România ar urma să aibă un satelit militar propriu

România ar urma să aibă un satelit militar propriu. Cel mai probabil, achiziția va începe anul viitor. Ideea de a achiziționa un satelit nu este nouă. Încă din 2018 au apărut informații cu privire la intenția armatei de a-l achiziționa. Radu Dobrițoiu explică.

Reporter: Armata României intenționează să își cumpere un satelit militar încă de la primele misiuni executate de trupele românești în Afganistan, în 2002, pentru a evita costurile de închiriere a serviciilor de comunicații prin satelit, din 2018 au fost începute demersurile pentru un astfel de sistem, care va asigura independența comunicațiilor prin satelit pentru Armata României. Primul proiect viza cooperarea cu Agenția Spațială Europeană. Într-un interviu pentru presa militară, șeful Direcției Generale pentru Armamente, generalul-locotenent Teodor Incicaș, a declarat că procedura de achiziție a satelitului militar românesc va începe cel mai târziu anul viitor.

Teodor Incicaş: Vom avea un satelit militar românesc. Vom începe achiziția acestui sistem în funcție de modul în care își termină fundamentarea pe cerințe operaționale echipa condusă de Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii și funcție de alegerea acestora, noi vom cumpăra respectivul sistem.

Reporter: Invadarea neprovocată a Ucrainei de către Rusia și războiul care se desfășoară în țara vecină au arătat importanța sistemelor satelitare și de telecomunicații. Odată cu finalizarea unui asemenea program, România poate deveni potențial furnizor de servicii satelitare în zona Balcanilor și la frontiera de sud-est a NATO și poate deschide noi zone de dezvoltare a industriei aerospațiale la nivel național. Totodată, utilizarea comunicațiilor satelitare va îmbunătăți interconectarea dintre comandamente, vehicule blindate și drone de luptă./RADOR RADIO ROMÂNIA//gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 octombrie