2022. november 24.

Románia mintegy 200 millió eurót fizet évente az Európai Uniónak olyan műanyag csomagolási hulladékokért, amelyet nem hasznosít újra

A kereskedőknek számos intézkedést kell hozniuk a műanyagok fokozatos felszámolása érdekében, hangsúlyozták egy szakmai értekezlet részvevői. A műanyag termékek használatát szabályozó törvény tiltja a műanyagot tartalmazó termékek bizonyos kategóriáinak értékesítését. Ez különösen a gyártókat érinti, akiknek új beruházásokat kell végrehajtaniuk a gyártási folyamatok módosítására. Az Európai Bizottság tanulmánya szerint az elmúlt 50 évben a műanyag-fogyasztás 20%-kal nőtt és a becslések szerint a következő 10 évben ez a szám megduplázódhat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.24)

A román állampolgárokkal házasságot kötött külföldiek akkor is megkaphatják a román állampolgárságot, ha nem Romániában élnek

A képviselőház által szerdán elfogadott törvénytervezet szerint azok a külföldiek, akik legkevesebb már 10 éve, hogy összeházasodtak román állampolgárokkal, akkor is megkaphatják a román állampolgárságot, ha nem Romániában élnek. A törvénytervezet ezzel kiegészíti a román állampolgársági törvény 8. cikkelyét, lehetővé téve egy külföldi állampolgár számára, aki román állampolgárral kötött házasságot és a házasságkötést követően ez utóbbival legalább 10 évig együtt él külföldön, hogy román állampolgárságot igényeljen a román államtól. E törvénytervezet esetében a képviselőház a döntéshozó fórum. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.24)

Románia és Bulgária felújítja a tárgyalásokat a Kisnikápoly és Nicopole között tervezett vízerőmű megépítéséről

Románia és Bulgária felújítja a tárgyalásokat a Kisnikápoly (Turnu Măgurele) és Nicopole között tervezett vízerőmű megépítéséről, közölte Virgil Popescu energiaügyi miniszter Facebook-oldalán közzétett üzenetében. A hidrotechnikai projekt 840 MW beépített teljesítményű lesz, amelyből 420 MW lesz a román rész. Virgil Popescu a bolgár kollégájával, Roszen Hrisztovval folytatott megbeszéléseket követően kifejtette, hogy a Kisnikápoly-i vízerőmű nagyon fontos projekt az energiafüggetlenség és -biztonság szavatolása szempontjából.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.24)

Klaus Iohannis államfő kétnapos hivatalos látogatásra Litvániába utazott

Klaus Iohannis államfő csütörtökön kétnapos hivatalos látogatásra Litvániába utazott. Az államfő a látogatás első napján litván kollégájával, Gitanas Nausedával és a parlament elnökével tárgyal, és virágkoszorút helyez el a litván függetlenségi harcban elesettek vilniusi emlékművénél. A megbeszélések fontos témája lesz a NATO-n belüli román-litván együttműködés és a szövetség keleti szárnyának megerősítése Európa biztonsága érdekében, többek között Románia részvételével a megerősített légrendészeti misszióban, amelyre a jövő évtől kerül sor a balti országokban. Ugyanakkor terítékre kerül az Ukrajnának és az ukrán menekülteknek nyújtott segítség növelésének, valamint a háború sújtotta országból származó gabonaexportot támogató intézkedések megvitatása. Szó lesz az energiabiztonságról is, főleg az európai gázellátás diverzifikálására irányuló megoldásokról és az orosz gáztól való függőség leszorításáról. A vilniusi hivatalos tárgyalások másik témája a Moldovai Köztársaságban zajló fejleményekre és a nehéz gazdasági helyzetben levő szomszédos államnak nyújtandó támogatási intézkedésekre utal.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.24)

Az USR egy Victoria téren tartandó sajtótájékoztatón bemutatja „A PSD, PNL, RMDSZ kormányzás fekete könyvét”

A Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) a Victoria téren csütörtökön tartandó sajtótájékoztatóján bemutatja „A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ kormányzás fekete könyvét”, egy évvel a kormány hatalomra való kerülése után. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is hasonló rendezvényt szervez a képviselőházban. Az ellenzék szerint az idei évet a számlaválság, az árrobbanás, a súlyos szárazság és a schengeni övezethez való csatlakozás beváltatlan ígéretei jellemezték. Megjegyzendő, hogy egy évvel ezelőtt, november 25-én iktatták be a Parlamentben a Nicolae Ciucă vezette kabinetet és akkor tartották meg az első kormányülést. A kormányfő akkori beszédében az egységes kvóta megtartását és a hazai tőke ösztönzését vállalta, valamint azt, hogy nem növelik az adókat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.24)

Nicolae Ciucă miniszterelnök szerint a romániai kommunista rezsim egy bűnöző rendszer volt

„A romániai kommunista rezsim egy bűnöző rendszer volt, amely egy nemzet szabadságát és méltóságát akarta lerombolni”, nyílatkozta Nicolae Ciucă miniszterelnök a Victoria Palotában, a román kommunizmusnak szentelt konferencián. „A legjobb védekezés a tekintélyelvűség bármely formája ellen az alkotmányos demokrácia megszilárdítása egy modern demokratikus társadalomban”, fűzte hozzá a miniszterelnök, megjegyezve, hogy támogatják a totalitarizmus áldozatainak emlékének szentelt projekteket, és törekednek arra, hogy a fiatal generációt az igazság és az alapvető értékek szellemében neveljék. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.24)

A december 1-jei katonai parádén több mint 1 500 katona és több minisztérium szakembere vesz részt

A Belügyminisztérium, a Román Hírszerző Szolgálat, a Speciális Távközlési Szolgálat, a Büntetés-végrehajtás Országos Igazgatósága és a Nemzetvédelmi Minisztérium több mint 1 500 katonával és szakemberrel, valamint mintegy 120 műszaki eszközzel, köztük 40 repülőgéppel vesz részt december 1-jén 11:00 órától, a fővárosi Diadalív téren Románia nemzeti ünnepe alkalmából tartandó katonai parádén. Sajtóközlemény szerint a felvonuláson mintegy 150 katona is részt vesz Belgiumból, Franciaországból, Észak-Macedóniából, Moldova Köztársaságból, Portugáliából, az Egyesült Államokból és Hollandiából.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.24)
Rozália Gănciulescu