2022. november 29.

A NATO-tagországok külügyminiszterei találkoznak ma Bukarestben

A megbeszélések napirendjén az ukrajnai háború és Kína helyzete szerepel. A NATO nyilvános állásfoglalása az, hogy változatlanul támogatja Ukrajnát és ennek egyértelműen hangot is adnak a találkozón, még akkor is, ha a kulisszák mögött lehetnek nézeteltérések az orosz agressziót elszenvedő országnak nyújtott segítség jellegéről és arról, hogy miként lehetne legelőnyösebben lezárni ezt a konfliktust.

Egyelőre konszenzus van a tagállamok között abban, hogy Ukrajnának kell eldöntenie miként kívánja elérni céljait. Ma este Ukrajna külügyminisztere tájékoztatja NATO-beli kollégáit a legújabb fejleményekről. Egyes szövetségesek fokozzák erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy a téli időszakban is segítsék Ukrajnát, miközben Oroszország arra összpontosítja erőit, hogy tönkretegye Ukrajna energia-szolgáltató infrastruktúráját. A BBC bukaresti tudósítójának értesülései szerint újabb – téli katonai ruhákat és áramfejlesztőket tartalmazó – segélyszállítmányok érkeznek rövidesen Ukrajnába. (Radio România Actualităţi)

A G7-ek energiaügyeket koordináló újonnan létrehozott csoportja találkozik ma Bukarestben

A világ iparilag legfejlettebb demokratikus berendezkedésű országának képviselői és ezek szövetségesei arról egyeztetnek, hogy miként tudnának mielőbb energiatermelő berendezéseket szállítani Ukrajnának. Ugyancsak a román fővárosban volt az úgynevezett Müncheni Vezetők Találkozója (MLM) amit először rendeznek meg egy volt szocialista országban. (Az MLM-et 2009-ben hozták létre és sajátossága az, hogy a meghívottak zárt ajtók mögött, előre meghatározott napirend nélkül folytatnak interaktív eszmecserét) A vasárnap kezdődött találkozón több mint 25 ország 75 képviselője vett részt, akik az ukrajnai háború szakértőinek tekinthetők. A megbeszéléseken valószínű, hogy az ukrajnai helyzet elemzése mellett egyéb biztonságpolitikai kérdéseket is megvitattak.

Bogdan Aurescu külügyminiszter utalva a NATO-tagországok külügyminisztereinek, a G7-ek energiaügyeket koordináló csoportja megbeszéléseire és a Müncheni Vezetők Találkozójára utalva azt nyilatkozta, hogy ezekben a napokban Bukarest az európai és az euroatlanti diplomácia fővárosa. (RADOR Hírügynökség)

Már nem olyan vonzó a rendőr-egyenruha

Ezt a rendőrök szakszervezete állítja rámutatva arra, hogy csökkent a rendőriskolákba jelentkezők száma, az idén mindössze másfélszeres a túljelentkezés. A sajtóhoz eljuttatott közleményében a Rendőrök és a Szerződéses Alkalmazottak Országos Szakszervezete úgy véli, hogy a kialakult helyzet elsődleges oka az, hogy bizonytalanná vált a rendőr-karrier jövője, ami a bérezést, az előmenetelt és a nyugdíjazást illeti, ez pedig oda vezetett, hogy kevesebb jelölt közül választhatják ki a legjobbakat, ami már a közeljövőben kedvezőtlenül fog hatni az egész társadalomra.

A jövő hónapban esedékes felvételi vizsgán először fordul elő, hogy a rendőriskolák hallgatói helyeit nem töltik be teljesen, miközben az idén ősszel szervezett felvételi vizsgákon külső forrásból sem sikerült betölteni minden megüresedő állásokat, így rövidesen 30 ezer rendőr fog hiányozni az állományból – áll az érdekvédelmi szervezet közleményében. (Radio România Actualităţi)

Tartalékállományba helyezték a Belügyminisztérium egyik tábornokát

Az erről szóló elnöki dekrétumot tegnap írta alá Klaus Iohannis államfő. Cristian Radu a tárca alárendeltségébe tartozó Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége vezetőjének első helyettese volt és egy bűnügyi eljárás keretében azzal vádolják, hogy megpróbálta eltussolni egy általa okozott közlekedési baleset rá nézve hátrányos következményeit. A tábornok a büntetőeljárás megindulása után és még felmentése előtt kezdeményezte nyugállományba vonulását. A Libertatea napilap információi szerint a Cristian Radu mintegy 12 ezer lejes nyugdíjra számíthat. (RADOR Hírügynökség)

RADOR – Székely Ervin