În total, 7 milioane de hectare distruse de incendiile de vegetaţie şi de pădure în Iakutia, Rusia

Serviciile de stingere a incendiilor din Republica Saha (Iakutia), din Rusia, au reuşit să stingă vineri 18 focare de incendii de vegetaţie şi de pădure, de pe o suprafață totală de peste 434.000 de hectare, a precizat Serviciul Federal de Protecție Forestieră Aeriană din Rusia – Avialesohrana, citat de Agenţia de presă TASS. În total, 7 milioane de hectare au fost distruse de incendiile de vegetaţie şi de pădure în Republica Saha (Iakutia), din Rusia, a anunţat directorul Rosleshoz, Ivan Sovetnikov, comentând situaţia  cu privire la incendiile de pădure şi de vegetaţie din Iakutia.
”Cifra este uluitoare, dar trebuie avut în vedere absolut toţi factorii, în primul rând, suprafaţa totală ocupată de păduri în Iakutia este de 260 de milioane de hectare, ceea ce înseamnă 2%-3% din suprafaţa totală a terenurilor, a precizat directorul Rosleshoz, Ivan Sovetniko. „În ultimele 24 de ore, cea mai gravă situaţie s-a înregistrat în Republica Iakutia din Rusia, unde au fost semnalate cel mai mare număr de focare de incendii de vegetaţie şi forestiere din pădurile Mirininsk, Niurbinsk, Suntarsk, Namsk, Olekminsk şi Ust Aldansk”, relatează Agenţia de presă TASS, care citează comunicatul Avialesohrana. La stingerea acestor focare au fost mobilizate echipe suplimentare de pompieri, militari, în total, în ultimele 24 de ore, au participat peste 5.000 de persoane şi 755 de unităţi de tehnică.
”Cea mai gravă situaţie, cu cea mare suprafață afectată de incendii, s-a înregistrat în Republica Iakutia din Rusia”, a precizat preşedintele Republicii Saha (Iakutia), Aisen Nikolaev. El a mai adăugat că în republică şi în regiunea Irkutsk a fost instituită starea de urgenţă interregională. Ministerul rus al Apărării a anunţat că aeronave şi elicoptere militare intervin la stingerea celor mai de amploare incendii din Iakutia. Starea de urgenţă a fost instiuită şi în alte unele regiuni din Rusia, din cauza riscului crescut de izbucnire a incendiilor forestiere. Regiunile din Rusia cu un risc extrem de ridicat la incendii sunt regiunile situate pe coasta de vest a Mării Caspice, sudul Republicii Bureatia și Transbaikalie, sud-vestul ţinutului Primorie, ţinutul Amur, partea de est a regiunii Stavropol, nordul Republicii Daghestan. Autorităţile ruse au mai anunţat că numărul subiecților federali din Rusia unde a fost introdus un regim special de pericol de incendii s-a extins. Regimiul special de pericol de incendii a fost instituit şi în Hantî Mansiisk, unde s-au înregistrat temperaturi de peste +30 °С. O situaţie complicată se înregistrează în Siberia, în regiunea Omsk, în ţinutul Krasnodar, în Sahalin, în Irkutsk, în Perm. Pentru a asigura măsurile de apărare împotriva incendiilor, au fost mobilizate elicoptere şi avioane militare. Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a cerut ministrului rus pentru situaţii de urgență, Evgheni Zinicev, să suplimenteze echipele care participă la stingerea flăcărilor în Iakutia./vdraguta/sdm2
(Agenţia de presă TASS – 14 august)