Revista presei internaționale, 7 septembrie 2021

După mereu actuala pandemie provocată de noul coronavirus și după recenta reintrare a Afganistanului sub controlul talibanilor, Guinea este țara ajunsă acum pe prima pagină a ziarelor străine.

Cotidianul american The Washington Post infomează că, „potrivit unui anunț oficial, președintele țării, Alpha Condé, se află acum în arest, după un schimb de focuri care a durat ore în șir”. Ziarul francez Le Monde adaugă și el că “președintele Condé este acuzat de abuz de putere, iar puciștii au impus restricții de circulație și au închis toate frontierele”. Dar în ziarul local Guinée Matin, realitatea pare să fie mai puțin gravă: “Noile autorități din Guinea, care au eliberat țara de sub regimul Condé, s-au întâlnit, luni, cu foștii guvernanți, cărora le-au anunțat noile decizii, cum ar fi, de exemplu, interdicția impusă foștilor oficiali de a părăsi țara”, transmite ziarul. Citate de același cotidian, autoritățile recent instituite afirmă că “noul comitet național se bazeză pe fiecare dintre cetățeni și dorește să asigure partnerii economici și financiari că, în țară, activitatea va decurge normal”.

Dar asta nu înseamnă că, în Afganistan, eternul focar de tensiuni din estul Asiei, situația ar fi devenit mai puțin tensionată. Cotidianul american The New York Times transmite o serie de știri controversate. “Talibanii afirmă că ar fi cucerit orașul Bazarak, capitala unei provincii aflate la circa 100 de km. de Kabul, iar forțele opoziției afirmă că încă mai dețin poziții importante în regiune”. După care, același ziar comentează: “Sunt niște informații greu de verificat, având în vedere că liniile telefonice au fost tăiate”. Ziarul britanic The Guardian susține însă că, „deși adepții fostului lider afgan Ahmad Massoud afirmă că au rămas tari pe poziții, talibanii s-au fotografiat în fața reședinței guvernatorului, iar liderul lor susține că Panjshir, capitala provinciei, se află acum sub controlul lor”.

Să ne îndreptăm însă și spre Europa, continentul nostru care, după cum era de așteptat, nu duce lipsă de evenimente importante. Republica Belarus se află din nou pe prima pagină a ziarelor, prin noi informații care dovesec că țara se află sub dictatură. Doi lideri ai opoziției din Belarus au fost condamnați la mai mulți ani de închisoare, iar ziarul britanic The Independent precizeaază că „Maria Kolesnikova, principala forță din spatele unui trio feminin care, la alegerile prezidențiale din august 2020, părea să-l fi învins pe vechiul dictator, a fost condamnată la 11 ani închisoare, iar un coleg al acesteia, avocatul Maxim Znak, a fost condamnat la 10 ani”. Ziarul francez Ouest France subliniază că “această condamnare pare să fie punctul culminant al unei represiuni la adresa tuturor celor care se opun regimului lui Aleksandr Lukașenko”. Potrivit aceluiași ziar, “Uniunea Europeană a reacționat rapid, afirmînd că actualele condamnări ilustrează ‘distprețul flagrant’ al președintelui Lukașenko față de drepturile omilui”. Un ziar rusesc independent, Moscow Times, subliniază că, “ședința instanței s-a desfășurat cu ușile închise, iar Kolesnikova a fost acuzată că a pus în pericol securitatea națională și a conspirat pentru a prelua puterea”. Același ziar relatează că, “la aflarea verdictului, acuzata a zâmbit, așezându-și degetele în formă de inimă”.

Uniunea Europeană pare însă și ea să devină teatrul unor jocuri de putere. Versiunea pentru Europa a portalului american Politico titrează: “Președinții complotează în spatele unor jocuri de putere la Parlamentul European”. În opinia aceluiași portal, ar fi vorba despre italianul David Sassoli și despre germanul Manfred Weber. Unul este președintele Parlamentul European, iar celălalt este șeful grupului parlamentar al Partidului Popular European, de centru-drepta. Politico transmite că, “potrivit unor surse, Sassoli a început să lupte pe tăcute pentru un al doilea mandat, iar mulți se așteptau ca și bavarezul Weber să urmărească același lucru”. Dar, susține portalul, “Manfred Weber dorește să ajungă chiar președintele Partiului Popular EuropeanȚ. Iar Sassoli pare să urmărească mai cu atenție evenimentele din Europa. În ziarul italian La Scilia, el afirmă: “Sunt optimist. Europa se construiește înfruntând crizele. Și mai cred că acesta trebuie să fie motorul integrării europene”. Cît despre Weber, publicația germană Augsburger Allgemeine îl citează demonstrând că el pare mai degrabă să fie preocupat de politica țării sale, fără să uite însă nici Europa. Potrivit aceluiași ziar, Weber susține că „vremurile Angelei Merkel au fost bune, dar acum avem nevoie de o nouă cancelarie, care să coopereze, de exemplu, cu Emmanuel Macron. Politica europeană se poartă mai degrabă în stilul lui Helmut Kohl și Konrad Adenauer, si poate mai puțin în stilul Angelei Merkel”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR