2021. szeptember 15

Tegnap Klaus Iohannis államfő és Florin Cîţu miniszterelnök megbeszélést folytattak az Enel energiatermelő vállalat vezetőivel

Erre azért került sor, mert az energiaárak robbanásszerű növekedése aggodalmat váltott ki az ipari és a háztartási fogyasztókból. Az elnök felhívta az Enel Grup vállalat vezetésének a figyelmét arra, hogy az energiaszolgáltató vállalatok és a hatóságok összehangolt erőfeszítésére van szükség annak érdekében, hogy megtalálják és alkalmazzák is azokat az eszközöket, amelyek révén megóvhatják a hátrányos helyzetű fogyasztókat és azokat a cégeket, amelyeket fokozott mértékben érint az energiaárak növekedése. Florin Cîţu azt hangsúlyozta, hogy a zöld energiára történő átállást a költségek rendkívüli növekedése nélkül kell megvalósítani a fogyasztók és az egész gazdaság érdekében, ezzel párhuzamosan kell megvalósítani a megújuló energiaforrások kiaknázásának infrastruktúráját. (Radio România Actualităţi)

A Képviselőház mára beidézte Virgil Popescu energiaügyi minisztert

A parlamenti képviselők arra várnak magyarázatot a tárcavezetőtől, hogy mi idézte elő az energiaárak robbanásszerű emelkedését. A meghallgatást a nemzeti kisebbségek képviselőit tömörítő frakció kezdeményezte és a házbizottság hagyta jóvá. Korábban a parlament jóváhagyta egy vizsgálóbizottság felállítását azzal a céllal, hogy magyarázatot kapjon a villanyáram és a földgáz árának drasztikus emelkedésére. A közszolgálati rádió értesülése szerint azonban a miniszter nem vesz részt a meghallgatáson, arra hivatkozva, hogy a jelzett időpontban a kormányban épp azon a jogszabályon dolgoznak, amelyiknek a célja az, hogy megfékezze az elszabadult energiaárakat. (RADOR Hírügynökség)

Az elmúlt napokban jelentősen emelkedett a kötelező gépjármű-biztosítás ára

A növekedés egyes esetekben több száz lejt jelenthet. A radikális áremelkedés oka az, hogy pénzügyi gondjai vannak a City Insurance biztosítótársaságnak. Egyes autószerelő vállalkozások pedig már visszautasítják a gépkocsik kijavítását, mert félnek, hogy a költségeiket nem fogja megtéríteni a biztosító.

A részleteket a közszolgálati rádió riportere, Alex Lancuzov ismertette a hallgatókkal: A kötelező gépjármű-biztosításokat bonyolító cégek között piacvezető City Insurance nem tudta 150 millió euróval megnövelni a törzstőkéjét, ami szükséges lett volna ahhoz, hogy fedezni tudja a balesetekben megsérült gépkocsik javítását. Egyidejűleg a Pénzügyi Felügyelet Hatósága hivatalosan közölte, hogy a City Insurance már nem működik törvényesen. A kialakult helyzetben az öt másik biztosító hirtelen megemelte az árakat. Így egy évre akár 400, sőt 600 lejbe is kerülhet a kötelező gépjármű-biztosítás – írta a HotNews-ra hivatkozva a Radio România Actualităţi honlapja (Radio România Actualităţi)

Az Alkotmánybíróság ma tárgyalja a kormányfő alkotmányossági óvását a bizalmatlansági indítvány ügyében

Florin Cîţu miniszterelnök úgy véli, hogy alkotmányossági konfliktus állt elő a kormány és a parlament között, miután a törvényhozás a hatályos eljárási szabályok megsértésével tűzte napirendre a bizalmatlansági indítvány szövegének felolvasását a parlamentben. A kormány álláspontját támogatja a Képviselőház és a Szenátus házbizottsága is, azonban a két házelnök, Ludovic Orban a Képviselőház és Anca Dragu a Szenátus részéről úgy vélik, hogy a honatyák nem foszthatók meg attól az alkotmányos joguktól, hogy bizalmatlansági indítványukat a törvényhozás megvitassa és szavazzon róla. (RADOR Hírügynökség)

Még mindig nem kapták meg az utódlási nyugdíjat azok a gyerekek, akiknek a szülei azért haltak meg, mert egészségügyi alkalmazottakként Covid-19-ben szenvedő betegeket ápoltak

Ezt Marius Budăi, volt szociáldemokrata munkaügyi miniszter közölte tegnap a sajtóval, hozzátéve, hogy a szóban forgó ügyben már egy évvel ezelőtt megjelent a Hivatalos Közlönyben a vonatkozó törvény. A Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa elmarasztalta a kormányt, amiért eddig nem fogadta el annak a jogszabálynak az alkalmazási előírásait, amelyik elismeri a Covid-ellenes harcban életüket vesztett egészségügyi dolgozók érdemeit. (RADOR Hírügynökség)

4004 új koronavírussal fertőzött személyt azonosítottak az elmúlt 24 órában

Az egészségügyi szervek tájékoztatása szerint tegnap óta 44.000 tesztet készítettek. A legtöbb fertőzöttet ma is Bukarestben regisztrálták, szám szerint 570-et. 5900 személyt ápolnak a kórházakban, közülük 696-an vannak az intenzív terápián. A Covid-19-ben elhunytak száma a jelzett időszakban 83. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin