, Danemarca, Finlanda, Grecia, Irlanda, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit și Spania, în timp ce pentru decese rata este mult mai mică.
„Un nou venit în peisajul de acum vast al vaccinurilor COVID-19”, anunță Le Figaro. Este vorba de un ser produs de Sanofi France, care ar trebui să fie disponibil până în luna decembrie. Spre deosebire de cele de la Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca sau chiar Janssen, vaccinul Sanofi nu folosește tehnologia ARN mesager, ci mai degrabă o proteină combinată cu un „adjuvant”, care „stimulează sistemul imunitar și îl face să reacționeze împotriva proteinei virusului”, precizează producătorii, citați de Le Figaro.
„Calmul dintre Statele Unite și Rusia după summitul dintre Joe Biden și Vladimir Putin de luna trecută a fost pe cât de scurt, pe atât de fragil” – constată publicația spaniolă ABC. Noul punct de fricţiune îl reprezintă exercițiile militare Sea Breeze, organizate de SUA și Ucraina în Marea Neagră și care implică 32 de națiuni, inclusiv Spania. Mărimea și amploarea exercițiului din acest an au atras plângeri furioase ale Moscovei, reținem din articolul publicat de ABC, care amintește că purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a numit exercițiile Sea Breeze „un exercițiu de provocare”.
Ne îndreptăm privirile spre China, prin intermediului publicației THE IRISH TIMES, care analizează cei 100 de ani de existență ai Partidului Comunist Chinez, aniversare marcată prin manifestări grandioase. „Afirmarea Chinei în calitate de mare putere politică și economică este o realitate crucială a actualei stări de fapt mondiale. Această realizare derivă dintr-o disponibilitate de a învăța de la restul lumii și de a le permite elitelor regionale să acumuleze avere și să exercite puterea cu mai puțin control de la centru. Astfel de tendințe au fost constant inversate după 2013 sub conducerea partidului cârmuit de Xi Jinping, care a centralizat din nou puterea și controlul partidului, a îndepărtat mecanismele de echilibru și verificare instituționale și a afirmat prin forță poziția geostrategică a Chinei în Hong Kong și Taiwan. Toate aceste aspecte ar trebui abordate din exterior printr-un dialog critic. Dintr-o perspectivă irlandeză și europeană, acest lucru ar însemna mai multă prudență, pentru a nu deveni excesiv de dependenți de Beijing din punct de vedere economic și comercial, o disponibilitate de a învăța din realizările chineze și o hotărâre de a-i judeca pe chinezi pe baza unor standarde universale în materie de valori și drepturi și de a lua atitudine în consecință, mai citim în Irish Times.
Încheiem cu o știre transmisă de RAINEWS, potrivit căreia Papa Francisc a fost operat la Spitalul Gemelli pentru o complicație la colon, iar acum se simte bine, iar starea sa este stabilă. Se estimează că Sfântul Părinte va avea nevoie să stea în spital aproximativ 7 zile.
Pentru șederea sa la Gemelli, Pontiful a fost cazat la etajul al zecelea al spitalului universitar, în aceleași saloane care în trecut au găzduit mai mulţi papi, inclusiv pe Ioan Paul al II-lea, mai precizează RAINEWS.

Ruxandra Lambru, Agenția de Presă RADOR