2021. július 26.

Alacsonyak a bérek

Az Európai Unió tagállamai közül a bruttó minimálbér szintjének tekintetében Románia a lista végéről számolva 472 eurónak megfelelő összeggel a harmadik helyet foglalja el, azaz a 27 tagállam közül a 25-ik helyen van – derül ki egy tegnap közzétett szakjelentésből.

Az uniós országok közül a legkisebb minimálbért, 332 eurót Bulgáriában fizetik ki, őket Magyarország követi 467 euróval. A legmagasabb fizetések Luxemburgban vannak, ahol a minimálbér összege az ötszöröse a hazainak. (RADOR Hírügynökség)

Súlyos helyzetben van a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum

A Zsil-völgyi bányavállalatokat tömörítő cég 1500 dolgozója holnaptól munkanélkülivé válik. A vállalkozás átszervezésre készül, de a folyamat nehézkesnek ígérkezik tekintettel arra, hogy mind a négy bánya munkaerő-hiánnyal küzd. A részletekről a közszolgálati rádió tudósítója, Ilie Pintea számolt be a hallgatóknak:

A Vajdahunyadi Energetikai Komplexum 4000 alkalmazottja közül a kollektív elbocsátás mellett döntött a Marosnémeti Hőerőmű 662 és a bányavállalatok 815 alkalmazottja. Ők augusztus 15-én 10.000 eurót kapnak egy összegben, addig azonban Cristian Roşu csődtömegbiztos el akarja kezdeni a cég átszervezését. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozás leválik a hőerőműről, amelyiknek gyakorlatilag mától egyetlen alkalmazottja sincs. A szóban forgó egységet átveheti a Hunyad Megyei Tanács vagy azon külföldi beruházók egyike, akik érdeklődtek a cég iránt. A helyzet az átszervezés után is súlyos marad, mert a négy bánya mindössze annyi lignitet termel, amennyi a hőerőmű heti két napi működéséhez elég, így nem tud kellő mennyiségű energiát eladni. Bár az energia piaci ára rekordokat dönt, a vajdahunyadi Energetikai Komplexum mégsem nyereséges, mert a négy bánya nem termel elegendő mennyiségű lignitet. (Radio România Actualităţi)

Sorin Cîmpeanu bízik benne, hogy a világjárvány esetleges negyedik hulláma nem akadályozza meg az oktatás normális menetét

Ezt tegnap hangsúlyozta a tanügyminiszter a sajtó képviselői előtt, hozzátéve, hogy a tanórákon való fizikai jelenlét nemcsak azért fontos, hogy behozzák az oktatás terén észlelt lemaradásokat, hanem a diákok és a tanárok szociális szempontjai miatt is. Véleménye szerint ha ismét online oktatásra kényszerülnek, az olyan negatív hosszú távú hatásokkal járna, amelyeknek a helyrehozatalára már csak minimális esély mutatkozna. A miniszter ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy az egészségügyi óvintézkedéseket továbbra is betartják az iskolákban. (RADOR Hírügynökség)

Augusztus 2-ig nyújthatják be a méhészek a kifizetési kéréseket

Mivel július 31-e szombatra esik, ezért augusztus 2-ig nyújthatják be a méhészek a kifizetési kéréseket az Országos Méhészeti Program keretében kiírt támogatásokra.

A támogatások célja a méhészeti termékek előállításának és forgalmazásának jobbítása. Nem önjáró méhészeti járművek (méhészeti utánfutó, méhészpavilon), nem önjáró, a méhkaptárok vándorlás alatti fel- és lerakodására alkalmas eszközök, valamint az elit besorolású és szaporítási méhészetekben használt eszközök vásárlására lehet pályázni. Az intézkedésekre 51.128.000 lej támogatási keretet szánnak. A pénzt a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség ellenőrzése után folyósítják. A kifizetésre azonban csak azok jogosultak, akik március 31-ig iktatták támogatásigénylési szándékukat. (Marosvásárhelyi Rádió)

A költségvetés módosítására készül a kormány

Az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet várhatóan a jövő hónap közepén fogadja el a kabinet. Több minisztérium is jelentős pótlólagos összegeket kér. Így például a Közlekedési és Infrastruktúra-fejlesztési Minisztériumnak további három, a Mezőgazdasági Minisztériumnak két milliárd lejre van szüksége. Dan Barna miniszterelnök-helyettes szerint a költségvetés-kiegészítés során az infrastruktúrába történő beruházásokat, az egészségügyet és a helyi fejlesztést részesítik előnyben. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin