Indiferent de tendințele ce vor apărea pe parcurs, ne asumăm declararea următorilor ani drept „Anii eco”, întrucât ceea ce a început ca o direcție superficială în designul interior a devenit o mișcare în adevăratul sens al cuvântului. Adoptarea în spațiul de locuit a elementelor din natură are o mulțime de beneficii, de la stimularea spiritului la „banalul” aer mai curat. Nu toată lumea are, însă, o chemare reală către „Marele verde”. Dacă vă surâde ideea unei modalități mai naturale de decorare, dar nu puteți menține nici măcar o plantă în viață, aflați că există o multitudine de alte posibilități de a vă bucura de o casă pe cât de modernă, pe atât de „eco”.Plantele nu sunt singura modalitate de a aduce natura în interior! De ceva timp plutește în aer o mobilizare generală pentru un decor mai natural, pe tot parcursul anului.Dacă pur și simplu nu sunteți familiarizați cu îngrijirea plantelor de apartament sau v-ați distrus și ultima serie de suculente, nu vă descurajați, ci încercați, în schimb, ideile propuse de noi.


Optați pentru materiale naturale

Cum vi se pare ideea decorării unei camere de zi cu piese de mobilier din răchită?! Cel puțin fabuloasă, nu? Mobilierul din răchită și ratan nu face doar deliciul teraselor sau grădinilor. Există o mulțime de materiale naturale non-vii care vă pot „încălzi” casa, putând profita de avantajele acestora, fără a avea grijă să le udați sau să le așezați în locuri cu lumină naturală, unde, între noi fie vorba, tocmai doreați să amplasați fotoliul pentru relaxare și citit.

Materialele naturale sunt perfecte pentru mobilierul cu accente aerisite, așa cum bumbacul este ideal pentru textile. Chiar și pieile și blănurile false pot fi considerate materiale naturale și prezintă un contrast deosebit cu culorile și țesăturile mai ușoare. Pe lângă mobilierul din ratan natural, care este mult mai scump și mai greu de găsit, există și ratanul sintetic, devenit practic principala materie primă. Acesta are aceleași avantaje ca și cel natural și este mult mai ieftin. Ratanul, fie el natural sau artificial, are un aspect foarte plăcut, nu este sensibil la umezeală și poate fi combinat cu o gamă largă de alte materiale, pentru a realiza decoruri cu adevărat fascinante.

Mobila din lemn masiv, cea împletită din materiale naturale, precum papura, bambusul, ratanul sau răchita, dar și cea de fier sau de oțel reprezintă o alternativă excelentă. Suportul patului ar trebui să fie realizat din materiale naturale. Ideal este un suport din lemn masiv tratat cu ulei, dar și fierul forjat sau oțelul sunt indicate. De asemenea, bine ar fi ca și salteaua patului să fie confecționată din materiale naturale: latexul natural asigură un transport energetic mult mai favorabil decât cel sintetic.

Dacă doriți mobilier din lemn, dar sunteți preocupați de faptul că stejarii și fagii sunt copaci care cresc greu, bambusul este o alternativă bună. Crește atât de repede încât despădurirea din cauza tăierii bambusului este practic imposibilă. Utilizarea bambusului în construcții în zonele tropicale este foarte frecventă datorită rezistenței sale ridicate. Poate fi folosit pentru elemente decorative sau pentru clădiri întregi și, deoarece este gol, îl puteți îmbina cu alte materiale pentru a fi mai ușor de folosit.

Un material de construcție care a devenit o alternativă la placaj sau la panourile fibrolemnoase de densitate medie – MDF este lemnul OSB. Plăcile din așchii de lemn orientate OSB (Oriented Strand Board) sunt preferate de mulți pentru aspectul lor decorativ. Plăcile sunt adesea folosite pentru mobilier, uși și alte soluții personalizate. De asemenea, are proprietăți bune de izolare, ceea ce îl face un material deosebit de potrivit pentru placare.

Linoleumul ne duce cu gândul adesea (în mod eronat) la materiale plastice sau sintetice. Este de fapt un material cu componente de origine naturală: pânză, iută și rumeguș. Se utilizează pentru construcția de pardoseli elastice, adică acele pardoseli cu capacitatea de a absorbi șocurile fără a-și pierde forma. Aceste podele sunt moi, dar în același timp foarte rezistente și au, de asemenea, o mare capacitate de izolare fonică.

Există o gamă foarte mare de produse naturale care pot fi folosite la o astfel de decorare, cum ar fi lemnul, stuful, hârtia, textilele din bumbac, dar şi elemente precum pietrele de râu sau nisipul. Puteţi folosi orice material natural, începând cu tapete din stuf şi terminând cu pietre de râu obișnuite, cu care puteţi ornamenta pereţii şi alte suprafeţe. Interioarele decorate eco-friendly sunt, în general, aerisite, cu puţine piese de mobilier, remarcându-se mai mult prin originalitatea formelor. Pereţii, la fel ca și podelele, pot fi placaţi cu piatră sau cu lemn. Maximizaţi combinaţia armonioasă de texturi, culori, materiale, forme, dimensiuni şi funcţionalitate, creând un aspect frumos și simplu, care emană sănătate – aceasta este baza designului ecologic al interiorului.

Modalități de decorare cu ajutorul obiectelor din răchită/ratan:

* Optați pentru scaune și fotolii pentru zonele de relaxare sau alegeți măsuțe din răchită pentru living.

* Plasați un cufăr din răchită la marginea patului din dormitor. În funcție de formă, acesta va putea să aibă și alte întrebuințări, ca de exemplu să țină loc de măsuță.

* Amplasați un șezlong din răchită în dormitor sau living. Cu siguranță, va deveni punctul focal al încăperii. Sau decorați-vă livingul (sau zona de relaxare) cu un otoman din răchită.

* Iluminați dormitorul sau orice altă încăpere cu ajutorul lămpilor cu abajur din răchită și accesorizați ferestrele cu storuri fabricate din răchită.

* Păstrați lucrurile personale sau jucăriile copiilor în coșuri confecționate din răchită sau optați pentru un cuier din același material.

* Personalizați-vă dormitorul cu un cadru/tăblie de pat din răchită și, dacă mai aveți loc, cumpărați și un set de birou (masă și scaun) din răchită. O masă de toaletă din răchită va deveni un element de decor inedit pentru dormitor.

* Pentru bucătărie, puteți să vă decorați pereții cu tăvi din împletituri de materiale naturale.


Faceți uz de culori

https://unsplash.com/

O baie minimalistă cu pereți verzi nu numai că reprezintă o idee genială de decor, dar are și o legătură extrem de strânsă cu principiile eco. Utilizați vopsea ecologică superlavabilă de culoare verde, poate chiar cu o descreștere treptată a intensității culorii (degradé), pentru o preluare proaspătă și incomparabilă! De-abia acum vine și vestea cea mare! Veți fi posesorii unui decor cu adevărat inedit, întrucât vă numărați printre curajoșii care se încumetă să adopte o asemenea nuanță pentru pereți. Dacă nu puteți avea un perete cu iederă sau licheni în interior, o idee extrem de interesantă ar fi să folosiți această culoare pentru unul din pereți (perete-accent). Realizați un perete-accent (sau chiar tavanul), prin alegerea unei nuanțe mai închise sau mai deschise decât cea de pe ceilalți pereți. Pe lângă faptul că vă puteți înveseli cu ușurință locuința, nici nu va trebui să va faceți griji în privința întreținerii unui astfel de perete. Pentru un efect uimitor căutați să folosiți diferite nuanțe de verde, exact așa cum pot fi găsite în natură.

Verde de apă, teal, anason, verde migdal, imperial sau iarbă, toate acestea sunt culori magnifice pentru decoarare băii! Prin încorporarea lor în interiorul băii moderne, unde apa este elementul predominant, veți obține un design complet natural minunat. Și ce loc mai bun pentru a ne „cufunda” în natură decât camera în care începem și terminăm ziua? Verdele ne influențează starea de spirit într-un mod foarte benefic – este calmant și ne face să ne relaxăm. Pentru o baie în stil retro sau vintage, alegeți tonuri pastelate, în timp ce pentru a crea un design modern, alegeți plăci grafice și accesorii în verde strălucitor și impozant. Mozaicul, de exemplu, sau plăcile cu aspect mozaicat, sunt foarte potrivite pentru a crea efecte de lumină și a face din baie o adevărată oază. Nu numai baia poate beneficia de acest mic truc eco, ci și celelalte încăperi, unde puteți încorpora diferite nuanțe de verde cu ajutorul decorațiunilor, cum ar fi perne, vase, cuverturi, perdele, draperii, covoare, etc. În afară de verdele vibrant mai puteți utiliza albastrul oceanului sau al cerului.

Printre alte opțiuni de materiale eco ce pot fi folosite pentru pereți se numără varul și lutul, foarte importante în privința calității aerului din locuință. Vopseaua pe baza de lut conține lut, calcar, apă și pigmenți. Nu este nocivă și are un preț avantajos. Vopseaua pe bază de calcar este ideală, căci acționează împotriva mucegaiului. Se pretează cel mai bine pentru aplicare pe tencuială, dar poate fi folosită și pentru tapete. Vopseaua pe bază de cazeină din lapte este sută la sută sigură din punct de vedere ecologic – proprietate avantajoasă nu doar pentru persoanele alergice.


Încercați blănurile false

Țesăturile care imită blana animalelor (de cele mai multe ori ale celor exotice), se potrivesc de minune cu decorul inspirat din natură, ținând cu succes locul unor plante vii. De regulă, atunci când ne gândim la un „decor natural”, mintea noastră se duce automat, la plante și copaci, însă și imprimeurile care imită blana animalelor și texturile pot fi la fel de naturale ca și plantele de apartament. Un covor inspirat din „modelul” zebrei sau al tigrului poate aduce textură și culoare, în timp ce blănurile false, pernele de mari dimensiuni sau păturile mai groase aruncate pe podea, într-o dezordine estetică, fac o cameră pe cât de confortabilă, pe atât de naturală. Puteți merge și pe varianta unui imprimeu neașteptat ca cel care imită pielea de șarpe sau de crocodil. Orice veți decide să folosiți veți fi extrem de surprinși de rezultat! Pe lângă materialele mai sus amintite, pentru pardoseală mai puteți folosi gresie, piatră naturală și lemn lăcuit. Nu ocoliți, însă, nici pardoseala din plută, extrem de elastică și caldă! Pluta este un material natural care este adesea folosit pentru confecționarea mobilierului și accesoriilor pentru casă. Alte utilizări alternative includ folosirea plutei pentru izolație, placarea pereților sau chiar pentru podele. Un lucru interesant este că, tăierea copacului din care este făcută pluta nu reprezintă niciun risc pentru plantă: producerea unui strat nou durând numai 10 ani.

Cuverturile și lenjeria de pat trebuie să fie din puf, pene, bumbac și in. Păturile cele mai indicate sunt confecționate din lână sau bumbac, iar articolele textile ideale folosite în bucătărie și în zona de servit masa sunt cele din in. Pentru lenjeria de pat se recomandă bumbacul și țesăturile din in, întrucât capacitatea mare de absorbție a fibrelor naturale asigură un somn sănătos. Draperiile din fetru reprezintă încă un avantaj pentru cei care aleg să adopte aceste principii pe cât de sănătoase, pe atât de eficiente. Acestea absorb mirosurile din atmosferă și umezeala, contribuind astfel la menținerea unui climat de interior intact.

… și printurile cu modele din natură  

Camera de zi, de pildă, va arăta uimitor dacă pe unul din pereți veți decide să lipiți un tapet cu palmieri. Chiar dacă nu sunteți un grădinar iscusit sau speranța de a deveni unul s-a stins de mult, nu fiți dezamăgiți, întrucât, în decorul unei locuințe, plantele pot fi aduse și în alte moduri. Poate chiar mai actuale și mai la îndemână decât cele tradiționale! Decorarea cu modele din natură este extrem de modernă și vă oferă aceleași sentimente pașnice și fericite pe care vi le dau plantele vii.Pernele cu flori sau frunze, cuverturile, draperiile, covoarele sau chiar un tapet enorm și îndrăzneț pot da casei dvs. o atmosferă de seră care nu necesită nici cel mai mic efort de întreținere.Un întreg perete imprimat cu diferite modele de frunze sau o galerie cu fotografii florale este o modalitate sigură de a aduce un strop de „verdeață” în casa dvs.

Nu doar elementele terestre sunt carateristice acestui tip de amenajare, ci și cele marine. Profitați de fiecare vacanță pe litoral pentru a colecționa tot soiul de scoici, stele de mare sau bucăți de coral, din care puteți realiza decorațiuni superbe pentru decorarea casei dvs., de inspirație marină: lipiți scoici minuscule sau bucăți de scoici pe ramele foto sau pe suporturile pentru lumânări, confecționați diferite obiecte de uz casnic din scoici sau stele de mare (ca de exemplu solnițe, scrumiere) sau aranjați bucățile de corali în fel și chip, pentru a obține decorațiuni spectaculoase. De asemenea, nu ocoliți plasa pescărească, pe care o puteți folosi pentru a concepe alte decorațiuni inedite. Pietricele, scoici, borcane pline cu nisip de plajă, lemn și paie sunt doar câteva elemente pe care le puteți încorpora în viața de zi cu zi, pentru a aduce natura în interior. Ademeniți-vă simțurile cu indicii din aer liber: tămâia lemnoasă și mirosurile florale ale potpourri-lor sunt întotdeauna un deliciu. Sunetul ploii, al vântului și briza mării sunt folosite în spa-urile de lux pentru a face corpul să se simtă relaxat și în ton cu natura. Același sentiment poate fi adus în casa dvs! Decorați cu fructe și legume: cea mai recentă tendință de decor interior este de a decora cu alimente. Folosiți lămâi, tei și mentă pentru o inspirație vizuală și aromată!


Folosiți-vă de ferestre

Ideea de spațiu deschis și aerisit nu-și poate duce la bun sfârșit efectul pentru care a fost conceput dacă nu utilizați cât mai multe ferestre mari, pentru a etala priveliștea naturală. Nu presupuneți că sunteți limitat la interiorul casei dvs. atunci când decorați și proiectați. Dacă sunteți fericitul posesor al unei locuințe cu vederi superbe, peisajul exterior poate deveni parte a designului (și nici măcar nu trebuie să vă ocupați de îngrijirea lui). Este clar că nu veți putea muta ferestrele, astfel încât să obțineți cea mai frumoasă priveliște, dar puteți să vă îmbogățiți grădina sau chiar să concepeți una, în funcție de posibilități.Încercați să plantați flori într-o jardinieră pentru a adăuga culoare unei ferestre care va epata. Sau, înlăturați jaluzelele masive și greoaie care ascund priveliștea copacului dvs. preferat.Utilizați spațiul din aer liber ca pe un element de design cu impact surprinzător și costuri practic inexistente de întreținere.


Regândiți spațiile de tranziție

Utilizați spațiile de tranziție pentru lumină naturală suplimentară! Holurile, dependințele sau terasele care acoperă atât spațiul din interior, cât și pe cel din exterior, pot deveni unii dintre cei mai de seamă aliați ai dvs. în proiectarea ecologică.Gândiți-vă la o modalitate inedită de a reconcepe sau redimensiona un foaier, un hol sau un spațiu neutilizat, oricât de mic ar fi, astfel încât să aduceți în spațiul de locuit un pic mai mult din exterior. Orice locușor care vă poate permite să accesați spațiul în aer liber pe tot parcursul anului este binevenit. Desigur că, pentru a maximiza efectul acestui mic proiect și pentru a păstra casa cât mai luminoasă, va trebui să despărțiți cele două încăperi printr-o ușă de sticlă, un glasvand sau un alt element transparent.


Folosiți din abundență sticla  

Dulapurile din sticlă, de pildă, permit trecerea fluxului de lumină, reflectând-o în toată încăperea. Ideea este ca obiectele din sticlă să fie așezate în așa fel încât să „absoarbă” cât mai multă lumină naturală pentru ca mai apoi să o răspândească cu generozitate în toată casa. Pereții de sticlă și pereții despărțitori pot fi, de asemenea, utilizați pentru a păstra lumina, dar și pentru a oferi locuinței mai multă personalitate. Prin instalarea unor pereţi întregi de sticlă transparentă sau translucidă, cu geam mat, vopsit, colorat sau vitraliu, poţi moderniza instantaneu stilul casei dvs. O altă opţiune ar fi să utilizați  blocuri de sticlă de diverse modele pentru a crea pereţi despărţitori sau ecrane pentru separarea spaţiilor. O terasă însorită sau o sufragerie încăpătoare, despărţită prin sticlă de cealaltă parte a casei, va părea extrem de primitoare.

Chiar dacă utilizarea sticlei în piese de mobilier nu este ceva nou, opţiunile au devenit din ce în ce mai bune datorită noilor tipuri de sticlă disponibile, tehnologiilor inovative de modelare, desenare şi gravare. Mesele de bucătărie sau cele de cafea vor arăta extrem de bine în diferite forme și mărimi. De asemenea, puteți utiliza sticlă în suporturi şi dulapuri. Arată extrem de elegant şi modern! Rafturile plutitoare din sticlă sunt perfecte pentru spaţii mici. Există o sumedenie de modele de lămpi din sticlă: din diferite tipuri de geam, în diferite forme, dimensiuni şi culori. Puteți utiliza şi candelabrele de cristal pentru a vă stiliza interiorul. Puteți utiliza ferestrele interioare sau ușile de sticlă ca pe un mic indiciu pentru grădinărit: puneți câteva plante sau flori artificiale în spatele ușilor sau poziționați strategic ferestrele, astfel încât acestea să încadreze unele dintre cele mai frumoase priveliști ale casei dvs.

Dacă îndrăgiți conceptul de aspect organic, dar nu și ideea de a vă umple casa cu plante vii, decorul cu forme din natură este cea mai bună alternativă. Aducerea naturii în interior nu presupune, sub nicio formă, transformarea casei în propria „junglă” (sub)urbană, ci adoptarea câtorva piese-cheie care să suplinească lipsa plantelor

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.mymove.com/home-inspiration/decoration-design-ideas/simple-ways-to-bring-the-outdoors-inside/

https://www.goodhousekeeping.com/uk/house-and-home/home-decorating-ideas/a562206/how-to-bring-greenery-in-home-without-using-house-plants/

https://www.homebuilding.co.uk/ideas/ways-to-bring-the-outside-in

https://freshome.com/8-non-plant-ideas-bringing-outside-in/

https://kenothman.com/2019/01/30/8-non-plant-ideas-for-bringing-the-outside-in/

https://www.livingetc.com/spaces/interior-inspiration/cool-unusual-ways-bring-outdoors-197799