Maia Sandu va discuta cu Dmitri Kozak despre retragerea trupelor rusești din Transnistria

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, intenționează să discute cu adjunctul șefului administrației prezidențiale, Dmitri Kozak, în timpul vizitei acestuia la Chișinău, despre posibilitatea retragerii militarilor ruși din Transnistria, a anunțat, miercuri, președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu, comentând viitoarele convorbiri moldo-ruse.
„Vizita va fi foarte scurtă. Dar este bine că va avea loc, deoarece există multe subiecte pe agenda relațiilor bilaterale, care trebuie discutate. Am spus și înainte că nu există nicio țară, căreia să-i placă să aibă forțe armate ale altei țări de pe teritoriul său. Si această temă va trebui, de asemenea, discutată. Rusia a trimis deja câteva semnale că este gata să discute despre gestionarea, evacuarea sau eliminarea munițiilor în Cobasna” – a declarat Igor Grosu, la postul „Radio Moldova”.

Potrivit afirmațiilor sale, autoritățile republicii sunt, de asemenea, interesate să discute și alte probleme, inclusiv extinderea regimului de export fără taxe vamale a produselor agricole moldovenești în Rusia, semnarea unui nou acord privind importul de gaze rusești, problemele sociale ale sutelor de mii de migranți moldoveni din Rusia și acțiuni comune pentru combaterea pandemiei. „Acestea, dar și alte probleme cu Rusia trebuie rezolvate în timpul vizitelor bilaterale, în cadrul dialogurilor directe. De aceea trebuie să ne vizităm reciproc” – a declarat Grosu.

Acesta a precizat că unele dintre chestiuni vor fi discutate în cadrul dialogului interparlamentar, iar altele – în ședințele comisiei interguvernamentale pentru relații comercial-economice, care trebuie reluate după o pauză de aproape trei ani. Copreședintele din partea Republicii Moldova nu a fost încă numit, iar cel rus este reprezentat de ministrul agriculturii, Dmitri Patrușev./ssirbu/lalexandrescu

www.tass.ru – 11 august