2022. február 16

Alexandru Rafila: a beltéri maszkviselés továbbra is kötelező
Továbbra is kötelező a maszkviselés Romániában a nyilvános zárt terekben, a közszállításban és a vásárcsarnokokban – hangsúlyozta Alexandru Rafila egyészségügyi miniszter szerdán, miután az alkotmánybíróság előző nap eljárási mulasztás miatt érvénytelenítette a kültéri maszkviseléssel kapcsolatos, 2020 novembere óta érvényben lévő sürgősségi kormányrendeletet. A tárcavezető rámutatott: a törvényes előírásoktól függetlenül is, a maszk nem megszorítás, hanem közegészségügyi védőeszköz, amely a fertőzés közösségi terjedését akadályozza, s amellyel az emberek a saját egészségüket és környezetükét védik. Rafila úgy vélekedett, hogy a roppant ragályos omikron vírusvariáns által előidézett mostani, ötödik járványhullám idején a védőmaszk „talán még az oltásnál is fontosabb” eszköze a fertőzés megelőzésének. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.16)
Románia kijevi nagykövetsége „teljesen működőképes”
Románia kijevi nagykövetsége „teljes mértékben működőképes” azzal a 15 fős személyzettel, amely jelenleg szolgálatot teljesít ott – jelentette ki Bogdan Aurescu külügyminiszter. A tárcavezetőt meghallgatásra hívta szerdára a parlament két házának összevont külpolitikai bizottsága a fekete-tengeri térség biztonsági helyzetével kapcsolatban. A miniszter elmondta, Románia kijevi diplomáciai képviseletén 15 fős személyzet teljesít jelenleg szolgálatot, így a nagykövetség „teljes mértékben működőképes”. A nem létfontosságú személyzet egy részét rendelték haza – ez két személyt jelent –, és egyelőre nem indokolt a személyzet további csökkentése. Az uniós tagországok ezen a téren is összehangolják az intézkedéseiket – mondta. Aurescu hozzátette, emellett lezárult a román diplomaták és követségi dolgozók családtagjainak hazaszállítása is. Ez az intézkedés a kijevi nagykövetséget, illetve az odesszai főkonzulátust érintette, az aknaszlatinai és a csernovici konzulátust nem, utóbbi régiókban jobb a biztonsági helyzet. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.16)
Románia határain tovább növekedett a migrációs nyomás tavaly
Tovább növekedett a migrációs nyomás tavaly Románia határain: a határrendészet szerdán közzétett éves mérlege szerint csaknem másfélszer annyi határsértőt fogtak el 2021-ben, mint 2020-ban, amikor 2019-hez képest megháromszorozódott az illegális bevándorlók száma. A jelentés szerint 2021-ben 15 390 határsértőt tartóztattak fel a román határrendőrök, közülük 9053-an illegálisan érkeztek Romániába, 6337-en pedig illegálisan próbálták elhagyni az országot. A Romániába törvénytelenül bejutni próbáló határsértők száma 35 százalékkal, az országból (legtöbbször Magyarországon keresztül) illegálisan továbbjutni próbálók száma pedig 61 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. A 2020-as évre vonatkozó statisztikában 10 586 határsértő szerepelt. A román határrendészet szerint valójában több mint nyolcszor annyian próbáltak Szerbia felől illegálisan bejutni Romániába, mint ahány bevándorlót már román területen fogtak el: tavaly a szerb hatóságokkal együttműködve 75 624 határsértő átjutását akadályozták meg. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.16)
Koronavírus Romániában: Tovább csökken az új fertőzések száma
Az elmúlt 24 órában 17 447  koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak Romániában – közölte szerda délelőtt a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Ez 4438-cal kevesebb, mint amennyit kedden jelentettek. A referenciaidőszakban 73 495 koronavírus-tesztet végeztek el, vagyis a minták 23,74 százaléka lett pozitív. Csökkent az elhunytak száma is: míg előző nap 204 haláleset szerepelt a jelentésben, a kedd 10 óra és szerda 10 óra között időszakban 183 elhalálozást írtak a járvány számlájára (ráadásul ezek közül 12 korábban történt, és csak most kerültek nyilvántartásba). Közülük 180-an más betegségekben is szenvedtek, 152-en oltatlanok voltak. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.16)

Andrei Demeny, RADOR