Secretarul general al NATO i-a avertizat pe talibani că vor fi atacaţi dacă vor găzdui terorişti

Realizator: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg i-a avertizat pe talibani că vor fi atacaţi dacă vor găzdui din nou terorişti, dar a negat că aliaţii ar discuta despre o coaliţie de ţări care să aibă o prezenţă militară în Afganistan, aşa cum s-a speculat în presă. Potrivit reporterului Carmen Gavrilă, şeful NATO a spus că prioritatea de moment a alianţei este evacuarea civililor care vor să părăsească Afganistanul şi a criticat autorităţile politice de la Kabul pentru capitularea neaşteptată în faţa talibanilor.
Reporter: Vă rog să nu recunoașteți conducerea talibană fără condiții, vă rog asta ca femeie – a fost întrebarea transformată în rugăminte în lacrimi a unei jurnaliste afgane în timpul conferinței secretarului general al NATO, în contextul în care se discută tot mai mult despre condițiile care trebuie puse talibanilor, nu doar pentru recunoașterea internațională a unui viitor guvern, dar și pentru ajutoare. Jens Stoltenberg a explicat că în prezent sunt discuții cu talibanii ca să formeze un guvern care să includă și alte forțe politice. Între timp, a spus secretarul general al NATO, absolut toate plățile spre Afganistan au fost înghețate și pe viitor urmează să se decidă ce se va întâmpla cu fondul destinat armatei afgane, cea care s-a predat pur și simplu fără luptă.
Jens Stoltenberg: Ce am văzut în ultimele săptămâni a fost o prăbușire militară şi politică de o rapiditate pe care nu am anticipat-o. Unele forțe afgane de securitate au luptat cu vitejie, dar nu au putut securiza țara, pentru că până la urmă conducerea politică afgană a eșuat și nu a ținut piept talibanilor.
Reporter: Jens Stoltenberg a spus că un lucru pozitiv al intervenției în Afganistan a fost eliminarea Al-Qaida și a avertizat că NATO are capacitatea de a lovi de la distanță dacă vreodată Afganistanul va redeveni sursă de terorism.#HUN./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 august)