2021. március 3

 Az Európai Bizottság 13 romániai reformprojektet támogat

Románia fejlődését és új munkahelyek létrehozását segitő, jelenleg folyamatban levő 13 reformprojektet támogat az Európai Bizottság. A segély egy európai támogatási eszköz keretében valósul meg, melynek költségvetése az idén több mint 100 millió euró és ebben valamennyi uniós állam részesül a gazdasági, társadalmi és területi felzárkózás előmozditására. Az Európai Bizottság a tagállamokat abban segiti, hogy gyakorlatba ültetessék azokat a reformokat, amelyek az EU gazdasági paradigmaváltását feltételezik, amelyre elsősorban az új koronavirus okozta helyzet miatt van szükség, mivel a járvány a sebezhetőségek egész sorát hozta felszinre csaknem valamennyi uniós országban. Elisa Ferreira kohéziós és reformügyi európai biztos nyilatkozata szerint a reformok önmagukban nem jelentenek egy célt, hanem lehetőségek a cél elérésére. A reformokra szükség van az üzleti szféra javitása, az egészségügyi, szociális és oktatási rendszerek konszolidálása érdekében, általában a tagállamok ellenállóképességének növeléséért a nehéz kihivások és a globális válsággal szemben. Mint hozzáfűzte, az Európai Bizottság műszaki támogatása átfedi az európai szemeszter országspecifikus ajánlatait, azaz pontosan ott, ahol vulnerabilitás tapasztalható. Például, az eszköz első szakaszában a 13 romániai projektet a közigazgatási problémákkal küzdő területeken, az országos fejlesztési és koordinációs politika, a stratégiai és költségvetési tervezés, az állami beruházások fenntarthatósága, az adótörvény és az adóbeszedés, a digitális átalakulási politika és a zöld átmeneti politika javítása terén kell gyakorlatba ültetni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.03)

Romániában átlépte az egymilliót a beoltottak száma

Az egymilliomodik beoltott személy egy mozgássérült volt, az orvosok szerint kiváló szellemi egészségnek örvendő 86 éves nő, akit a bukaresti egyetemi kórházban oltott be Valeriu Gheorghiță katonaorvos, az oltáskampány koordinátora, Florin Cîțu miniszterelnök jelenlétében. A kormányfő elégedetten nyilatkozott az oltáskampány menetéről, amelynek során az eredetileg kitűzött március végi időpontnál korábban sikerült immunizálni az első egymillió állampolgárt. Közülük több mint 600 ezren a második adag vakcinát is megkapták. Cîțu szerint a továbbiakban felgyorsul az immunizáció üteme: márciusban 2,6 millió adag vakcina érkezik Romániába és úgy vélte, továbbra is tartható az a célkitűzés, hogy szeptember végéig 10,4 millió román állampolgárt oltsanak be koronavírus ellen. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.03)

A lakosság támogatja a bejelentett reformokat, de nem derülátó, ami a gazdasági növekedést illeti

A lakosság támogatja a bejelentett reformokat, de nem derülátó, ami a gazdasági növekedést illeti, derült ki a Román Közvéleménykutató Intézet (IRSOP) által szerdán nyilvánosságra hozott tanulmányból. Egy másik konklúzió szerint, a románok nincsenek nagyon meghatódva az új kormánytól, de értékelik az oltási kampány megszervezését. A közvéleménykutatás az kérte az emberektől, hogy az ország gazdaságának jövőjét meteorológiai nyelvezettel értékeljék. Igy, az eredmény az lett, hogy a megkérdezettek 21%-a a láthatáron napsütést lát, 30%-a szerint borús idő várható, mig 46%-a esőre és hidegre számit. A lakosság 65%-a nagyra értékeli, hogy a kormány több pénzt különit el az egészségügyi és oktatási infrastruktúrális beruházásokra. Ami a költségvetési kiadások leszoritását illeti,  az interjúalanyok 92%-a egyetért bizonyos speciális nyugdijak megszüntetésével, 50%-a helyesli a közigazgatási személyzet és egyes bérpótlékok csökkentését, mig 49%-a az állami fizetések befagyasztását és az üdülési jegyek megvonását. A megkérdezettek 65%-a a veszteséges vállalatok átszervezése mellett döntene és elutasitja ezek szubvencionálását. Másrészt, a lakosság egyelőre nincs nagyon meghatódva az új kormánytól, mi több 57%-a úgy gondolja, hogy gyenge munkát folytat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.03)

Újabb történelmi  mélypontra süllyedt a lej az euróval szemben

Újabb történelmi mélypontra süllyedt a lej az euróval szemben, szerdán egy eurót 4,8768 lejen jegyeztek. A lej 0,04 százalékot veszített értékéből az európai közös valutával szemben, hiszen kedden 4,8747 lejen jegyezték az eurót. Dan Suciu, a Román Nemzeti Bank szóvivője szerint a csökkenés a nemzetközi pénzpiacokon tapasztalt feszültségekkel magyarázható. Hangsúlyozta: az elmúlt napokban a lengyel zloty és a forint is veszített értékéből az euróval szemben ugyanebből az okból, ami szerdán már kihatott a lejre is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.03)

Gănciulescu Rozália