Exerciţiul multinaţional Sea Breeze 23.3

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Un exercițiu militar comun are loc până vineri în Marea Neagră și în Delta Dunării. Antrenamentele au o țintă precisă și vin în contextul în care Marea Neagră continuă să aibă parte de mine marine plasate de armata rusă. Totodată, exercițiul vine și pe fondul retragerii Rusiei din acordul care permitea tranzitarea cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. La teste participă militari români şi americani, după cum relatează corespondentul RRA Sorin Cealera.
Reporter: 227 de militari, dintre care 164 români şi 63 străini, participă la exercițiul multinațional Sea Breeze, organizat de Statele Unite ale Americii pentru prima dată în România, care contribuie astfel la creșterea stabilității în regiunea Mării Negre și asigurarea libertății de navigație, ca urmare a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Cdor. Adrian Dincă, şeful Statului Major al structurii de comandă a exercițiului Sea Breeze 23.3: Obiectivele principale ale Forțelor Navale Române în ultima perioadă au fost axate pe pericolul de mine din Marea Neagră și, începând cu luna iulie, ca urmare a suspendării acordului cerealelor și pe activități de supraveghere și cercetare desfășurate în apropierea granițelor fluviale ale României.
Reporter: Exercițiul urmărește creșterea nivelului de pregătire a militarilor din țările participante în lupta contra minelor.
Lt. cdor. Dmitro Pletenciuk, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Ucrainene: Federația Rusă continuă să plaseze mine în zona țărmului ucrainean. Obiectivul nostru este să ne antrenăm împreună cu țările NATO, să pregătim echipe EOD și personalul militar pentru a asigura securitatea navelor civile în primul rând.
Reporter: România participă cu scafandri EOD, nave dotate cu capabilități de luptă contra minelor marine, infanteriști marini și nave fluviale, Statele Unite – cu o aeronavă de patrulare P-8A Poseidon și scafandri EOD, iar celelalte state – cu scafandri și specialiști EOD și ofițeri de stat major/rpatulea/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (12 septembrie)