2021. február 16

Florin Cîţu miniszterelnök magabiztosnak mutatkozik, mig a PSD szerint nincs ok a derűlátásra

Az Országos Statisztikai Intézet keddi adatai szerint Románia bruttó belső terméke az elmúlt esztendő utolsó negyedévében több mint 5%-al növekedett az előző időszakhoz képest. A román gazdaság összességében a tavaly csaknem 4%-ot zuhant az előző évhez viszonyitva. A stasztikai intézet jeladatai alapján a gazdaság a negyedik évharmadban könyvelte el a legnagyobb növekedést, mig európai viszonylatban a legkevesebbet csökkent, nyilatkozta Florin Cîţu miniszterelnök, aki magabiztosnak mutatkozott, ami az idei pozitiv fejleményeket illeti. A miniszterelnök szerint a tavaly hozott kormányintézkedések meghozták az eredményt és ezeket a jövőben is folyamatosan alkalmazzák. Ezzel szemben a Szociáldemokratat Párt (PSD) úgy véli, hogy nincs ok a derűlátásra. A szociáldemokraták másképpen értelmezik az adatokat. Marius Budăi képviselő úgy látja, hogy a valóságban az adatok nem gazdasági növekedésre, hanem csökkenésre utalnak. „A románoknak tudniuk kell, hogy a tavalyi utolsó negyedévben a gazdaság több mint 16%-al csökkent az első negyedévhez képest, amikor még nem szembesültünk a járvánnyal”, fűzte hozzá Marius Budăi.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)

A bértörvénynek tükröznie kell a teljesitmény és a jövedelem közötti közvetlen kapcsolatot és átlátszóságot, hangsúlyozta Florin Cîţu

A munkaügyi minisztérium a bértörvény módositásán dolgozik, amelyet a kormánykoalició szakembereivel is megvitatnak. A tervezet a parlamenti nyári vakációig a törvényhozó fórumban is teritékre kerül, deklarálta Florin Cîţu miniszterelnök. „A bértörvény módositása sokkal mélyrehatóbb célkitűzést tart szem előtt, mint a pótlékok, a bértövénynek tükröznie kell a teljesitmény és a jövedelem közötti közvetlen kapcsolatot és átlátszóságot, ami ma nem nagyon létezik. Ebből az elvből indulunk ki és ez irányban haladunk”, hangsúlyozta a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)

Megtalálták a megoldást a vajdahunyadi energetikai komplexumnál dolgozó bányászok elmaradt fizetéseinek törlesztésére

A vajdahunyadi energetikai komplexum nem tudta kifizetni a több mint négy ezer alkalamozttja fizetését, mivel pénz nélkül maradt. A másfél milliárd eurót meghaladó adosságot felhalmozott komplexumot több mint egy éve fizetésképtelenné nyilvánitották. Călin Petru Marian, Hunyad megye prefektusa közölte, hogy megtalálták a megoldást a komplexum alkalmazottjai bérének kifizetésére: a Társadalmi párbeszéd bizottságában ismertették a komplexum helyzetét és lépéseket tettek az irányba, hogy a román kormány kezdeményezzen egy sürgösségi rendeletet, melynek értelmében a bányászokat három hónapon át a munkaügyi minisztérium alapjaiból fizetik, februát 20-tól kezdve. A következő három hónapban a bányászok bérjogaikat a Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség révén kapják meg, havi egyszeri fizetés formában, ha jövedelmeik nem haladják meg a 3.200 lejt és két részben, ha fizetéseik meghaladják az emlitett összeget. A vajdahunyadi energetikai komplexum először került ilyen helyzetbe, amely a vállalat csődbe jutásához is vezethet. A komplexum vezetősége a múlt hónapban megkezdte a vállalat átszervezési eljárásait és becslése szerint a következő három hónapban az egység felbomlik a Marosnémeti hőkozpontról való lemondással és új struktúrák létrehozásával. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)

Csaknem háromszorosára nőtt a határsértők száma tavaly Romániában

Az előző évhez képest csaknem megháromszorozódott 2020-ban a migrációs nyomás Románia határain. A határrendészet kedden közzétett éves mérlege szerint tavaly 184 százalékkal nőtt a határsértők száma 2019-hez képest. A jelentés szerint 2020-ban 10.586 határsértőt tartóztattak fel a román határrendőrök, közülük 6.658-an illegálisan érkeztek Romániába, 3.928-an pedig illegálisan próbálták elhagyni az országot. A 2018-es évre vonatkozó statisztikában 3.727 határsértő szerepelt.A román határrendészet az illegális bevándorlás megfékezése érdekében megerősítette a szerb és bolgár határon szolgálatot teljesítő egységeit. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)

Tiltakoztak a román rendőrség szakszervezetének tagjai

Kedden tiltakoztak a Victoriei téren a román rendőrség szakszervezetének tagjai, elégedetlenségüknek adva hangot a bérek decemberi szinten való befagyasztása és az üdülőjegyek idei megvonása miatt. A tiltakozók küldöttségét egy kormánytisztviselő fogadta, nyilatkozta Claudiu Staicu, a Rendőrségi és Szerződéses Személyzet Országos Szövetségének általános pénztárnoka. „Arra számitottunk, hogy egy döntéshozó fogad bennünket, de nem igy történt. Egy kolléganőnkkel találkoztunk, akik szintén köztisztviselő, mint mi – minden tisztelet számára -, aki biztositott, hogy továbbitja követeléseinket legalább a miniszterelnök kabinetje szintén. Ezúttal nemcsak problémákkal, de megoldásokkal is jöttünk, de ha nem találunk módot arra, hogy párbeszédet folytassunk egy döntéshozási joggal rendelkező személlyel, ami a fizetéseket és a nyugdíjakat illeti, folytatni fogjuk tiltakozó akciónkat”, hangsúlyozta Claudiu Staicu.

Rozália Gănciulescu