2020. november 24

Nyilt levelet intézett a miniszterelnökhöz több mint 90 román művész

Több mint 90 román művész nyilt levélben kérte Ludovic Orban miniszterelnököt, hogy foglalják őket is az állami támogatások sémájába. A Facebook közösségi oldalon közölt nyilt levélben a művészek kifejtették, hogy a kulturális szegmens létezése nemcsak az események szervezőitől, hanem a művészektől is függ. Mint ismeretes, a járványhelyzet nagyon megviselte a szórakoztatóipart. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 24 noiembrie)

Románia kisinyóvi nagykövetségének konzuli osztálya december 4-ig felfüggeszti szolgáltatását a nyilvánosság számára

November 24-e és december 4-e között ideiglenesen felfüggeszti szolgáltatását a nagyközönség számára Románia  kisinyóvi nagykövetségének konzuli osztálya, amiatt hogy az alkalmazottak közül új koronavirusos megbetegedéseket igazoltak, közölte a Chişinău rádió. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.24)

A kormány jóváhagyta az idei harmadik költségvetési kiigazitást

A kormány jóváhagyta az idei harmadik költségvetési kiigazitást, több pénzt különitve el az egészségügynek és a mezőgazdaságnak. Mint Ludovic Orban miniszterelnök leszőgezte, a költségvetési kiigazitásra a járvány okozta kiadások fedezése, a nyugdijak kifizetése és a helyi költségvetések kiegyensúlyozása miatt volt szükség.E kiigazitás nyomán biztositják a beruházások finanszirozását is, szögezte le Florin Cîţu pénzügyminiszter, aki megjegyezte, hogy a költségvetési hiány 9,1% a GDP-ből, azaz 96 milliárd lej, valamint azt, hogy külön összeget utaltak ki Románia hozzájárulásáért az új koronavirus elleni oltószer előállitása érdekében tett közös európai erőfeszitésekben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.24)

A gazdasági helyzet alakulásának függvényében a jövőben növelik a garantált bérminimumot

A gazdasági helyzet alakulásának függvényében a jövőben növelik a garantált bérminimumot, nyilatkozta kedden Ludovic Orban miniszterelnök a Társadalmi Dialógus Országos Három Párti Bizottságának képviselőivel tartott videokonferencián.Amint a miniszterelnök leszögezte, olyan bérnövekedési mechanizmust kialakitását óhajta, amely a gazdasági realitásokra alapszik, nevezetesen az inflációs rátára, a termelékenység növekedésére és más gazdasági tényezőkre. A szociális partnerek kihangsúlyozták a munkáltatói struktúrák és a szakszervezetek közötti dialógus, illetve a minimálbér stabilitásának  javulását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.24)

Gănciulescu Rozália, RADOR